Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημοσιογράφοι: Τα 4 αιτήματα προς το Προεδρικό

Offsite Team -
16.03.2022 - 18:58

Δημοσιογράφοι: Τα 4 αιτήματα προς το Προεδρικό

Πελεκάνος: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ την είσοδο σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό

4 αιτήματα επέβαλε η Ένωση Συντακτών Κύπρου μετά από συνάντηση που είχε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.  Μάριο Πελεκάνο που ζητούσε τα παρακάτω:

> Επαναφορά του θεσμού των εβδομαδιαίων συναντήσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους πολιτικούς συντάκτες. Αυτό μπορεί να γίνεται κάθε Δευτέρα είτε στο Προεδρικό, είτε στην αίθουσα που υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό στο γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

> Πιο συχνές άτυπες, εκτός μικροφώνου, ενημερώσεις των συντακτών που παρακολουθούν την κυβερνητική δράση.
> Τερματισμό της πρακτικής απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στο Προεδρικό, κυρίως όταν πραγματοποιούνται σημαντικού ενδιαφέροντος συσκέψεις. > Τερματισμό της απαγόρευσης υποβολής ερωτήσεων μετά από προεξαγγελθείσες δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΚ.

Απάντηση στην ανακοίνωση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πελεκάνος.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση του κ. Μάριου Πελεκάνου:

«Σε σχέση με την ανακοίνωση της  Ένωσης Συντακτών, η οποία εκδόθηκε σήμερα μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο και τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, επιθυμώ να επισημάνω τα ακόλουθα:

Α. Πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ στην οποία συζητήθηκαν δημιουργικά τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δημοσιογράφων και της Προεδρίας.

Β. Έκπληξη προκαλεί ωστόσο η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΚ η οποία εκδόθηκε την επομένη και στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητά «τερματισμό της πρακτικής απαγόρευσης εισόδου στο Προεδρικό όταν πραγματοποιούνται σημαντικού ενδιαφέροντος συσκέψεις».

Απαγόρευση εισόδου στο Προεδρικό δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξαν για ένα διάστημα περιορισμοί λόγω της πανδημίας, οι οποίοι ήταν πάντοτε ανάλογοι με εκείνους που επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίζονταν.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ακόμη και αυτοί οι περιορισμοί έχουν αρθεί εδώ και περίπου δύο μήνες. Οι δεκάδες δημοσιογράφοι που σε καθημερινή σχεδόν βάση επισκέπτονται το Προεδρικό, μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό στη συντεχνία τους.

Γ.  Ανυπόστατος είναι και ο  ισχυρισμός του ΔΣ της ΕΣΚ περί «… απαγόρευσης υποβολής ερωτήσεων μετά από δηλώσεις  κυβερνητικών αξιωματούχων».

Ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση ολόκληρη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι σε καθημερινή επαφή με δημοσιογράφους, εκτίθενται σε δεκάδες ζωντανές συνεντεύξεις τις οποίες παρακολουθούν καθημερινά οι συμπολίτες μας σε όλα τα ΜΜΕ, και ποτέ δεν αρνήθηκαν να απαντήσουν τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

Δ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα που καταγράφονται στο υπόμνημα που παρέδωσε η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΚ, ο ίδιος προσωπικά διαβεβαίωσα την αντιπροσωπεία ότι εκεί που είναι δυνατόν θα τροχοδρομηθούν ανάλογες διευθετήσεις ώστε να ικανοποιηθούν.

E. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εγέρθηκαν επιπλέον ζητήματα που αφορούν τη δημοσιογραφική κοινότητα και τα οποία επίσης θα εξεταστούν ώστε να βρεθούν εφαρμόσιμες λύσεις.

Η Κυβέρνηση έχει διαχρονικά και έμπρακτα αποδείξει ότι στέκεται δίπλα από τους εκπροσώπους του Τύπου και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Home