Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Καραγιάννης: Μάσκες και στα δημοτικά - Προτροπές προς γονείς

Offsite Team -
20.11.2021

Δρ Καραγιάννης: Μάσκες και στα δημοτικά - Προτροπές προς γονείς

Πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων; Όσα ανέφερε για τα σχολεία, τα self test αλλά και τα νέα μέτρα της Ελλάδας

Της Αλεξίας Μιχαηλίδου 

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τα σχολεία και τα self test που όπως φαίνεται μπουν στη ζωή μας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων την Παρασκευή (19/11) το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή Offsite on air της Digital Tv.

Σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κοντά στα 400, ο δρ Καραγιάννης δήλωσε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί ότι η έξαρση που παρατηρείται θα εξελιχθεί σε νέο κύμα της πανδημία

«Χρειάζεται προσοχή και ευτυχώς οι νοσηλείες ακόμα διατηρούνται χαμηλά γύρω στα 80-85 άτομα την ημέρα». Σημαντικός παράγοντας της σταθερότητας των νοσηλειών αλλά και τον διασωληνώσεων διαδραματίζει ο εμβολιασμός» όπως ανέφερε. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ερωτηθείς εάν θα έχουμε αυστηρότερα μέτρα τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. «Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετός για αυτό το πράγμα. Εκείνο που θα δείξει τα πιο αυστηρά μέτρα είναι οι σκληροί δείκτες των ατόμων στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις».

Το 1/4 των κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 18

Όσον αφορά το θέμα των σχολείων, ο δρ Καραγιάννης δήλωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά και το Υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι το 1/4 των κρουσμάτων που υπάρχουν αυτή την στιγμή, αφορά άτομα κάτω των 18 ετών. 

Για τα δημοτικά σχολεία ο δρ Καραγιάννης επανέλαβε πως παρά τις πιέσεις που ασκούσε ο ίδιος, δε γίνεται η χρήση μάσκα, ενώ πρόσθεσε πως οι εμβολιασμοί για τις μικρές ηλικίες δεν έχουν εγκριθεί ακόμη.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή το μόνο μέτρο που μπορεί να παρθεί είναι η τήρηση των αποστάσεων αλλά και σύσταση για χρήση μάσκας.

«Πολλά από τα παιδιά μπορεί να κολλούν εκτός σχολείων. Επομένως χρειάζεται προσοχή και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ένα από τα πράγματα που γνωρίζω ότι συμβαίνει είναι όταν γονείς παίρνουν παιδιά στο ίδιο αυτοκίνητο σε διάφορες δραστηριότητες από διάφορες οικογένειες. Αυτό ίσως να πρέπει να το μαζέψουμε λίγο, τουλάχιστον το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μην διευκολύνουμε την μετάδοση του ιού». 

«Να γίνονται σωστά τα self test»

Όσον αφορά τα self test, δήλωσε ότι πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο, χωρίς λάθη στην διαδικασία και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να δημοσιοποιείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Διαβεβαίωσε ότι τα self test δεν προκαλούν κάποια σύγχυση στην κατάσταση και είναι ακριβώς τα ίδια με τα test των φαρμακείων, απλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τα κάνει εξειδικευμένο άτομο αλλά το ίδιο το άτομο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα της πανδημίας

Σε σχόλιο του για τα νέα μέτρα της Ελλάδας, στο ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται εντελώς από αρκετούς κλειστούς χώρους ανάφερε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα πανδημίας μέχρι στιγμής και η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι στα όρια της, κατά επέκταση θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα».

Σημείωσε πως η Κύπρος «δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο όμως και πάλι δεν πρέπει να αποκλείσουμε ανεμβολίαστους ούτε εμβολιασμένους από κάποιους χώρους. Χρειάζεται η σωστή πληροφόρηση του κόσμου για να έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας». 

Αναφερόμενος στα κατεχόμενα δήλωσε πως «με τον μισό σχεδόν του πληθυσμού της Κύπρου, χθες είχαν 300 κρούσματα, άρα εμείς κατά αναλογία θα έπρεπε να έχουμε 700 με 800 κρούσματα».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο δρ Καραγιάννης

Home