Δ/ντης Πυροσβεστικής: «Να εντοπιστούν οι ύποπτοι πυρκαγιών»

Δ/ντης Πυροσβεστικής: «Να εντοπιστούν οι ύποπτοι πυρκαγιών»

Ο Π. Χατζηβασιλείου εξηγεί στην Offsite το πλάνο κατά των πυρκαγιών - H ενίσχυση της Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην Offsite ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Πολύβιος Χατζηβασιλείου η Υπηρεσία αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη προσωπικού που εμποδίζει ακόμα και το άνοιγμα νέων Σταθμών. Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η βασική αιτία για τις πυρκαγιές ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μηχανισμός εντοπισμού των υπόπτων.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής καθησύχασε ότι η ανέγερση ψηλών κτιρίων δεν προβληματίζει την Υπηρεσία αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Ο κ. Χατζηβασιλείου μίλησε για την πλατφόρμα πυρόσβεσης 60 μέτρων που θα αποκτήσει η Πυροσβεστική και παράλληλα αποκάλυψε που θα τοποθετηθεί. Όσον αφορά στην αυτονόμηση της Υπηρεσίας ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι δεν τέθηκε στο περιθώριο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντή της Πυροσβεστικης είναι το ακόλουθο: 

Ερ. Κύριε Χατζηβασιλείου, η αυτονόμηση είναι ένας βασικός στόχος της Πυροσβεστικής. Τι γίνεται με το ζωτικής σημασίας αυτό θέμα;

«H αυτονόμηση βρίσκεται στο τραπέζι με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης να το ξαναθέτει στις προτεραιότητές της. Σαφώς δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνει αυτονόμηση αλλά νομίζω οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». 

Ερ. Θα αλλάξει κάτι στα νομοσχέδια της αυτονόμησης ή θα παραμείνουν όπως τα γνωρίζαμε;

«Η βασική μορφή και ιδέα θα είναι η ίδια. Θα καταστούμε μια πιο ευέλικτη υπηρεσία όμως χρειάζονται κάποιες υποδομές που αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε».

«Θα πάρουμε ότι μας αναλογεί»

Ερ. Τη Δευτέρα 03 Αυγούστου θα γίνουν 113 προσλήψεις στην Αστυνομία. Πόσες θέσεις αναλογούν στην Πυροσβεστική;

«Η Πυροσβεστική θα πάρει σε αναλογία όσες θέσεις τις αναλογούν. Η Πυροσβεστική έχει διαθέσιμες 109 κενές θέσεις συν 56 θέσεις που εγκρίθηκαν το 2016 για επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού, συν κάποιες άλλες για εξομοίωση προσωπικού. Παράλληλα, στην περιοχή των Κοκκινοχωριών υπάρχει στα σκαριά ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αγίας Νάπας αφού στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχει μόνο ένας Σταθμός που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας, γι’αυτό η Κυβέρνηση  προχώρησε στο σχεδιασμό  ανέγερσης δεύτερου Σταθμού. 

Ήδη, για το Σταθμό ολοκληρώθηκε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα που αποστείλαμε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και ετοιμάσαμε μελέτη για την ανάγκη ανέγερσης του Σταθμού.Ο Σταθμός Αγίας Νάπας θα γίνει με τη μέθοδο design and build και η ανέγερση θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο.  Ευελπιστούμε ότι το 2023 ο Σταθμός θα είναι έτοιμος και ήδη κάναμε τα ανάλογα διαβήματα για την επάνδρωση του Σταθμού με πρόσληψη άλλων 56 πυροσβεστών. Με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Δοκίμων Πυροσβεστών που είναι τριετές απαιτείται η τριετία για την εκπαίδευση των νέων πυροσβεστών». 

Σταθμός Βασιλικού: Τελειώνει αλλά...

Ερ.: Πότε θα λειτουργήσει ο Πυροσβεστικός Σταθμός Βασιλικού στο ενεργειακό κέντρο;

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσουμε το Σταθμό. Με τα δεδομένα αυτά βλέπω ότι η λειτουργία του Σταθμού θα καθυστερήσει παρόλο που η ανέγερσή του Σταθμού θα ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Η μεταφορά άλλων πυροσβεστών στο νέο Σταθμό για μας είναι απαγορευτική αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Για να γίνει μεταφορά προσωπικού πρέπει να κλείσουμε Σταθμούς αλλά αυτό δεν είναι λύση».

