Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Διέτης στην offsite:Τι σημαίνει η εξέλιξη με το εμβόλιο Pfizer

Offsite Team -
09.11.2020 - 16:50

Δρ Διέτης στην offsite:Τι σημαίνει η εξέλιξη με το εμβόλιο Pfizer

Thumbnail
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων.

Ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί η τελευταία ενημέρωση για το εμβόλιο του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech αφού οπως ανακοινώθηκε, είναι αποτελεσματικό κατά 90%.

Σε επικοινωνία που είχε η Offsite με τον Δρ. Νικόλα Διέτη ο οποίος όπως δήλωσε ότι είναι μια ανακοίνωση της εταιρίας όμως αναμένουν να δούν τα επίσημα δεδομένα, "αλλά αυτό είναι πολύ καλό νέο". Ουσιαστικά σημαίνει ότι απο τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, κάποιοι από αυτούς μολύνθηκαν από κορωνοϊό, στατιστικά από τα 100 άτομα οι 96 δεν κόλλησαν και οι 4 κόλλησαν.    

"Άρα αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο προστατεύει κατά 90%".

Αρχικά είναι βέβαια τα δεδομένα και η μελέτη ακόμη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το πρωτόκολλο της λέει ότι θα πρέπει να συμβούν 164 μολύνσεις συνολικά στους εθελοντές, για να μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να λήξει η μελέτη ενώ μέχρι στιγμής μόνο έχουμε 94 μολύνσεις. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Pfizer το οποίο λέει ότι αν συμπληρωθούν πάνω από 60 μολύνσεις μπορείς να αρθείς λίγο τα ενδιάμεσα δεδομένα. Άρα με αυτά τα νούμερα που έχουμε μέχρι στιγμής μπορούμε να γνωρίζουμε ότι μας προστατεύει κατά 90%.

"Ενδιάμεσα τα δεδομένα αυτή την στιγμή"

Δίνεται ένα σημαντικό δεδομένο μας ανέφερε ο Δρ. Διέτης, όμως είναι ενδιάμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί αλλά αυτά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δίνουν την δυνατότητα στην εταιρία να καταθέσει αίτηση για έγκριση έκτακτης χρήσης. Άρα αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της έγκρισης θα αρχίσει από τώρα.

"Μένουν και άλλα ερωτήματα πολύ σημαντικά"

Ο Δρ. Διέτης μας ανέφερε ότι "γνωρίζουμε ότι προστατεύονται 90% αυτών που το παίρνουν αλλά δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα προστατεύονται. Ένα άλλο ερώτημα είναι, αν αυτοί που κόλλησαν κορωνοϊό ενώ πήραν το εμβόλιο θα μειώσουν την δριμύτητα της νόσου, θα νοσήσουμε λιγότερο ή με πιο λίγα συμπτώματα".

Κάτι ακόμη που ενδιαφέρει, "πριν βγει στην αγορά το εμβόλιο αυτό, είναι η ασφάλειά του. Η Pfizer θα δώσει δεδομένα ασφάλειας 2 μηνών στον FDA στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι απαραίτητο για έγκριση. Βεβαίως, η μελέτη της ασφάλειας του θα συνεχίσει και μετά το τέλος της μελέτης αυτής".

Αίτηση έγκρισης στον FDA

Αυτά τα θετικά ενδιάμεσα αποτελέσματα,, όπως μας δήλωσε, "δίνουν τη δυνατότητα στην Pfizer να κάνει αίτηση για Έγκριση Επείγουσας Χρήσης (Emergency Use Authorisation) στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) - αρχές Δεκ; - για να διανέμει τα εμβόλια για γενική χρήση από τον πληθυσμό των ΗΠΑ".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας ανέφερε ότι έχει συμφωνία για 400εκ δόσεις συνολικά. Η Pfizer είπε ότι θα παράγει 50εκ δόσεις εντός του 2020 και έχει σχεδιασμό για 1.3δις δόσεις στο 2021. Επομένως η αρχική μας εκτίμηση για διανομή στην ΕΕ τον Φεβ-Μαρ, δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

"Το εμβόλιο της Pfizer είναι μοναδικό στο είδος του. Χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή μέθοδο. Βασίζεται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή περιέχει το γενετικό υλικό που παράγει την πρωτεϊνη της κορώνης του κορωνοϊού".

Home