Δρ. Αγαθαγγέλου/«Κρίσιμες ώρες -Εφαρμογή μέτρων και πρωτοκόλλων»

Δρ. Αγαθαγγέλου/«Κρίσιμες ώρες -Εφαρμογή μέτρων και πρωτοκόλλων»

Καμπανάκι από τον πρόεδρο του ΠΙΣ που μιλά στην Offsite για την έξαρση της πανδημίας - Το μήνυμα στην Πολιτεία

Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα με τον αριθμό των θετικών να φθάνει και σε τριψήφια νούμερα προκαλούν ανησυχία στο ευρύ κοινό. Τα δεδομένα άρχισαν να ξεφεύγουν με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους να τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα. Οι γιατροί και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που βιώνουμε. Σημερινός φιλοξενούμενος της Offsite είναι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Ο γνωστός καρδιολόγος στέλνει το μήνυμα ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες και επιβάλλεται η Πολιτεία να παρέμβει αποφασιστικά εκεί και όπου απαιτείται, νοουμένου ότι ακόμα δεν κυκλοφόρησε ασφαλές εμβόλιο.Ο δρ Π. Αγαθαγγέλου εξηγεί τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΠΙΣ στην πανδημία.

Παράλληλα, καταθέτει την άποψή του για τον τρόπο αποφυγής ενός νέου γενικού lockdown. Εξηγεί και παράλληλα προειδοποιεί τι θα προκαλέσει την μη τήρηση των πρωτοκόλλων στους χειμερινούς μήνες.  Ο δρ Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της ΚΟΠ αναλύει πότε προκαλείται αλυσίδα μετάδοσης σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δρα Π. Αγαθαγγέλου στην Offsite είναι το ακόλουθο:

«Αποφασιστική παρέμβαση Πολιτείας»

- Το πρώτο σχόλιο που θα θέλαμε είναι επί της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

-«Δυστυχώς έχουν καταγραφεί αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο δύσκολη, μπαίνοντας δηλαδή στους φθινοπωρινούς μήνες, κατά την οποία αναμέναμε να διατηρήσουμε το δείκτη μεταδοτικότητας χαμηλό. 

Είναι κρίσιμο τις επόμενες εβδομάδες να εφαρμόσουμε αυστηρή επιτήρηση των πρωτοκόλλων και να ενισχύσουμε το μηχανισμό ιχνηλάτησης. Η κατάσταση των τελευταίων ημερών είναι η απόδειξη ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και ότι επιβάλλεται η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η αντισηψία, η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, η τήρηση αποστάσεων και η σωστή και αταλάντευτη τήρηση των πρωτοκόλλων σε κάθε περίπτωση.

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, κάτι το οποίο είχαμε έμπρακτα αποδείξει, προ ολίγων μηνών, ανεξαιρέτως των όποιων αναζωπυρώσεων είχαν εντοπιστεί και είχαν έγκαιρα αντιμετωπιστεί.  

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, συμμετέχουμε στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αλλά επιπρόσθετα, μέσω της Επιστημονικής Ομάδας του ΠΙΣ, παρακολουθούμε στενά και αναλύουμε όλα τα δεδομένα ώστε να προχωρούμε άμεσα στις απαραίτητες εισηγήσεις και παρεμβάσεις προς την πολιτεία. Η καμπή στην οποία βρισκόμαστε τώρα, επιβάλλει ακόμη πιο επιτακτικά: 

α) Την πιστή τήρηση πρωτοκόλλων και μέτρων της πολιτείας

β) Την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας

γ) Την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας, εκεί και όπου απαιτείται προκειμένου εν τη γενέσει της να περιορίζεται μια εστία έξαρσης». 

Η δυσκολία εάν είναι γρίπη ή κορωνοϊός

-Λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι χειμερινοί μήνες θα είναι χειρότεροι και θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας - Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

-«Ο κορωνοϊός παραμένει στην κοινότητα και αυτό που αναμένεται είναι ότι ήρθε για να μείνει, συμπεριλαμβανόμενος στη λίστα με τις ιώσεις. Αποσταθεροποιητικοί παράγοντες είναι η απουσία ασφαλούς εμβολίου και η συννοσηρότητα. Οι μη κανονικοί ρυθμοί στην ιατρική παρακολούθηση χρόνιων πασχόντων αποτελεί μία πληγή η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Σε ό,τι αφορά τους χειμερινούς μήνες, θα καθίσταται δυσκολότερη η διάκριση μεταξύ μίας γρίπης και του κορωνοϊού, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Παρόλ’ αυτά, η υφιστάμενη γνώση που έχουμε σε σχέση με την κλινική μορφή της νόσου, μας επιτρέπει κλινικά και εργαστηριακά να διακρίνουμε την επικάλυψη των συμπτωμάτων».

«Εκεί και όπου χρειάζεται τοπικά μέτρα» 

- Γιατρέ, θεωρείτε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown πιθανό ή απομακρυσμένο σενάριο τους επόμενους μήνες με βάση τα σημερινά δεδομένα;

-«Αυτό είναι στο χέρι μας και εξαρτάται από τους προαναφερθέντες παράγοντες που όταν εφαρμόζονται, απομακρύνουν την ανάγκη ενός νέου γενικού Lockdown. Αυτό που προβλέπω, και το οποίο ήδη γίνεται είναι ότι εκεί και όπου απαιτείται, άμεσα και έγκαιρα να έχουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής τοπικών προσωρινών περιοριστικών μέτρων. Δηλαδή τοπικού χαρακτήρα εκεί και όπου χρειάζεται. Και πάλι όμως πέραν της εφαρμογής των μέτρων, απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας τους είναι η τήρηση τους και η εξαιρετική σημασία της ατομικής προστασίας». 

