Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Πανά: Με τον εμβολιασμό plus η πανδημία θα γίνει απλή νόσηση

Offsite Team
- 07.12.2021

Δρ Πανά: Με τον εμβολιασμό plus η πανδημία θα γίνει απλή νόσηση

Η Δρ. Πανά εισηγείται στους γονείς να ζυγίσουν τα οφέλη του εμβολιασμού και το ρίσκο της νόσησης

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Της Ξένιας Προδρόμου 

Με τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση, η πανδημία θα γίνει απλή λοίμωξη και αυτό είναι το ζητούμενο, ώστε να προστατευθεί η κοινότητα, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air, η Δρ  Ζωή - Δωροθέα Πανά, η οποία ανάμεσα σε άλλα σοχλίασε το ενδεχόμενο της επιβολής του εμβολιασμού ως υποχρεωτικός, γιατί είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικιών 5-11 ετών και γιατί είναι αυστηρότερα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε αυτή την πανδημία σε λοίμωξη, όπως τόσες άλλες και να προστατέψουμε την κοινότητα», επεσήμανε η Δρ. Πανά, η οποία ανέφερε ότι το να υιοθετήσουμε τον εμβολιασμό plus,  σημαίνει να εμβολιαστούμε με την ενισχυτική δόση για να προστατευθούμε εμείς και να ενισχύσουμε το ανοσιακό μας σύστημα τηρώντας παράλληλα τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας για να περιορίσουμε την διασπορά σε χαμηλά νούμερα και να κρατήσουμε την κοινότητα ανοικτή και τα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί, υπογράμμισε,  ότι δεν βλέπουμε, και το απευχόμαστε, αντίστοιχη, ανάλογη και σοβαρή νόσηση από άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, σημείωσε ότι έχουμε ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, την μετάλλαξη Δέλτα,  διανύουμε τον Χειμώνα, η κοινότητα είναι ανοιχτή, οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, τα παιδιά στα σχολεία, οπότε οι επαφές και οι συνθήκες ευνοούν την διασπορά του ιού και να βλέπουμε την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Ρωτηθείσα η Δρ. Πανά να αναφερθεί στην μετάλλαξη όμικρον και τα δεδομένα που έχουμε, σημείωσε ότι γίνονται εξετάσεις πανευρωπαϊκά και παγκόσμια σε  επιταχυνόμενο ρυθμό για να καταλάβουμε καλύτερα την μετάλλαξη αυτή.

Ειδικότερα εξήγησε η Δρ. Πανά ότι, τα πρώτα δεδομένα προκύπτουν από την Αφρική, όπου είναι διαφορετικές οι καιρικές συνθήκες, η εμβολιαστική κάλυψη, άρα οι μεταλλάξεις και τα στελέχη, άρα ίσως να μην είμαστε αρκετά συνεπείς στα δεδομένα που έχουμε και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη τους φυσικού φαινομένου.

Όπως ανέφερε, πρακτικά σημαίνει να δούμε αν η μετάλλαξη όμικρον επικρατήσει της δέλτα στις περιοχές που μας ενδιαφέρουν που είναι η Κύπρος, η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι να καταγραφεί κατά πόσο επηρεάζει σημαντικά τα εμβόλια και παρόλαυτα να μην επηρεάζει πολύ τον εμβολιασμό και το τρίτο να δούμε την φυσιολογία, «είναι μια μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική; Προκαλεί πιο ήπια νόσηση είναι η εξέλιξη του ιού, είναι ερωτήματα τα οποία για να απαντηθούν με συνέπεια χρειάζεται χρόνος», ανέφερε. Ακόμη. Η Δρ. Πανά ανέφερε ότι η ίδια η φαρμακοβιομηχανία έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται 2-3 εβδομάδες για να δει και να απαντήσει για το θέμα του εμβολιασμού και γι’ αυτό χρειάζεται λίγη υπομονή πως θα εξελιχθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Πότε μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Στην ΚΔ, το Υπουργείο Υγείας και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα άλλα εργαλεία που έχουμε ώστε να μην προβούμε σε επιβολή μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, σημειώνει η Δρ. Πανά.  «Όπως είδατε με μια δέσμη μέτρων όπως η επιβολή pcr στις εισόδους, μπορούμε να αναχαιτίσουμε την αθρόα είσοδο περιστατικών με όμικρον. Έχουμε πολλές πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα ώστε να είμαστε κοντά στους πολίτες και τον κόσμο».

