Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Μ. Λοϊζου στην Offsite: «Ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει ξανά»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 26.04.2020

Δρ Μ. Λοϊζου στην Offsite: «Ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει ξανά»

Thumbnail
Aπαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τα μέτρα και τα κρούσματα

O άνθρωπος που κάθε απόγευμα λίγο μετά τις 18:00  έχει τον άχαρο ρόλο να ανακοινώσει εάν η πανδημία του κορωνοϊού μεγαλώνει τη λίστα των νεκρών στην Κύπρο είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της Offsite. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας  δρ Μάριος Λοϊζου,  σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ξεκαθαρίζει διάφορες πτυχές των όσων ακούμε με κομμένη… ανάσα κάθε απόγευμα, τη σημειολογία των κρουσμάτων και εξηγεί τι σημαίνει όταν έρχεται το μοιραίο με υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, δίνει τη λύση στο γρίφο ο ασθενής 0 στην Κύπρο ενώ άνκαι δεν είναι επιδημιολόγος σχολιάζει τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα δίνει ξεκάθαρη απάντηση εάν ο κορωνοϊός θα εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δρα Λοϊζου είναι το ακόλουθο: 

Eρ:Δρ. Λοϊζου, πώς κρίνετε την καμπύλη των κρουσμάτων. Θα εμφανιστούν και μηδενικά κρούσματα;

«Η καμπύλη των κρουσμάτων μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων όταν αυτά «δούλεψαν» μας ικανοποιεί.  Είναι δύσκολο να έχουμε μηδαμινά κρούσματα σε αυτό το στάδιο λόγω του γεγονότος ότι η επιστημονική ομάδα κάνει πολλά τεστς και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι απότοκο ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Θεωρώ ότι με βάση αυτούς τους ρυθμούς αρχές Μαϊου τα κρούσματα θα είναι κάτω από 5 που μέχρι στιγμής δεν είχαμε (η συνέντευξη δόθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020)»

 Ερ. Από την Τετάρτη ξεκίνησε η προσπάθεια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Την ερχόμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τελικές αποφάσεις. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα πρώτα μέτρα που θα τερματιστούν;

«Καταρχάς δεν είμαι επιδημιολόγος και ούτε συμμετέχω στις συγκεκριμένες συσκέψεις. Όμως έχω άποψη. Ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να επανεκκινήσει. Ωστόσο, ό,τι και να αποφασιστεί πρέπει να γίνει κάτω από πολύ - πολύ αυστηρά μέτρα και συνθήκες αποστασιοποίησης και υγιεινής. Πρέπει να κρατούνται αποστάσεις και σαφώς να χρησιμοποιείται προστατευτική μάσκα στις συναλλαγές».

 Ερ. Δρα Λοϊζου γίνεται πολύς λόγος για το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων έχετε άποψη;

«Η άποψη μου άνκαι επαναλαμβάνω δεν είμαι επιδημιολόγος είναι ότι οφείλουμε να δοκιμάσουμε τα πρώτα μέτρα για δυο εβδομάδες και μετά να αποφασιστεί το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων. Από τη φύση τους το επάγγελμα κουρέων και κομμωτών/τριών προϋποθέτει κοντινή επαφή λιγότερη των 2 μέτρων με τους πελάτες/τισσες. Παράλληλα, οι βούρτσες, τα ψαλίδια και ό,τι άλλο χρησιμοποιείται ίσως χωρίς τη λήψη μέτρων αποτελέσουν εστίες Covid19. Άρα άποψη μου είναι να περιμένουμε ακόμα κάποιο διάστημα. Ωστόσο, η τελική άποψη ανήκει στους επιδημιολόγους».

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για την επαναλειτουργία των Αεροδρομίων;

«Νομίζω με τα σημερινά δεδομένα είναι πρόωρο να μιλάμε για επαναλειτουργία των Αεροδρομίων (με νέο διάταγμα ανεστάλη η λειτουργία τους μέχρι τις 17 Μαϊου). Όποτε και εάν επαναλειτουργήσουν όμως, θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. Οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς την Κύπρο να γίνονται με χώρες που μετρούν πάνω -κάτω τον ίδιο αριθμό  κρουσμάτων μαζί μας».

Ο Άγγλος ασθενής 0

Ερ. Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου που συμμετέχετε, έγινε αναφορά (από τον ιολόγο δρα Λ. Κωστρίκκη) για τον ασθενή 0 στην Κύπρο. Εξηγήστε μας ποιος είναι;

«Ο ασθενής 0 είναι το πρόσωπο που μεταδίδει για πρώτη φορά ένα ιό σε μεγάλη μάζα πληθυσμού. Μπορεί το πρώτο κρούσμα να ήταν στις 09 Μαρτίου ο γιατρός στη Λευκωσία, αλλά πιθανότατα ο ασθενής 0 είναι ο Άγγλος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Γιατί το λέμε αυτό; Μπορεί να εισήχθη στο Νοσοκομείο με άλλα νοσήματα αλλά όταν δέχθηκε επισκεπτήριο κόλλησε τον κορωνοϊο. Στη συνέχεια ήταν φορέας μετάδοσης του ιού στην κοινότητα του Νοσοκομείου Πάφου».

Ερ. Ως ειδικός ξεκαθαρίστε μας τι εννοείται με το διαχωρισμό των θανόντων με κορωνοϊό και των θανόντων με υποκείμενα νοσήματα;

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι κόλλησαν Covid 19. Ωστόσο, ως τελική αιτία θεωρείται είτε ο κορωνοϊός, είτε άλλη ασθένεια (υποκείμενο νόσημα). Πιο ξεκάθαρα,  νοσηλεύεται ένας πολυτραυματίας από δυστύχημα και πεθαίνει. Όταν εντοπιστεί και θετικός στον κορωνοϊό τότε η ένδειξη με απόκλιση είναι το υποκείμενο νόσημα. Το ίδιο ισχύει και για κάποιο ασθενή που υπέστη έμφραγμα ή άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εάν όμως δεν υπάρχει άλλο ιατρικό ιστορικό τότε αιτία θανάτου πάντα βάση ισχυρών ενδείξεων είναι ο ιός.»

Η θνητότητα - θνησιμότητα

Ερ.: Μπορούμε να κρίνουμε τον μέσο όρο θανάτων στην Κύπρο από κορωνοϊο;

«O μέσος όρος θανάτων στην Κύπρο εάν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο είναι θετικός στην Κύπρο. Η  θνητότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 , βρίσκεται στο 2,2,% επί του συνόλου των νοσούντων και η θνησιμότητα στο 1,9 ανά 100,000 κατοίκους. Πολύ κάτω από τον διεθνή μέσο όρο».

Ερ.Ο κορωνοϊός κοιτάζει ηλικίες δρα Λοϊζου;

«Κοιτάξτε, σε μικρές ηλικίες τα συμπτώματα είναι σπάνια. Σε μεγαλύτερες ηλικίες ο κορωνοϊός δημιουργεί έντονα συμπτώματα, ενώ οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Γενικά, όμως ο κορωνοϊός δεν κοιτάζει ηλικίες».

Ερ. Ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο και ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες;

«Από τη στιγμή που δεν δημιουργήθηκε η ανοσία της αγέλης και δεν εντοπίστηκε το εμβόλιο αντίδοτο είναι πάρα πολύ πιθανό ο ιός να επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο».  

 

 

Home