Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δράκου: Στόχος η μείωση των θανατηφόρων & σοβαρών τροχαίων 50%

Offsite Team -
18.10.2021 - 13:00

Δράκου: Στόχος η μείωση των θανατηφόρων & σοβαρών τροχαίων 50%

Μέχρι το 2030

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με την CNP Ασφαλιστική.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Θα ήθελα, καταρχάς, να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς την CNP Ασφαλιστική που τα τελευταία 22 χρόνια στηρίζει αυτή την εκστρατεία ως συνδιοργανωτής χορηγός, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πολιτική κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει την εταιρεία.  

Mε μήνυμα ότι η ζωή είναι πολύτιμη και δεν πρέπει «να αφήσουμε τα όνειρα μας να γίνουν συντρίμμια στους δρόμους», η φετινή εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου, στην τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και στην καλλιέργεια ορθής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς.

Οι αριθμοί των οδικών συγκρούσεων, αλλά κυρίως των θυμάτων που αυτές αφήνουν πίσω τους, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης και μείωσης του φαινομένου αυτού είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το θέμα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης, με κυρίαρχο στόχο τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων στο 50%, μέχρι το 2030.

Έχουν ήδη προωθηθεί πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, που αφορούν όλους τους τομείς της οδικής ασφάλειας και στοχεύουν στο σύνολο των χρηστών των δρόμων.

Επιπρόσθετα, το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2021-2030 το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες μας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, δώσαμε έμφαση στη διαφώτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών.

Μέσω της εφαρμογής της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας και των ενημερωτικών εκστρατειών που υλοποιήθηκαν, καθώς επίσης και των διαλέξεων και βιωματικών εργαστηρίων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και στρατιωτών, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς οδήγησης.

Δίνουμε, επίσης, έμφαση στην εκπαίδευση των παραβατών οδηγών με, σύντομα τη λειτουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, η οποία θα συνδράμει στην ευαισθητοποίηση των οδηγών σε ό,τι αφορά στους κινδύνους που δημιουργούνται από την ελλιπή τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Υιοθετήσαμε πιο αυστηρές ποινές που σχετίζονται με την αυξημένη ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και κράνους, την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και άλλα τροχαία αδικήματα όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών, μέτρα τα οποία αναμένονται να ενισχύσουν τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων οδηγών.

Πέραν από αυτά, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης το οποίο, παράλληλα με τη χρήση των οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης, δίδει στην Αστυνομία περισσότερα μέσα για καλύτερη και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Πρόθεσή μας είναι να δοθεί τους επόμενους μήνες έμφαση στην αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο και της συχνότητας των ελέγχων, καθώς αυτά τα στοιχεία λειτουργούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά σε σχέση με τις τροχαίες παραβάσεις.

Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα για να δώσω ένα μήνυμα που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία και στον κάθε ένα συμπολίτη μας ξεχωριστά. Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι και δεν μας αφήνουν πλέον άλλα περιθώρια ανοχής.

Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 33 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 34 νεκρούς. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους αριθμούς αυτούς να συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά αντιθέτως πρέπει να στοχεύουμε στη μείωση τους. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να θυσιάζονται άλλα νεανικά όνειρα στους δρόμους ούτε και να βλέπουμε άλλες μαυροφορεμένες οικογένειες. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος μας και να αποτελέσει τον φάρο των δράσεων μας.

Απαιτείται να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, μέτρα που θα στοχεύουν τα αίτια που τις προκαλούν όπως αυτά εντοπίζονται από μελέτες και αναλύσεις των στατιστικών στοιχείων που συλλέγει το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας.

Κηρύττοντας λοιπόν την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας καλώ όλους, να εργαστούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο ζήλο ώστε να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για καλλιέργεια οδικής συνείδησης, από όσο το δυνατό πιο μικρή ηλικία και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και υφιστάμενους οδηγούς, οι οποίοι πρέπει να εμπεδώσουν την κοινωνική ευθύνη που έχει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στον δρόμο.

Home