Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Καραγιάννης: Ίσως υπάρξει έξαρση της Δέλτα

Offsite Team -
21.01.2022 - 11:22

Δρ Καραγιάννης: Ίσως υπάρξει έξαρση της Δέλτα

«Πρόωρο να μιλάμε για τέλος της πανδημίας»

Είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας την Άνοιξη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι ίσως υπάρξει έξαρση της Δέλτα, που βρίσκεται στην κοινότητα.  

Σε ερώτηση αν βαδίζουμε προς το τέλος της πανδημίας, ο Καθηγητής ανέφερε ότι αρκετοί θεωρούν ότι λόγω της ηπιότητας της νόσου της Όμικρον, μπορούμε να εισέλθουμε στην ενδημική φάση του κορωνοϊού.

 

«Νομίζω αυτό είναι πολύ πρόωρο να το πει κάποιος μετά βεβαιότητας διότι έχουμε ξεχάσει ένα δύο πράγματα σχετικά με τον κορωνοϊό», είπε.

«Πρώτον, το γεγονός ότι μεταλλάσσεται και μέχρι στιγμής μας έχει παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε παραλλαγές από τις οποίες οι τελευταίες δύο, η Δέλτα και η Όμικρον, μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και το δεύτερο είναι η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι τι το νέο αλλά απλούστατα ενώ αυτή την στιγμή βλέπουμε μια καθοδική πορεία του κύματος της Όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα είναι ακόμα στην κοινότητα και μπορεί να δούμε μια νέα έξαρση της», πρόσθεσε.  

Σημείωσε, ότι αυτά είναι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο μελλοντικά. Επισήμανε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή, να συνεχίσουμε με κάποια μέτρα, που είναι αυτά της προσωπικής ασφάλειας μέχρις ότου είμαστε εντελώς σίγουροι.  

Ενδημική φάση του κορωνοϊού

 

Σε ερώτηση τι να αναμένουμε στην ενδημική φάση του κορωνοϊού, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως αυτό εξαρτάται από ποιο στέλεχος θα είναι εκείνο που θα κυκλοφορήσει την δεδομένη στιγμή. «Εάν είναι η Όμικρον, ναι μεν λέμε ότι είναι λιγότερο νοσογόνος αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σε υπέργηρα άτομα, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα», σημείωσε. «Στους τελευταίους, έστω και με τρεις δόσεις εμβολίου, τα επίπεδα των αντισωμάτων τους συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα γι αυτό και αυτή την στιγμή γίνεται πολύς λόγος κατά πόσον τα άτομα αυτά θα πρέπει να πάρουν μια τέταρτη δόση», ανέφερε.  

Από την άλλη μεριά για να έχεις κάτι ενδημικό, συνέχισε, σημαίνει ότι η ανοσία στην κοινότητα θα είναι τέτοια ούτως ώστε να επιτρέπεται η κυκλοφορία σε δεδομένες στιγμές που αυτή η ανοσία θα πέφτει.  

«Δυστυχώς με τους κορωνοϊούς η ανοσία δεν είναι μακροχρόνια, δεν είναι για πάντα, σε κάποια άτομα πέφτει. Από την εμπειρία μας με τον συγκεκριμένο ιό που είναι μόλις δύο χρόνων και λόγω και των εμβολίων υπάρχουν υψηλά ποσοστά με ανοσία στην κοινότητα αλλά δεν ξέρουμε πως αυτή η ανοσία θα εξελιχθεί, δηλαδή κατά πόσο, όταν σε περιόδους που θα πέφτει η ανοσία θα ξαναπαρουσιάζεται ο κορωνοϊός και να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει κανείς», διευκρίνισε.  

Ερωτηθείς αν η μάσκα θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη στην ζωή μας, είπε πως είναι μια ερώτηση την οποία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε με περισσότερη ασφάλεια σε δυο-τρεις μήνες.  

Συζητήθηκε η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου

 

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι συζητήθηκε η χορήγηση τέταρτης δόση εμβολίου «σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε περαιτέρω λοιμώξεις στα γηροκομεία μας κυρίως που τον τελευταίο καιρό είχαμε αρκετές αλυσίδες κρουσμάτων και εξακολουθούμε να έχουμε».  

«Κοιτάζοντας όμως τα δεδομένα από το Ισραήλ και πώς συμπεριφέρεται ο ιός στην χώρα μας βλέπουμε ότι οι γέροντες μας νοσούν σχετικά ήπια την νόσο και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να χρειάστηκε κάποιος νοσηλεία. Επομένως έχουμε υιοθετήσει την θέση, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ανάλογα να πάρουμε απόφαση. Για τον γενικό πληθυσμό αυτή την στιγμή δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.  

Μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες ημέρες

 

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι θα έχουμε μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες ημέρες. «Αυτό είναι που ελπίζουμε να συμβεί, παρόλο που τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες έχει σταλώσει γύρω στις 2.200 κρούσματα την ημέρα και δεν λέει να πέσει», σημείωσε.  

Κληθείς να σχολιάσει ότι είχαμε ρεκόρ θανάτων την Τετάρτη, είπε ότι δεν ήταν θάνατοι που συνέβησαν σε μια ημέρα. «Οι χθεσινοί θάνατοι ήταν τρεις. Απλά ήταν μια επαναξιολόγηση κάποιων θανάτων που συνέβησαν από την 1η του Γενάρη βασιζόμενοι πάνω στα πιστοποιητικά θανάτου», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home