Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Καραθάνος: Ο εμβολιασμός για Γρίπη Α και οι εξάρσεις λοιμώξεων

Offsite Team
- 19.10.2021

Δρ Καραθάνος: Ο εμβολιασμός για Γρίπη Α και οι εξάρσεις λοιμώξεων

Πως να προστατευθούμε - Δηλώσεις στην offsite on air

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Πρέπει να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας  κατά της Γρίπης Α, επεσήμανε στην εκπομπή Οffsite on air, την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ο Δρ. Βασίλης Καραθάνος, Προσωπικός Ιατρός και Γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, αναφερόμενος στις ομάδες πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες ενώ ανέφερε και πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται κατά της Γρίπης Α’ οι πολίτες άνω των 65 ετών και τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 ετών, όπως ανέφερε ο Δρ. Καραθάνος τονίζοντας ότι, ο εμβολιασμός αποτελεί ένα μέτρο πρόληψης για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να θωρακιστούμε για την περίοδο έξαρσης δηλαδή τους μήνες Δεκέμβριο – Φεβρουάριο.

«Να μπορέσουμε να περάσουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα μια πιθανή γρίπη», ανέφερε.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι πρέπει και οι ευπαθείς ομάδες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κατά της Γρίπης Α, όπως άτομα με καρδιοπάθειες, που σχετίζονται με μεταμόσχευση καθώς και άτομα που έχουν στον στενό τους περίγυρο ηλικιωμένους και παιδιά.

Επιπλέον, εισηγείται όπως προχωρήσουν σε εμβολιασμό άτομα που εργάζονται σε δομές υγείας, κλειστές δομές, ή κτηνοτρόφοι που μπορούν να εκτεθούν  περισσότερο στον ιό.

Ερωτηθείς να σχολιάσει ως προσωπικός γιατρός τη διαδικασία για τον εμβολιασμό κατά της Γρίπης Α’, σημείωσε ότι αφού ο πολίτης επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό, ο γιατρός παραγγέλνει τα εμβόλια, κλείνουν το ραντεβού και προχωρεί ο εμβολιασμός. Μάλιστα σημείωσε ότι τα εμβόλια πάνε στους προσωπικούς ιατρούς μια εβδομάδα νωρίτερα και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για περεταίρω διευκρινήσεις.

Οι συχνότερες απορίες σχετικά με τον εμβόλιο κατά της Γρίπης Α και Covid 19

Το συχνότερο ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες είναι σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Γρίπης Α΄και αν επηρεάζει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού επειδή έχουν συμπέσει οι ομάδες που θα προχωρήσουν τώρα στον επαναληπτικό εμβολιασμό, όπως σημείωσε.

Ο Δρ. Καραθάνος, σημείωσε στην εκπομπή Offsite on Air, ότι  υπάρχει η σύσταση να μεσολαβήσει ένα διάστημα 14-15 ημερών μεταξύ των εμβολιασμών και αυτό για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια παρενέργεια.

«Αν δεν έχουν συμπτώματα ή παρενέργειες μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό χωρίς κανένας πρόβλημα», σημείωσε.

Ποιες άλλες λοιμώξεις κυκλοφορούν και πώς να προφυλαχθούμε

Αυτό το διάστημα παρατηρείται μια έξαρση γαστρεντερίτιδας και γενικότερα ιώσεων στα παιδιά, όπως ανέφερε ο Δρ. Καραθάνος, εξηγώντας πως είναι αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά είμασταν περιορισμένοι, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, ενώ φέτος έχουν αλλάξει οι συνθήκες και είμαστε πιο ελεύθεροι να κινούμαστε ή να συνωστιζόμαστε, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να έχουν την ευχέρεια να μεταδίδονται περισσότερο.

Για να προφυλαχθούμε από τις διάφορες λοιμώξεις που κυκλοφορούν εισηγείται όπως τηρούμε τος κανόνες προσωπικής υγιεινής, αποστάσεων, εξαερισμού των χώρων που βρισκόμαστε, αποφυγή συνωστισμού και όταν νιώθουμε συμπτώματα γρίπης για παράδειγμα καλό είναι να αυτοπεριοριζόμαστε ή να κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι αν αυτά είναι που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Έτσι και εμείς θα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα τα συμπτώματα και προφυλάσσουμε τους γύρω μας, τόνισε.

Σε τι διαφέρει ο φετινός χειμώνας από τον περσινό

Διαφορετικό χαρακτήρισε τον φετινό χειμώνα ο Δρ. Καραθάνος σε σχέση με τον περσινό γιατί πέρσι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές λόγω των περιορισμών ενώ φέτος χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί. Μάλιστα, σημείωσε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα στην Αυστραλία όπου ο χειμώνας τους είναι νωρίτερα από τον δικό μας, έχουν αρκετές εξάρσεις, επομένως αναμένεται να συμβεί ανάλογα το ίδιο και στην Κύπρο σχετικά με την γρίπη και άλλους απρόσκλητους ιούς για την εποχή αυτή.

Όχι στις αντιβιώσεις αλλά ναι στην καλή διατροφή και ενυδάτωση

Θα πρέπει σε μια πιθανή λοίμωξη να μην ανατρέξουμε κατευθείαν σε αντιβίωση αλλά να δώσουμε λίγο χρόνο να περάσουμε τα συμπτώματα, να ξεκουραστούμε και να προτιμήσουμε να μην πάμε στη δουλειά μας, να τρεφόμαστε καλά και να ενυδατωνόμαστε. Υπενθύμισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να εξαερίζονται οι χώροι.

Σχετικά με τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε ότι έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό μας σύστημα, όπως ο βήχας η καταρροή και ίσως δεκατική πυρετική κίνηση.

Ιδιαίτερη προσοχή, υπογράμμισε πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων.

Δείτε όσα δήλωσε ο Δρ Βασίλης Καραθάνος στο Offsite on Air

Home