«Πάνω από 4 κρούσματα = αλυσίδα μετάδοσης στο ποδόσφαιρο»

-Ως πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχατε να αντιμετωπίσετε τα κρούσματα στο χώρο - Τι έφταιξε;

-«Ως επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που όρισε η ΚΟΠ, είχε ετοιμαστεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ένα υπερπλήρες πρωτόκολλο για το κυπριακό ποδόσφαιρο το οποίο δόθηκε στα σωματεία. Αυτό το πρωτόκολλο πρέπει να ακολουθείται πιστά όπως όλοι τα εφαρμόζουμε στο κοινωνικό και επαγγελματικό μας περιβάλλον. Τα πρωτόκολλα είναι ξεκάθαρα. Είναι σαφές ότι όταν έχουμε πάνω από τέσσερα κρούσματα, ότι μιλάμε για αλυσίδα μετάδοσης. Όταν διαπιστωθεί κρούσμα, πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιείται το πρωτόκολλο, να προχωρεί η απομόνωση και η παρακολούθηση, χωρίς εκπτώσεις. Εάν τα όσα προνοεί το πρωτόκολλο ή μέρος του, παρακαμφθεί, τότε δημιουργείται πιθανή πηγή μετάδοσης. Όλοι πρέπει να είναι πειθαρχημένοι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κατά τα οποία, είτε κάποιες ομάδες αδικούνται είτε κινδυνεύουν». 

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

«Το συνέστησε και αλλού η UEFA»

-Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες με θετικά αποτελέσματα;

-«Η επιστημονική τεκμηρίωση και τα δεδομένα για τον κορωνοϊό, είναι διεθνή και βάσει αυτών έχουν σχεδιαστεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που δεν αφήνουν οποιαδήποτε περιθώρια σύγκρουσης οδηγιών. Το θετικό τους αποτέλεσμα έγκειται στην πειθαρχία με την οποία αυτά εφαρμόζονται. Σχεδιαστικά το πρωτόκολλο είναι υπερπλήρες. Η ΟΥΕΦΑ έχει αναγνωρίσει την πληρότητα του εφαρμοσμένου πρωτοκόλλου της ΚΟΠ σε βαθμό που το συνέστησε και σε διάφορες εθνικές ομοσπονδίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όταν τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται με συνέπεια και αυστηρότητα, τότε διασφαλίζεται η προστασία. Όταν παρακάμπτονται, τότε δημιουργούνται πηγές μετάδοσης. Τόσο απλά».

-Υπήρξε φημολογία ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές έφθασαν στην Κύπρο και δεν ακολούθησαν τις οδηγίες καραντίνας η έφτασαν από χώρες κατηγορίας Γ χωρίς να μπουν σε καραντίνα - Ισχύει;

-«Εξ όσων γνωρίζω, οι διαδικασίες τηρούνται αυστηρά. Και θέλω να πιστεύω ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται αυστηρά και επιτηρούνται για το καλό της δημόσιας υγείας και μείωση της αυξημένης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Ως πολίτες στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και έτσι να δίνουμε το παράδειγμα της πειθαρχίας μέσα από τις οδηγίες που δίνονται για καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας». 

- Tι είδους πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν εάν γνωρίζετε για τη χρήση των κλειστών γηπέδων αθλοπαιδιών, με δεδομένο ότι άρχισαν η αρχίζουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ φούτσαλ και χάντμπολ.

-«Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες».

«Έρευνα χρήσιμη για τις ευπαθείς ομάδες»

-Έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας καταδεικνύει ότι βαριά ασθενείς με κορωνοϊό έχουν ισχυρά αντισώματα στον Covid 19 σε αντίθεση με άλλους που δεν ασθένησαν. Το σχόλιό σας».

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ 2

-Καταρχάς θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για την έρευνα του, διότι τέτοιες έρευνα θα οδηγήσουν στην εξαγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων συμπερασμάτων, ως προς την αντιμετώπιση του ελέγχου περιπτώσεων κορωνοϊού και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.  Συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω».

«Μεγάλη τιμή - Συνεχής η μάχη των επιστημόνων»

Λίγα λόγια για το διορισμό σας στην ιατρική επιτροπή της UEFA και τα καθήκοντά σας.

-«Αποτελεί πραγματικά μία μεγάλη τιμή για την Κύπρο και για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΟΠ για την εισήγηση του και την ΟΥΕΦΑ για τον διορισμό στην ιατρική της Επιτροπή. Η προσπάθεια των επιστημόνων διεθνώς στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι συνεχής και αυτός ο διορισμός αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και από τη δική μας πλευρά η ομαδική προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου για διαχείριση της πανδημίας. Στόχος μας είναι παρακολουθώντας επιστημονικά την εξέλιξη του κορωνοϊού και σχεδιάζοντας τα σωστά υγειονομικά πρωτόκολλα, να παρέχουμε εκείνες τις βασικές οδηγίες που να διασφαλίζουν την προστασία της υγείας, είτε αφορά αθλητή, είτε θεατή και σε περίπτωση κρούσματος να το αντιμετωπίζουμε με τον σωστό τρόπο».

Home