Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ Τσιούτης: Σταδιακό, αργό και στοχευμένο το ξεκλείδωμα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 13.01.2021

Δρ Τσιούτης: Σταδιακό, αργό και στοχευμένο το ξεκλείδωμα

Thumbnail
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για χαλαρώσεις των μέτρων - Τι σκέφτονται οι επιδημιολόγοι - «Κλειδί» οι νοσηλείες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Παρόλο που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του lockdown η Επιδημιολογική Ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον καταρτισμό του πλάνου χαλάρωσης των μέτρων, εάν και εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι νοσηλείες, ήταν αυτές που έκριναν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και όπως είναι αναμενόμενο, αυτές θα κρίνουν και τις όποιες χαλαρώσεις θα ισχύουν από τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας στην Offsite, ο επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, τονίζει πως η χαλάρωση των μέτρων τον Φεβρουάριο δε θα είναι ούτε απότομη αλλά ούτε και γρήγορη. 

«Η οποιαδήποτε χαλάρωση θα είναι αργή, προσεκτική και στοχευμένη».

Συμπληρώνοντας τονίζει πως, «όπως έγινε και το Μάιο που η χαλάρωση των μέτρων ήταν επιτυχημένη και διήρκησε 5 μήνες, έτσι θα γίνει και τώρα. Κάποια μέτρα θα χαλαρώσουν ενώ κάποια άλλα θα συνεχίσουν να είναι σε εφαρμόζονται». 

Ερωτηθείς ο δρ Τσιούτης εάν το πρώτο μέτρο το οποίο θα χαλαρώσει αφορά την διακίνηση των πολιτών, δηλαδή δε θα χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα, απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση. 

«Το πρόβλημα που παρατηρήσαμε τον Δεκέμβριο παρόλο που εφαρμόζονταν αρκετά μέτρα, ήταν ότι οι περισσότερες μεταδόσεις καταγράφονταν κυρίως σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε συναθροίσεις στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Οι πλείστοι είχαν πολλές στενές επαφές καθημερινά. Κλειστοί χώροι, στενές επαφές, συνωστισμός. Η αποφυγή αυτών των τριών, θα πρέπει να είναι ο στόχος και στη φάση χαλάρωσης. Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε αυτά; Κρατώντας χαμηλά τον μέγιστο αριθμό ατόμων, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις στενές μας επαφές». 

Παράλληλα, ο δρ Τσιούτης σημειώνει πως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις θα πρέπει να δούμε μείωση στον αριθμό των νοσηλειών. Ωστόσο, τονίζει πως οι νοσηλείες μπορεί να φθάσουν και τις 230 βάσει και των τελευταίων δεδομένων, ενώ παράλληλα ίσως αυξηθούν και νοσηλευόμενοι στις Ενταντικές

«Από εκεί και πέρα, εάν τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ, σημαίνει ότι θα φθάσουμε σε μια κορυφή και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μείωση στην καμπύλη των νοσηλειών».

«Δε θα μηδενιστούν τα κρούσματα μετά το τέλος του lockdown»

Ο δρ Τσιούτης εκφράζει την άποψη ότι τις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθεί βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αθροιστική επίδραση όλων των μέτρων εφαρμόζονταν κλιμακωτά τους τελευταίους μήνες.

«Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περιμένουμε τόσο νωρίς αποτέλεσμα από το lockdown. Υπάρχει και βιβλιογραφία που αναφέρει πως ακόμα και η διάρκεια του συγκεκριμένου lockdown είναι οριακή στο να μας φέρει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην επιδημιολογική εικόνα και αυτό θα φανεί από την τρίτη εβδομάδα που θα είναι σε ισχύ το lockdown και μετά». 

Παράλληλα, συμπληρώνει πως «δε θα πρέπει να αναμένουμε πως ξαφνικά μετά το lockdown θα μηδενιστούν τα κρούσματα». Ωστόσο, όπως προσθέτει «ελπίζουμε να δούμε μείωση του φορτίου στην κοινότητα το οποίο θα φανεί με χρονοκαθυστέρηση και ακολούθως θα έρθει και η μείωση των νοσηλειών».

Πρώτα καταγράφεται η αύξηση των κρουσμάτων και μετά από 2-3 εβδομάδες ακολουθούν οι νοσηλείες, σύμφωνα με τον δρ Τσιούτη, ενώ κάτι αντίστοιχο γίνεται και στη μείωση. 

«Πρώτα βελτιώνεται η επιδημική καμπύλη στην κοινότητα και μετά βλέπεις την βελτίωση της καμπύλης στις νοσηλείες. Άρα εάν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες, θα είναι λόγω των μέτρων του Δεκέμβρη».

Μειώθηκαν όντως τα κρούσματα ή δεν γίνονται αρκετά τεστ;

Καταληκτικά ο δρ Τσιούτης επισημαίνει πως τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε να παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν 337 κρούσματα από την διενέργεια 11,521 εξετάσεων, την περασμένη Κυριακή 339 κρούσματα από 8.778 εξετάσεις, την Δευτέρα 288 κρούσματα από 12.842 εξετάσεις και χθες Τρίτη 259 κρούσματα από 13.231 εξετάσεις. 

«Παρατηρείται μια μείωση στο ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό πιθανόν να είναι και πλασματικό λόγω της μικρής μείωσης των τεστ που διενεργούνται αλλά μπορεί να είναι και αυτό που αναμέναμε να δούμε, δηλαδή την επίδραση των μέτρων του Δεκέμβρη, η οποία ξέραμε ότι θα αργούσε να φανεί». 

Η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα αριθμεί συνολικά 27.897 κρούσματα. 

Home