Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημοτικά:Aπό τους 18 μαθητές οι 14 έχουν μεταναστευτική βιογραφία

Offsite Team
- 12.10.2021

Δημοτικά:Aπό τους 18 μαθητές οι 14 έχουν μεταναστευτική βιογραφία

Το θέμα του δημογραφικού προβλήματος συζήτησε στην παρουσία ΥΠΕΣ η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και οι τρόποι αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, τα προβλήματα που προκύπτουν από τους αυξανόμενους αριθμούς αιτητών ασύλου και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, συζητήθηκαν σήμερα στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή και εκπροσώπων άλλων Υπουργείων.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμα μια Επιτροπή για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και αρκετών εκπροσώπων Υπουργείων.

 

«Έχουμε εξετάσει το ζήτημα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού, που συνδέεται άμεσα με αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν είτε τους εαυτούς τους είτε οποιουσδήποτε άλλους ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται, σήμερα έχει αποδειχθεί από τα πλέον επίσημα χείλη ότι το πρόβλημα στην Κύπρο έχει ξεπεράσει τα όρια», πρόσθεσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Όπως είπε, έχουν ακουστεί διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία, «που καταδεικνύουν ακριβώς ότι δε μας μένουν τα οποιαδήποτε περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε σαν κράτος το πρόβλημα».  

Αναφερόμενος σε στοιχεία, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι υπάρχουν δημοτικά σχολεία που από τους 18 μαθητές οι 14 έχουν μεταναστευτική βιογραφία.  

Σημείωσε ότι το κράτος έχει δώσει επίδομα προίκας «και το 65% που το έχει λάβει είναι αιτητές ασύλου». «Το 65% δηλαδή των δικαιούχων αυτού του επιδόματος δεν είναι συμπατριώτες μας» είπε.

«Έχουμε ακούσει ότι γίνονται καταγγελίες, γίνονται προσπάθειες από την Αστυνομία για να σταματήσει το φαινόμενο της γκετοποίησης περιοχών ανά το παγκύπριο. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει στην Χλώρακα. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν δε θα επιτρέψουμε η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτούς τους ρυθμούς χωρίς να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας», πρόσθεσε.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν στην Ad hoc Επιτροπή, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, το δημογραφικό και τα προβλήματα που προκύπτουν από τους αυξανόμενους αριθμούς αιτητών πολιτικού ασύλου.  

Ο Υπουργός, είπε ο κ. Αλαμπρίτης, τοποθετήθηκε και ανέφερε διάφορες ενέργειες που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσής και μέτρα που έχουν παρθεί, όπως η συμφωνία με το Λίβανο για προώθηση στη χώρα τους όσων παράνομα έρχονται στην Κύπρο και έχει μειώσει τις θαλάσσιες ροές, επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου, συμφωνία με την ΕΕ για επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, χωρίς να θεωρείται η πράσινη γραμμή σύνορο.  

«Ξεκάθαρα πρέπει να δούμε πως ελέγχουμε την παράνομη μετανάστευση, με επιτήρηση της πράσινης γραμμής, με συνεργασία και ουσιαστική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί ένα δυσανάλογο βάρος με βάση το μέγεθος του πληθυσμού της, συμφωνία με τρίτες χώρες για αποστολή στις χώρες αυτές όσων αιτητών απορρίπτονται οι αιτήσεις και δεν εμπίπτουν σε εμπόλεμες ζώνες, αυστηρότεροι έλεγχοι για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, αυστηρές ποινές στους διακινητές μεταναστών», σημείωσε.  

Το θέμα, συνέχισε ο κ. Αλαμπρίτης, πρέπει να απασχολήσει ουσιαστικά τη Βουλή, «αφού οι αιτητές πολιτικού ασύλου έχουν φθάσει στο 4% του πληθυσμού μας όταν στην ΕΕ το ποσοστό δεν ξεπερνά το 1%».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών «με παρρησία και ξεκάθαρα μηνύματα, χωρίς να μασήσει τα λόγια του», έθεσε άπαντες «ενώπιον των ευθυνών τους» ενώ ο Υπουργός παρουσίασε στοιχεία «και σε ποιο τραγικό σημείο ευρισκόμεθα με την πολιτική που ασκήσαμε όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα της λαθρομετανάστευσης».  

Ανέφερε, επίσης, ότι από το 2015 μέχρι το 2021 «είχαμε 73.399 γεννήσεις, εκ των οποίων οι Κύπριοι ήταν μόνο 53.000, ενώ οι αλλοδαποί ήταν το 20%, δηλαδή ήταν 14.913».  

«Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνεται και 417 Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, δηλαδή είναι το 6,2%, οι οποίοι επέλεξαν να δηλωθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.  

Σημείωσε ότι εγείρονται «θέματα εθνικής ασφάλειας» και πολλά άλλα ζητήματα «για την επιβίωση μας σε τούτο τον τόπο, αν λάβουμε υπόψιν και τον εποικισμό που έχουμε από απέναντι».

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ. Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών για τις αποφάσεις και τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  

«Σημειώνουμε με ικανοποίηση την μείωση των μεταναστευτικών ροών από εικονικούς γάμους και φοιτητές, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να αυξάνεται μέσω θαλάσσης και της πράσινης γραμμής» είπε. Επίσης, ανέφερε, είναι «προς τη θετική κατεύθυνση» η υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και τους MED 5 ότι η πράσινη γραμμή αποτελείεξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθαρά και μόνο για μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, εξέφρασε «έκπληξη» και «δυσφορία» για την «αδυναμία αυτού του κράτους να συντονιστούν οι Υπηρεσίες» λέγοντας ότι μετά τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου από το Υπουργείο Εσωτερικών «υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην εξέταση των προσφυγών από το Διοικητικό Δικαστήριο».  

Ανέφερε, επίσης, ότι το 2021 είχαμε ως σήμερα 8.000 απορρίψεις, ενώ η εξέταση των προσφυγών ανέρχεται σε μερικές μόνο εκατοντάδες παρά την αύξηση των δικαστών από 2 σε 10.  

«Επιπρόσθετα, υπάρχει σοβαρή αδυναμία για την επίτευξη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για να δέχονται πίσω τους οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες αυτές. Εκκωφαντικό και πρωτάκουστο είναι αυτό που μας δήλωσαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι το επίδομα προίκας που δίνεται για τις γεννήσεις, το παίρνουν και τα νεογέννητα παιδιά των μεταναστών, με αυτά να αριθμούν το 2021 σε 1.281 σε σχέση με 837 που δόθηκαν για Κύπριους. Εκκωφαντικό και πρωτάκουστο είναι αυτό που μας δηλώθηκε ότι Κύπριος υιοθέτησε 6 ή 7 παιδιά από διάφορες γυναίκες χωρίς καμία υπηρεσία να πάρει τα πάρει τα αναγκαία τα μέτρα. Εκκωφαντικό και πρωτάκουστο είναι επώνυμοι Κύπριοι να στοιβάζουν μετανάστες, 500, 600, σε ένα κτίριο, παίρνοντας €50 από την καθένα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις λεγόμενες τρώγλες», συμπλήρωσε.

Είπε, τέλος, ότι εισηγήθηκαν ως ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων να γίνει ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπουργών για να επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός, «ούτως ώστε όλοι οι παράνομοι, παράτυπο μετανάστες, οικονομικοί μετανάστες, που βρίσκονται στον τόπο μας, να βρεθεί ο αναγκαίος τρόπος για να επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους».

ΚΥΠΕ

Home