Ερ. : Οι πυρκαγιές  μάς ταλαιπωρούν και φέτος. Άραγε οι ποινές δεν είναι αποτρεπτικές;

«Το θέμα των ποινών δεν είναι θέμα δικό μας, αλλά της Αστυνομίας και των Δικαστηρίων. Εγώ πιστεύω πολύ στην πρόληψη αφού θα μας δώσει πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όταν γίνεται σωστή πρόληψη τότε οι συνέπειες από τις πυρκαγιές είναι λιγότερες. Παρατηρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθούμε οι πυρκαγιές είναι μειωμένες κατά 17% παρά το γεγονός ότι φέτος κάποιες πυρκαγιές έκαψαν εκτάσεις πέραν του ενος χιλιομέτρου. Ωστόσο, δεν θεωρούνται σοβαρές αφού έκαψαν αποκάλαμα. Φέτος η συνεργασία που είχαμε με το Τμήμα Δασών που έχει την ευθύνη για τα Δάση και εμείς για τις αγροτικές περιοχές είναι εξαιρετική. ‘Εχουμε κάνει κοινούς σχεδιασμούς ενώ ενισχύθηκε η δυναμή μας από αέρος με τα δυο ρωσικά ελικόπτερα Camov και τα δυο αεροπλάνα Airtractor που είναι σταθμευμένα σε στρατηγικές θέσεις σε Πάφο, Ακρωτήρι και Λάρνακα.

Επιπλέον, γίνονται περιπολίες καθημερινά από ένα ζεύγος αεροπλάνων για πυρκαγιές. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται εύκολα και με την πρώτη προσβολή αντιδρούν άμεσα οι επίγειες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, πολλές φορες οι πυρκαγιές κατασβένονται εν τη γενέσει τους». 

ΠΟΛΥΣ

«Να βρεθούν οι υπαίτιοι»

Eρ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εμπρησμοί;

«Κοιτάξτε όταν μια πυρκαγιά έχει δυο και τρεις εστίες  όντως φαίνεται ότι είναι κακόβουλη. Απ’ εκει και πέρα ζητούμε τη συμβολή του κοινού για εντοπισμό είτε των εμπρηστών, είτε άλλων. Πρέπει να υπάρξει ο μηχανισμός για να εντοπίσουμε τους υπαίτιους. Σαφώς εννέα στις 10 πυρκαγιές έχουν ως ρίζα τον ανθρώπινο παράγοντα».

 

Ερ.: H EMAK (Eιδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) είναι το καμάρι της Υπηρεσίας;

«Η ΕΜΑΚ είναι μια Μονάδα της Υπηρεσίας που εκπαιδεύεται κατάλληλα. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Θεωρώ ότι είναι η Μονάδα που σε ειδικά επεισόδια μας βγάζει από τη δύσκολη θέση αφού τα μέλη της έχουν την εξειδίκευση. Όπως και η υπόλοιπη Υπηρεσία έτσι και η ΕΜΑΚ θέλει ενίσχυση. Η μείωση του προσωπικού που αγγίζει σε όλη την Υπηρεσία το 15% επηρεάζει και την ΕΜΑΚ». 

«Δεν είναι πανάκεια η πλατφόρμα»

Ερ.: Κεφάλαιο υψηλά κτίρια - Πόσο έτοιμη είναι η Υπηρεσία να αντιμετωπίσει πυρκαγιές σε αυτά τα κτίρια;

«Η Πυροσβεστική είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει πυρκαγιές σε ψηλά κτίρια. Είτε ένα κτίριο είναι πέντε ορόφων, είτε 15, οι επιχειρησιακές διαδικασίες είναι οι ίδιες. Τα μέτρα πυροπροστασίας και ασφάλειας στα ψηλά κτίρια είναι πολύ πιο αυστηρά. Εξάλλου, θα ενισχυθούμε με την πλατφόρμα των 60 μέτρων που θα ενταχθεί στο δυναμικό μας περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ήδη στείλαμε δυο μηχανικούς στη Φινλανδία για εκπαίδευση στο εργοστάσιο. Εντός του Σεπτεμβρίου θα στείλουμε άλλα τρία πρόσωπα που θα εκπαιδευτούν ως εκπαιδευτές.

Επίσης, με την άφιξη της πλατφόρμας η φινλανδική εταιρεία θα στείλει δικούς της ανθρώπους στην Κύπρο για να εκπαιδεύσουν προσωπικό ως χειριστές. Το κόστος θα ανέλθει στο 1.4 εκ.

Πρέπει να πω όμως ότι η πλατφόρμα δεν είναι  η πανάκεια αντιμετώπισης πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια, απλά θα βοηθήσει αποτελεσματικά σε διασώσεις και όχι μόνο. Δεν μπορούμε όμως να υπερεκτιμήσουμε τη δουλειά της πλατφόρμας σε σχέση με τα μέτρα πυροπροστασίας ενός κτιρίου ή τα μέσα πυρόσβεσης».

Ερ. Που θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα;

«Είμαστε στην τελική απόφαση. Θα εγκατασταθεί εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα ψηλά κτίρια Ίσως θα είναι η Λεμεσός, αλλά δεν σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει εκεί. Μπορεί  στο μέλλοννα προβούμε σε αγορά και δεύτερης πλατφόρμας».

 

Home