Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ. Βωνιάτης: Τι να προσέξουμε το καλοκαίρι για τον covid-19

Offsite Team -
06.06.2022

Δρ. Βωνιάτης: Τι να προσέξουμε το καλοκαίρι για τον covid-19

Ποιοι θα ήταν καλό να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα / Τι γίνεται με την ευλογιά των πιθήκων και την ηπατίτηδα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Σε καλά επίπεδα είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δίνοντας μας αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή το καλοκαίρι, σημείωσε ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, μιλώντας στην εκπομπή Offsite On Air την Τετάρτη (1/6), ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι υπάρχει στα σκαριά νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και γιατί εμφανίστηκαν τώρα η ευλογιά των πιθήκων και η ηπατίτιδα.

Εντούτοις, συστήνει όπως οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ανοσοκατασταλμένα, με χρόνιες παθήσεις, διαβητικοί κλπ) και τους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) να συνεχίσουν να είναι πιο προσεκτικοί, παρά την αναστολή των μέτρων, ακόμη και να φοράνε την μάσκα FFP2 σε χώρους με συγχρωτισμό ή αν ταξιδεύουν. «Αυτές οι ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν αν νοσήσουν να καταλήξουν ή να υποφέρουν βαριά νόσηση», σημείωσε.

Επιπλέον, σημειώνει πως θα ήταν καλό να εμβολιαστούν με 4η δόση συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνω των 60 ετών δεδομένου ότι έχουν περάσει οι 5 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους. «Είναι οι ομάδες που είναι επιρρεπείς και στην γρίπη και συστήνουμε τον ετήσιο εμβολιασμό τους», πρόσθεσε.

Υπάρχει στα σκαριά νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που να μας προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορωνοϊού

για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε προληπτικά όπως το εμβόλιο της γρίπης.

Ειδικότερα ανέφερε, πως αν και δεν υπάρχει επίσημη σχετική ενημέρωση, υπάρχει στα σκαριά ένα νέο εμβόλιο αλλά ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι είναι έτοιμο για χρήση.

Γιατί είμαστε αισιόδοξοι

Φαίνεται πως γενικότερα μπαίνουμε σε ενδημική φάση ανά το παγκόσμιο,  μιας και έφτασε το 60% το παγκόσμιο ποσοστό πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και ένα 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει νοσήσει, σημείωσε ο γιατρός. Όπως ανέφερε, υπάρχει μια παγκόσμια υψηλή ανοσία, η οποία δεν φαίνεται να επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων των περασμένων χρόνων.

«Ο κίνδυνος υπάρχει, όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα υγιή άτομα δεν νοσούν βαριά αν από την μετάλλαξη Όμικρον που επικρατεί, όποια παραλλαγή της και αν επικρατεί», σημείωσε.  

Πάντως, σημείωσε πως οι Κύπριοι έχουν υιοθετήσει νέες κουλτούρες και αυτοί που ξέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν την μάσκα  θα το κάνουν γιατί κατάλαβαν ότι τους έχει προστατεύσει και το επιβεβαιώνει η μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και δια σωληνωμένων.

Απόλυτα ελεγχόμενη, χαρακτήρισε την κατάσταση ο Δρ. Βωνιάτης ενώ υπογράμμισε ότι πολύ σωστά το Υπουργείο Υγείας κατάρτησε πλάνο δράσης κατά της νόσου αυτής. «Δεν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση αυτού του ιού. Όπως εξήγησε μέχρι χθες τα στοιχεία του ECDC αναφέρουν ότι από την έναρξη της εμφάνισης του ιού στην Ευρώπη είχαμε 321 κρούσματα και στο σύνολο τους παγκόσμια εκτός των ενδημικών περιοχών στα 571 κρούσματα.

Στην ουσία ο ιός δεν μεταφέρεται γρήγορα, ανέφερε ο γιατρός επισημαίνοντας ότι μεταδίδεται μέσω στενής επαφής επιστώντας έτσι την προσοχή σχετικά με την επιλογή ερωτικών συντρόφων. «Να ξέρει κάποιος με ποιον έχει σχέσεις και τι κάνει».

Επίσης, επειδή ο ιός μπορεί να μεταφερθεί με μεγάλα σταγονίδια τα οποία μπορεί να αιωρούνται σε ένα κλειστό χώρο, καλεί τον κόσμο ιδίως στα ταξίδια που διατηρεί μικρή απόσταση με συνεπιβάτες του για αρκετή ώρα να φοράει μάσκα για προστασία.

Γιατί εμφανίστηκαν τώρα η ευλογιά των πιθήκων και η ηπατίτιδα

Από το πέρασμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, ξαφνικά τώρα περνάμε στις χαλαρώσεις όπως για παράδειγμα στην αναστολή χρήσης μάσκας με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε επαφή με άλλες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα που μεταδίδεται και με σταγονίδια. 

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που εμφανίστηκε και στην Δ. Αφρική, προκύπτει και από οικολογικούς λόγους. Όπως ανέφερε, η αποξήλωση των δασών που γίνεται σε αυτές τις χώρες για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α έχουν φέρει την εξαφάνιση σε ένα βαθμό της ζούγκλας και σε ποιο άμεση επαφή των ζώων της ζούγκλας με τους ανθρώπους. «Όταν καταργήσεις το οικοσύστημα που υπάρχουν αυτά τα ζώα αναγκάζονται να έρθουν στις πόλεις και σε επαφή με τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να αυξηθεί μ μετάδοση του ιού» σημείωσε. 

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως προέκυψε ο κορωνοιός καθώς ενώ πρόκειται για ζωονόσο, υπάρχει το σενάριο ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα. «Την ίδια ώρα η κατάχρηση εκεί (εννοώντας την Κίνα) του τρώμε όλα τα ζώα, έχει το αρνητικό αντίκτυπο που μας φέρνει νέους ιούς», σχολίασε.

Το ίδιο ισχύει για τον ιό της γρίπης, που μελετάται για δεκαετίες χρόνια. Οι ιοί ξεκινούν πάντοτε από την Ασία και την νοτιανατολική Κίνα όπου υπάρχει το οικοσύστημα ζώα – πτηνά –άνθρωποι στο ίδιο σπίτι. «Από εκεί μεταδίδεται ως ιός των πτηνών στα γουρούνια και μετά στον άνθρωπο», ανέφερε.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση του Δρος Μιχάλη Βωνιάτη:

Home