Δρ Καραγιάννης: Δεν θα ανοίξουν όλα αμέσως σε Λεμεσό / Πάφο

Δρ Καραγιάννης: Δεν θα ανοίξουν όλα αμέσως σε Λεμεσό / Πάφο

Κλιμακωτή η άρση των μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο - Εβδομάδα αποφάσεων

Του Μίμη Χριστοφόρου

Σε ισχύ βρίσκεται, περισσότερο από μια εβδομάδα, το τοπικό lockdown στις επαρχίες Λεμεσό και Πάφο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30/11 όπου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για αν τα μέτρα θα αρθούν.

Όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και στις δύο επαρχίες, αλλά πολύ περισσότερο στην Πάφο. 

Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως είναι... εβδομάδα αποφάσεων αφού θα διαφανεί εάν Λεμεσός και Πάφος ''ξεκλειδώσουν'' ενώ θα δούμε τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν μετά τις 30/11.

 

Η Offsite επικοινώνησε με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αυτή την στιγμή υπάρχει μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων περισσότερο στην Πάφο παρά στη Λεμεσό". Πρέπει όμως, όπως δήλωσε, να περιμένουμε ακόμα λίγες μέρες διότι τα μέτρα εφαρμόζονται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε αν θα μειωθούν οι αριθμοί, σημείωσε.

Θα βγουν από το lockdown οι δύο επαρχίες;

Αν θα βγουν από το lockdown οι δύο επαρχίες, αυτό θα εξαρτηθεί αν θα πέσουν οι αριθμοί τους. Η Πάφος τα πάει εξαιρετικά καλά αλλά μάλλον τα μέτρα θα είναι πιο ήπια μετά αλλά αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης. Υπάρχει πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων συγκριτικά με τα επίπεδα που υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα, πολύ πιο αισθητά στην Πάφο. 

Τα πάντα για το μέλλον των δύο επαρχιών, δήλωσε, θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα η οποία δεν αλλάζει πολύ εύκολα, αντιθέτως με το τι νομίζουν πολλοί. "Αρχίσαμε να βλέπουμε ένδειξη αλλά ας περιμένουμε να δούμε αν εδραιωθεί ή και σταθεροποιηθεί κιόλας". Δεν μπορούν να χαλαρώσουν τα πράγματα άμεσα και ξαφνικά να δούμε έξαρση. Αν γίνει χαλάρωση θα γίνει κλιμακωτά, δεν θα ανοίξουν την επόμενη μέρα όλα και τελειώσαμε, σημείωσε. 

 

Η επιδημιολογική εικόνα των άλλων επαρχιών

Στις άλλες τρεις επαρχίες, μας ανέφερε, υπάρχει μια μικρή άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων, την οποία πρέπει να παρακολουθήσουμε για να μην ξεφύγει η κατάσταση, σημείωσε ο Δρ. Καραγιάννης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε τοπικό Lockdown βρίσκονται από την Πέμπτη 12/11 η Λεμεσός και η Πάφος και απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις δύο Επαρχίες , εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού.

Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

 1. Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. 
 2. Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού.
 3. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κλπ), πλην για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται.
 4. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικείες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.
 5. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. 
 6. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 7. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανήλικων. 
 8. Η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 16 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
 9. Οι δημόσιες υπηρεσίες (δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος τομέας και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα λειτουργούν με προσωπικό ασφάλειας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Νοείται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων. Οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, θα εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, εκ περιτροπής. 
 10. Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
 11. Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή και το take-away. Νοείται ότι μετά την ώρα απαγόρευσης μετακίνησης επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ μόνο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στους χώρους τους. Οι χώροι εστίασης εντός του Αερολιμένα Πάφου εξαιρούνται από την απαγόρευση.
 12. Αναστέλλεται η λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων.
 13. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων.
 14. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου.
 15. Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.
 16. Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων, των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων καταστημάτων πέραν των πέραν των 500 τ.μ.. Νοείται ότι εξαιρούνται της πιο πάνω ρύθμισης οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων.
 17. Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας.
 18. Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κουρείων.
 19. Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.
 20. Αναστέλλεται η λειτουργία των Σχολών Οδηγών.
 21. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
 22. Αναστέλλεται η λειτουργία των καζίνο.
 23. Αναστέλλεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων, εξαιρουμένης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για σκοπούς θεραπευτικής άσκησης ή για προπονήσεις μέχρι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.
 24. Επιτρέπεται η λειτουργία γυμναστηρίων, πισίνων και spa εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω υποστατικά.
 25. Το Λιμάνι Λεμεσού θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.
 26. Αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.
 27. Αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, εξαιρουμένων των πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας και των αγώνων Εθνικών Ομάδων.
 28. Απαγορεύεται η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις εξαιρέσεις που θα ορίζονται στο σχετικό Διάταγμα.
 29. Απαγορεύονται οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, όπως καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

bokbou

Home