Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: Πρόστιμα με το ύψος του μισθού

Offsite Team -
13.09.2019

ΔΗΣΥ: Πρόστιμα με το ύψος του μισθού

Thumbnail
Συνεχίστηκε η συζήτηση για την αύξηση των προστίμων για οδικές παραβάσεις

Τη συζήτηση επί των νομοσχεδίων που προνοούν σημαντική αύξηση στα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις συνέχισε η κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών.

 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως επιβάλλεται η αύξηση των ποινών, προσθέτοντας πως ο ίδιος ευνοεί ακόμη ψηλότερες ποινές ή και επιβολή βαθμών ποινής σε παραβάσεις όπως την στάθμευση σε χώρους ατόμων με αναπηρίες ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.

 

«Για μένα είναι αδιανόητο η αύξηση από τα €85 στα €200. «Είναι αδιανόητο για μένα οι ποινές για όσους οδηγούς που οδηγούν υπό τη επήρεια αλκοόλης διότι είναι υποψήφιος δολοφόνος”, είπε.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε από την πλευρά του πως η αύξηση των ποινών θα ενισχύσει την οδική συνείδηση, που είναι το ζητούμενο, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί πρόστιμα στη βάση του εισοδήματος των πολιτών, έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί-.  

«Αν καταφέρουμε να διασυνδέσουμε το ύψος του προστίμου με το ύψος του μισθού και να είναι ποσοστιαίο το πρόστιμο και να είναι ισοβαρές προς όλους τους πολίτες, είτε παίρνεις 1.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ πιστεύουμε πως είναι ένα πιο δίκαιο και πιο ουσιαστικό μέτρο διότι θα επηρεάσει τη ζωή του κάθε συμπολίτη μας με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.  

Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ποινών αλλά στη βάση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων.  

Είπε πως πρέπει να υπάρξουν ψηλές ποινές για παραβάσεις όπως σε χώρους στάθμευσης αναπήρων και παραβίαση των φώτων τροχαίας, «αλλά όχι ισοπεδωτικά και πρέπει να δούμε και το βαλάντιο και το βιοτικό επίπεδο του Κύπριου».

Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να προωθηθεί και το σύστημα φωτοεπισήμανσης που εκκρεμεί εδώ και δώδεκα χρόνια, σημειώνοντας πως οι κάμερες στατιστικά θα αποτρέψουν ένα  τεράστιο αριθμό ζωών και οδικών δυστυχημάτων.  

Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επικεντρώθηκε στο ότι το οδικό δίκτυο δεν προβλέπει την αστυνόμευση, ενώ ο σχεδιασμός των δρόμων στις πόλεις επιτρέπει την υψηλή ταχύτητα, την ώρα που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ατυχήμτα και τροχαία σε κατοικημένες περιοχές.

«Και να αυξήσουμε τα πρόστιμα, υπάρχουν μέτρα που πρέπει να τα κάνουμε έτσι και αλλιώς. Δεν γίνεται για παράδειγμα να είμαι η ΝΟ 1 χώρα με δυστυχήματα στις κατοικημένες περιοχές και να μην κοιτάζω ποιες είναι οι ταχύτητες των αυτοκινήτων στις κατοικημένες περιοχές», είπε.  

Τα νομοσχέδια προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του εξώδικου προστίμου από €85 σε €300 σε περίπτωση οδήγησης με χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Για τη στάθμευση σε διάβαση πεζών προβλέπεται αύξηση προστίμου από €85 σε €150 ενώ για τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το εξώδικο ανεβαίνει στα €200.

Στην ερχόμενη συνεδρία της επιτροπής θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και του σχεδίου κανονισμού.

Home