Το ζητούμενο κατά την Δρ. Πανά είναι «οχι για να εφησυχάσουμε τον κόσμο αλλά να συζητήσουμε για την κρισιμότητα της κατάστασης και την σημασία να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση».

Αυτό που επεσήμανε είναι Αν η Ευρώπη, μέσα σε νομικό πλαίσιο, θεωρήσει σκόπιμο την αλλαγή του εμβολιαστικού πλαισίου, αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Η Δρ. Πανά, ως ακαδημαϊκός και εκπαιδευτικός, σημείωσε ότι σημασία έχει να καταλάβουμε γιατί το κάνουμε, τη σημασία του και να θέλουμε να το κάνουμε.

Τα μέτρα για ανεμβολίαστους

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Δεκεμβρίου και αφορούν τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι πρέπει να χαρακτηριστούν προστατευτικά και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν να δικάσουν την καθημερινότητα, τους ανθρώπους που από κοινού έχουμε να διαχειριστούμε ένα κοινό πρόβλημα. Όπως επεσήμανε, αυτά τα άτομα έχουν περισσότερο κίνδυνο να νοσήσουν ή να μπουν στα νοσοκομεία και επειδή δεν θέλουμε κανένα πολίτη να νοσήσει σοβαρά, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους προστατεύσουμε και να κρατήσουμε ασφαλείς τους χώρους εκείνους στους οποίους είναι αυξημένος ο κίνδυνος για να μολυνθούν.

«Τα μέτρα είναι παροδικά, προσωρινά και αφορούν την συγκεκριμένη περίοδο της έξαρσης», σημείωσε η Δρ. Πανά, προσθέτοντας ότι είναι μέχρι να ελέγξουμε την κατάσταση όπως ήταν τα καλοκαίρι.  

Εμβολιασμός παιδιών: Οι ήπιες παρενέργειες

Σε σχέση με τον εμβολιασμό παιδιών, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι συστήνεται στους γονείς να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους παιδίατρο, καθώς είναι υπεύθυνος όχι μόνο να υπηρετήσει τον όρκο του Ιπποκράτη τυπικά, αλλά επέλεξαν να κάνουν αυτό το επάγγελμα για να προστατεύσουν την παιδική ηλικία. «Ο κάθε παιδίατρος στην Κύπρο γνωρίζει πολύ καλά την σημασία του εμβολιασμού πόσο μάλλον σε μια φάση που τώρα βλέπουμε την έξαρση και έχουμε τα δεδομένα του εμβολιασμού», επεσήμανε.

Η Δρ. Πανά τόνισε ότι μπορεί τα παιδιά να μην διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο της νόσησης αλλά είναι υπαρκτός. Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό στην Ελλάδα όπου ένα κοριτσάκι κατέληξε από την νόσο του κορωνοϊού, προκαλώντας όλα αυτά που συζητάμε για τις ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά δεν συζητάμε τι προκαλεί αυτός ο ιός στα παιδιά μας.

Όπως σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε για το πλήρες φορτίο της νόσου του κορωνοϊού, στην παιδική ηλικία και τα παρατεταμένα σύνδρομα covid, την φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει, ακόμη και την φλεγμονή στο μυοκάρδιο, με τους γονείς σε πλήρη ειλικρίνεια, για να δούμε τα οφέλη και τους κινδύνους.

Αυτή την στιγμή, σημείωσε, με βάση την τεκμηρίωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι κατά πολύ περισσότερα, από τους ενδεχόμενους και σπάνιους κινδύνους.

Κληθείσα να αναφερθεί σε παροδικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε παιδική ηλικία, η Δρ. Πανά επεσήμανε ότι αυτές είναι όπως και μετά από άλλα εμβόλια, δηλαδή ήπιος πυρετός, μυαλγίες, κόπωση τις πρώτες ημέρες. «Αυτές είναι και αποτέλεσμα ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά και φτιάχνει την ανοσία του», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις πιο σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πιο σπάνια τα mrna εμβόλια, δηλαδή την περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα, είναι σπανιότερες και από το να εμφάνιση από την νόσηση κορωνοϊού και είναι οι περισσότερες αυτοιώμενες, δηλαδή περνάνε.

Τέλος, η Δρ. Πανά εισηγείται στους γονείς να ζυγίσουν τα οφέλη του εμβολιασμού και το ρίσκο της νόσησης, με γνώμονα την προστασία των παιδιών και από μόνοι τους θα καταλάβουν αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε αυτή τη φάση

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή ''Offsite on Air'' η Δρ. Πανά:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home