Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δράκου: Ανοίγει τον φάκελο «Ιατροδικαστική Υπηρεσία»

Offsite Team -
16.09.2022 - 15:25

Δράκου: Ανοίγει τον φάκελο «Ιατροδικαστική Υπηρεσία»

Θετική στον κορωνοϊό η Υπουργός Δικαιοσύνης
Έχει διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Επαφές με τον Υπουργό Υγείας στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία θα έχει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου μετά τα νέα στοιχεία ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου πριν 17 χρόνια οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοκτονία, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε υποθέσεις που αρχικά μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αιφνίδιοι θάνατοι.

Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από την παράδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα από τους ανακριτές Μάτσα και Αλεξόπουλο, οι διαπίστωσαν πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, το 2005, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοκτονία.

>>>Δικηγόροι Άννας: Δικαιωμένη από το πόρισμα Αιμιλιανίδη<<<

«Ναι είναι ένα θέμα το οποίο θα με απασχολήσει για να μην σας πω με έχει ήδη απασχολήσει», ανέφερε η κ. Δράκου σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή της σε τελετή βράβευσης Αστυνομικών.

Όπως είπε, η ίδια έχει ήδη μιλήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και έχει διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας υπό την αρμοδιότητα του οποίου είναι η ιατροδικαστική υπηρεσία.

«Και θα δούμε ακριβώς αφού μιλήσουμε και με τον Γενικό Εισαγγελέα και ολοκληρωθεί και η μελέτη του πορίσματος πού εντοπίζονται προβλήματα, προκειμένου να τύχουν του σωστού χειρισμού», είπε η κ. Δράκου, προσθέτοντας πως «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε και όπου υπάρχουν προβλήματα προκειμένου αν μη έχουμε τέτοιες περιπτώσεις μελλοντικά να τα αντιμετωπίσουμε».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθούμε εμείς, για να έλθουμε στο σήμερα, είναι τέτοιες υποθέσεις να τις βλέπουμε με περισσότερη ευαισθησία και επαγγελματισμό ώστε να βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση ή υπόθεση που στην αρχή μπορεί να διαφαίνεται ότι είναι αιφνίδιος θάνατος έχουμε ετοιμάσει σχετικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με τους ιατροδικαστές ώστε να είμαστε πιο ακριβείς και πιο αποτελεσματικοί».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε πως σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις, «είναι η πρώτη μας έγνοια να διαφανεί κατά πόσον πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή για αιφνίδιο θάνατο και εκεί εστιάζουμε με την συμμετοχή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και πολλές φορές εμπειρογνωμόνων από άλλη χώρα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα και να βγαίνει πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της Αστυνομίας για συγκάλυψη, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει για τις επικρίσεις. «Εμείς γνωρίζουμε το σήμερα, αλλά δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής διαπίστωσαν φόνο και δεν τον διερεύνησαν», συμπλήρωσε.

Θέμα Διοικητή ΥΚΑΝ: Προς μετακίνηση ο Μιχάλης Κατσουνωτός

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι έρχονται ανακατατάξεις στην ΥΚΑΝ μετά τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως και αυτό το πόρισμα έχει παραδοθεί χθες στον Γενικό Εισαγγελέα και θα πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να μελετηθεί.

Είπε πως σήμερα συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, προσθέτοντας πως «και ο ίδιος ασπάζεται ότι δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει να εργάζεται από αυτή τη θέση και ως εκ τούτου μελετώ το θέμα και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις με την μετακίνηση του σε άλλο πόστο».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαθεοδώρου διευκρίνισε πως ο κ. Κατσουνωτός δεν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος νοιώθει ότι από αυτή τη θέση δεν θα μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά πλέον. «Ασπάστηκε, δηλαδή τη θέση τη δική μας και για την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας αλλά και τις μεταξύ μας σχέσεις με άλλες υπηρεσίες θα μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία», προσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον δεύτερο αστυνομικό που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως η Αστυνομία δεν έχει ενημέρωση για ποιον πρόκειται ακόμη, προσθέτοντας ότι αναμένουμε να μας δώσει οδηγίες η Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της Αστυνομίας ότι έμεινε σιωπηλή σε αυτή την υπόθεση ενώ είχε διαφορετικούς χειρισμούς σε άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν απλοί αστυνομικοί, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως «η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν σιωπά αλλά και από την άλλη μιλά όταν πρέπει».

«Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διαφθοράς όπου υπάρχει και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε καθημερινά», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει για τον καθένα μέχρι της αποδείξεως του εναντίου.

Σε ερώτηση αν η μετακίνηση του κ. Κατσουνωτού θα πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε «πως θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει σύντομα και αυτό θα πράξουμε».

