Εβδομάδα αποφάσεων για χαλαρώσεις - Οι εκτιμήσεις για 1η Μαρτίου

Εβδομάδα αποφάσεων για χαλαρώσεις - Οι εκτιμήσεις για 1η Μαρτίου

Ποια τα σενάρια για εστιατόρια, σχολεία, γυμναστήρια - Σκέψεις για αύξηση των SMS - Όλες οι πληροφορίες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Έχοντας ως στόχο τη διαφύλαξη της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, υπουργείο υγείας και Επιδημιολογική Ομάδα καθορίζουν τα επόμενα βήματα για το «ξεκλείδωμα». 

Πάγια θέση του υπουργείου υγείας, είναι πως οι όποιες χαλαρώσεις πρέπει να μην υπονομεύουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία είναι μεν καλή αλλά όχι ασφαλής. 

Αρχή την 1η Μαρτίου

Οι χαλαρώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται αργά και σταθερά, αφού όπως ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή από το υπουργείο υγείας, «στόχος είναι ότι ανοίγει να μην χρειαστεί αν κλείσει ξανά». 

Όπως φαίνεται οι χαλαρώσεις για τον Μάρτιο θα δοθούν σε δύο φάσεις, ανά 15νθήμερο, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.

Το μεγάλο κεφάλαιο των σχολείων

Αν και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, τα σενάρια θέλουν τους μαθητές της Α’-Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων, να φορούν ξανά την μαθητική τους στολή. Τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες είναι δύο:

α) 1η Μαρτίου: επιστροφή μαθητών Α’-Β’ Λυκείου & 16 Μαρτίου - επιστροφή μαθητών Γυμνασίου

β) επιστροφή όλων των μαθητών την 1η Μαρτίου

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του υπουργείου παιδείας, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Πρώτα εστιατόρια και μετά καφετέριες

Το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου οι χώροι εστίασης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν με συγκεκριμένο πλάνο δράσης και πρωτόκολλα ασφαλείας.

Πηγή από το υπουργείο υγείας ανέφερε στην Offsite, πως γίνονται σκέψεις για άνοιγμα μόνο των εστιατορίων αρχές Μαρτίου. Στόχος είναι να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, μιας και αρχές Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής εάν τα εστιατόρια θα επαναλειτουργήσουν 1η Μαρτίου ή μετά την Τσικνοπέμπτη. 

Σε ό,τι αφορά τις καφετέριες, το άνοιγμά τους τοποθετείται στην 2η φάση χαλαρώσεων, δηλαδή την 16η Μαρτίου.

Τα γυμναστήρια

Σε εφαρμογή βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου η πρώτη φάση επιστροφής του αθλητισμού στη ζωή μας, που επιτρέπει την πραγματοποίηση ατομικών προπονήσεων και μικρών ομάδων μέχρι 5 άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του γυμναστή) σε εξωτερικούς χώρους.

Από 1η Μαρτίου, νοουμένου ότι θα δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, οι χαλαρώσεις στον αθλητισμό περνούν στην δεύτερη φάση, η οποία αφορά την επιστροφή των ατομικών προπονήσεων και των μικρών ομάδων σε κλειστούς χώρους.

Πολιτισμός και εκκλησιασμός

Τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να επιτρέπουν περαιτέρω χαλαρώσεις και στον πολιτισμό αλλά και στον εκκλησιασμό. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να παρίστανται εντός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ ίδιες χαλαρώσεις θα δοθούν για κινηματογράφους και θέατρα. 

SMS, απαγόρευση διακίνησης και συναθροίσεις

Τόσο τα SMS όσο η απαγόρευση διακίνησης αλλά και ο μικρός αριθμός ατόμων που επιτρέπεται για συναθροίσεις, δεν αναμένεται να φύγουν σύντομα από τη ζωή μας. Είναι μέτρα, τα οποία σύμφωνα και με τους ειδικούς έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να μειωθούν οι επαφές και κατ’επέκταση να μειωθούν και τα κρούσματα.

Παρ’όλα αυτά όμως, αυτό που ίσως αλλάξει την 1η Μαρτίου είναι ο αριθμός των SMS και η ώρα όπου ξεκινά η απαγόρευση διακίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις ώστε τα SMS να αυξηθούν από 2 σε 3 και η απαγόρευση διακίνησης να ξεκινά στις 22:00 και όχι στις 21:00. 

Παράλληλα θα εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο που αφορά απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο 4 ατόμων, ανεξαρτήτως συγγένειας. Διευκρινίζεται ότι στα 4 άτομα συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα τέκνα.

Βλέπουν Πρόεδρο οι ειδικοί - Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό υγείας σήμερα το μεσημέρι.

Την ερχόμενη Τετάρτη οι ειδικοί, θα ανέβουν για άλλη μια φορά τον Λόφο, προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως με τους αρχηγούς των κομμάτων. Κατά την συνάντηση, οι ειδικοί θα ενημερώσουν τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους αρχηγούς των κομμάτων για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Παράλληλα τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε ό,τι αφορά την επόμενη φάση του «ξεκλειδώματος».

Την Πέμπτη αφού προηγηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και θα σφραγίζουν οι τελικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν οι νέες χαλαρώσεις.

Home