Δρομολογείται η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Δρομολογείται η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ο υπ. Παιδείας μιλώντας εκ μέρους του ΠτΔ στην απονομή Θεατρικών Βραβείων ΘΟΚ μίλησε και για το Υφ. Πολιτισμού

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη που ανέγνωσε ο υπ. Παιδείας:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και φέτος στην καθιερωμένη απονομή των Θεατρικών Βραβείων του ΘΟΚ για τη θεατρική περίοδο του έτους 2018.

Ένας θεσμός βραβείων ο οποίος, αποτελώντας γιορτή για τον πολιτισμό, αναγνωρίζει και τιμά τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και τη δουλειά ανθρώπων που συνδέθηκαν ευρύτερα με τη θεατρική ζωή και πράξη και ως εκ τούτων την προσφορά τους όσον αφορά τη σημαντική ανάπτυξη και αναβάθμιση της εν λόγω τέχνης στον τόπο μας.

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, είναι που κινήθηκε την προηγούμενη χρονιά η ενεργή παρουσία των τριών καταξιωμένων προσωπικοτήτων στον χώρο του θεάτρου που τιμώνται απόψε, αλλά και η συνολική δράση της μέχρι τώρα πορείας τους, δικαιολογώντας απόλυτα την απόφαση που έλαβε η κριτική επιτροπή για τη βράβευσή τους.

Αναντίλεκτα, η καθομολογία μεγάλη ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, με πολύχρονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, διαμορφώνοντας κάθε φορά μία ιδιαίτερη προσωπική εκφραστική σκηνική εμφάνιση, κατέγραψε ανεξίτηλα τη σφραγίδα και τη ψύχη της στο κυπριακό θεατρικό σανίδι.

Παράλληλα, η ανερχόμενη ταλαντούχα ηθοποιός Αντωνία Χαραλάμπους, ερμηνεύοντας εξαίρετα άκρως διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους, ζωντάνεψε επί σκηνής ολοκληρωμένους χαρακτήρες, συνδέοντας το όνομά της με την επιτυχημένη πολυδιάστατη ερμηνεία.

Ανάλογα, ο Παναγιώτης Τοφή, επενδύοντας χορογραφικά και κινησιολογικά θεατρικές παραστάσεις με τις ξεχωριστές δημιουργίες του, κατάφερε να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της κίνησης ως έκφρασης στο θέατρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας ξεχωριστά υπογράμμισε με τη δουλειά του αφενός το ταλέντο του καλλιτεχνικού μας δυναμικού και αφετέρου την ποιοτική παραγωγή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Αννίτα, Αντωνία, Παναγιώτη,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την άκρως τιμητική αυτή διάκριση. Είμαι βέβαιος, πέραν της απολύτως δικαιολογημένης περηφάνιας και ικανοποίησης που νιώθετε για την αναγνώριση της δουλειάς σας, ότι εκλαμβάνετε τη διάκριση αυτή με πρόσθετο αίσθημα ευθύνης για την ανάληψη ακόμη περισσότερων δράσεων που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το πολιτιστικό γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Θερμά θα ήθελα επίσης, φίλες και φίλοι, να συγχαρώ το υφιστάμενο αλλά και τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του ΘΟΚ, τόσο για την αποψινή όσο και για το σύνολο των αξιόλογων δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει από τη δημιουργία του.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, έχοντας στο ενεργητικό του -σε τοπικό επίπεδο- εκατοντάδες παραγωγές ποικίλων τεχνικών και καλλιτεχνικών κατευθύνσεων, αλλά και με διεθνή παρουσία αξιώσεων, έχει καταξιωθεί ως ο πυρήνας των θεατρικών δρώμενων του τόπου και ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς, τιμώντας αναμφίβολα τον τίτλο του επίσημου θεάτρου της Κύπρου.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι υπό το πρίσμα αυτό, προάγοντας τη θεατρική τέχνη και καλλιεργώντας παράλληλα το θεατρικό καλλιτεχνικό συναίσθημα του λαού, ο ΘΟΚ συνέβαλε και συνέδραμε διαχρονικά τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάδειξη και την προώθηση του πολιτισμού μας.

Συγκεκριμένα, ως και η στρατηγική μας επιδίωξη, στοχεύουμε στη βάση μίας ουσιαστικής πολιτικής στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου μας αλλά και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής απασχόλησης στην πατρίδα μας.

Ενδεικτικά αναφέρω μέρος των δράσεων που προωθούμε, οι οποίες μεταξύ άλλων συνδέονται με:

  • Τη διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό.
  • Τη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ως το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου.
  • Σημαντικές υποδομές, που, μεταξύ άλλων, αφορούν  την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού στη Λευκωσία, την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, τη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, τη δημιουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.
  • Την αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη υπαίθρου και αστικών κέντρων στη βάση Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης.
  • Τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των διαδικασιών χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στη βάση του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη».
  • Την προώθηση, μέσα από συγκεκριμένα ολιστικά προγράμματα, του πολιτιστικού τουρισμού.

Θα ήθελα να τονίσω, ως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μου, ότι επιστέγασμα των προσπαθειών μας όσον αφορά τη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη στον τόπο θα αποτελέσει η  δρομολογούμενη ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Αναντίλεκτα, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ως μία αυτόνομη διοικητική δομή για τον πολιτισμό και τις τέχνες, θα προωθήσει την πολιτιστική δημιουργία και θα αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω μιας ενιαίας στρατηγικής.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθούμε και στο Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ώστε να καταστεί ένα πραγματικό στολίδι για όλη την Κύπρο. Με άξονα και πυρήνα το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης του αείμνηστου Στας Παράσκου, θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πολιτισμού, υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας, όπου καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο θα μπορούν να εμπνευστούν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν.

Φίλες και φίλοι,

Η πληθώρα υψηλής ποιότητας ποικίλων καλλιτεχνικών δρώμενων που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο νησί μας, είναι ενδεικτική της πολιτικής και ως αποτέλεσμα αυτής της ώθησης που έχει δοθεί όσον αφορά την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυνατότητες της περαιτέρω ανάπτυξης, είμαι πεπεισμένος, μέσα από την πολιτική που υιοθετούμε, τις συνεχείς προσπάθειες, τις δικές σας εισηγήσεις και προτάσεις, εσάς των ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού, τις οποίες είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να συζητήσουμε, ότι θα επιτύχουμε την περαιτέρω ανάδειξη της κρυμμένης αυτής δυναμικής της Κύπρου.

Φίλες και φίλες,

Θέλω για ακόμη μία φορά καταλήγοντας να συγχαρώ τους αποψινούς τιμώμενους αλλά και το σύνολο των αξιόλογων υποψηφίων.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στη σύνθεση της κριτικής επιτροπής, η  οποία, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των υποψηφιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες είχε να επιλέξει, ομολογουμένως κλήθηκε να επιτελέσει πολύ δύσκολο έργο.

Θερμά συγχαίρω για ακόμη μία φορά τον ΘΟΚ. Η νέα εποχή στην οποία εισήλθαν από την περσινή χρονιά τα βραβεία, αποτέλεσε την αρχή μιας ακόμη καλύτερης συνέχειας, ευρύνοντας περισσότερο τη θεατρική δραστηριότητα στην Κύπρο. Πορεία η οποία είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα συνεχιστεί.

Home