Στις δικές της δηλώσεις για το θέμα, η κ. Δράκου είπε πως η ίδια αναμένει ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα μετά την παράδοση του πορίσματος από τον ανακριτή.

«Και όταν ενημερωθώ ανάλογα θα ενεργήσω» είπε.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τη θέση του Μιχάλη Κατσουνωτού για μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία, η κ. Δράκου είπε πως η ίδια δεν είχε καμία επικοινωνία με τον κ. Κατσουνωτό.

«Ενημέρωσα τον Αρχηγό της Αστυνομίας καθηκόντως ότι το πόρισμα παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και ότι αναμένω ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να ενεργήσω ανάλογα, προκειμένου ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο ο Γενικός Εισαγγελέας και συνεπώς ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να τύχει χειρισμού των καθηκόντων του κ. Κατσουνωτού», πρόσθεσε η κ. Δράκου.

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις για διαφορετικούς χειρισμούς σε σχέση με τη διαθεσιμότητα του κ. Κατσουνωτού, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις οι οποίες είναι σεβαστές. «Υπάρχου και άλλες απόψεις, πιστεύω ότι σωστά χειρίστηκα τα θέματα αυτά και ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του, δεν είναι η μόνη άποψη, υπάρχει και άλλη άποψη», είπε.

Ερωτηθείσα αν θα χρειαστούν να γίνουν τομές στην Αστυνομία, η κ. Δράκου είπε πως διερωτήθηκε τι εννοεί κάποιος με τη λέξη τομές. «Εγώ πιστεύω ότι η Αστυνομία σίγουρα λειτουργεί και έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πολίτη».

«Ναι μπορεί να υπάρξουν κάποια γεγονότα τα οποία δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις, ποτέ να μην ξεχνούμε ότι υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας», είπε, προσθέτοντας ότι σε συνεργσία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων αυτή την στιγμή γίνεται μια γενική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και «σύντομα θα έχουμε να δώσουμε και περισσότερες λεπτομέρειες».

«Θέλουμε την Αστυνομία μας να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας και με την βοήθεια των εμπειρογνωμόνων αυτό κάνουμε τώρα, αναδιοργάνωση της Αστυνομίας», πρόσθεσε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες θα τις αναλάμβανα

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στις περιπτώσεις του εθνοφρουρού και του Διοικητή της ΥΚΑΝ, η κ. Δράκου απάντησε λέγοντας «πιστεύω όχι» και συμπλήρωσε: «Αν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες θα τις αναλάμβανα».

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει την ανακοίνωση των δικηγόρων της Διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η κ. Δράκου είπε πως ίδια δεν ξέρει πως γνωρίζουν πράγματα τα οποία η ίδια δεν γνωρίζει και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχουν εισηγήσεις και συμπεράσματα στο πόρισμα του ανακριτή, τα οποία η ίδια δεν γνωρίζει.

«Συνεπώς δεν θα σχολιάσω για την ακρίβεια των πληροφοριών τους, εγώ δεν είμαι ενήμερη, ούτε για τα συμπεράσματα και ούτε για τις εισηγήσεις του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή», είπε, προσθέτοντας πως οι απόψεις των δικηγόρων της κ. Αριστοτέλους είναι σεβαστές αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις που δεν συνάδουν με τις απόψεις των δικηγόρων. «Συνεπώς τι άλλο να σας πω πέραν αυτού», συμπλήρωσε.

Απαντώντας άλλη ερώτηση, η κ. Δράκου είπε πως ως πολιτική προϊστάμενη αυτό που την ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ δύο τμημάτων των οποίων είναι πολιτική προϊστάμενη, της Αστυνομίας και των Φυλακών.

«Οι δυο πρέπει να συνεργάζονται αυτή είναι η προσπάθεια και αυτή θα συνεχίσει να είναι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει θεσμοθετημένες συναντήσεις με τη Διευθύντρια των Φυλακών και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Σε σχέση με το αναβαθμισμένο σύστημα απενεργοποίησης κινητών στα Φυλακές, η κ. Δράκου είπε πως έχει ληφθεί απόφαση σε συνεργασία με άλλους Υπουργούς για την πλήρη απενεργοποίηση των τηλεφώνων σε ό,τι αφορούσε συχνότητες που εντοπίστηκαν ότι το σύστημα δεν κάλυπτε προηγουμένως.

Έγιναν οι διάφορες διαδικασίες προς υλοποίηση αυτής της απόφασης και αρμόδιο Υπουργείο για την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί τάχιστα αυτό το θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι παράλληλα πάρθηκε και μια άλλη απόφαση που αφορά στον εντοπισμό του τηλεφώνου, όταν επιχειρείται παράνομη τηλεφωνική επικοινωνία από τις φυλακές.

ΚΥΠΕ

Home