Έδωσε διευκρινίσεις ο ΟΑΥ στον ΠΑΣΙΝ για Μνημόνιο

Έδωσε διευκρινίσεις ο ΟΑΥ στον ΠΑΣΙΝ για Μνημόνιο

Έδωσε διευκρινίσεις ο ΟΑΥ στον ΠΑΣΙΝ για Μνημόνιο

Διευκρινίσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς για το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) έδωσε σήμερα σε σύσκεψη, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στην ειδική επιτροπή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) που συστάθηκε γι αυτό τον σκοπό.  

Η σημερινή πολύωρη σύσκεψη ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ ήταν η πρώτη μετά την απόφαση του ΠΑΣΙΝ για κατ΄ αρχή αποδοχή του Μνημονίου Συναντίληψης με τον ΟΑΥ. Θα ακολουθήσει παρόμοιας φύσεως σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2 το απόγευμα.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου είπε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν για να διευκρινίσουμε ερωτήματα. «Η διαδικασία και οι στόχοι της σύσκεψης ήταν προκαθορισμένοι, δεν ήταν για να γίνει διαπραγμάτευση ή διαβούλευση αλλά ,να διευκρινιστούν τα θέματα του Μνημονίου. Ήταν μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, διευκρινίστηκαν αρκετά θέματα και κρίναμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε την συζήτηση, την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

 

Εξήγησε ότι το Μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο. «Το πλαίσιο θα μεταφραστεί σε επιμέρους Συμβάσεις με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, που έχει μπροστά του δεκάδες σενάρια και που θέλουν να συζητήσουν. Το μνημόνιο συγκεκριμενοποιείται περαιτέρω στην Σύμβαση αλλά και η Σύμβαση η ίδια είναι σε δεκάδες σενάρια. Άρα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, κι αυτά συζητούμε». διευκρίνισε.  

Είναι γι αυτό που προβλέπεται και από το Μνημόνιο το ίδιο, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, ότι η διαβούλευση θα μπει και στο κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά.  

«Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε. Στόχος της ήταν να καθορίσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπούμε σε συζήτηση με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Αυτό που συζητούμε τώρα, είναι κατά πόσο αυτό το πλαίσιο είναι αποδεχτό από τον ΠΑΣΙΝ, ο οποίος το έχει αποδεχτεί κατ΄αρχήν κι έχει βάλει δύο προϋποθέσεις - η μια ήδη, υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση και η δεύτερη ήταν να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις. Δώσαμε τις διευκρινίσεις και θα συνεχίσουμε και την ερχόμενη Δευτέρα», συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη, έγινε σε καλό κλίμα, αντηλλάγησαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και μπήκαν κάτω θέματα του Μνημονίου.

Τα μέλη μας, σημείωσε, έχουν ακόμη ορισμένες απορίες ενώ θα δημιουργούνται απορίες συνεχώς σε κατοπινό στάδιο.  

Είπε ότι κατά την σύσκεψη έχουν τεθεί κάτω θέματα διαδικασιών, το πώς θα λειτουργούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέσα σε περιβάλλον ΓεΣΥ και τι θα προβλέπεται.  

«Θεωρώ ότι έχουμε κάνει ακόμα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω να ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές την ερχόμενη Δευτέρα που έχουμε δώσει ένα νέο ραντεβού, όχι γιατί υπήρξαν διαφωνίες αλλά διότι δεν εξαντλήθηκαν τα θέματα. Θέλουμε να είμαστε θετικές και οι δύο πλευρές για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Καδής.  

Σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όπως και διαδικασίες. «Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που το δίνουμε κάθε φορά. Είναι ο κατάλογος Ζ, ο κατάλογος των αναλωσίμων. Ο Οργανισμός έχει δώσει επεξηγήσεις και εντός του μηνός θα λάβουμε την λίστα με τα ακριβά αναλώσιμα. Ακολούθως έχει τοποθετηθεί ο Οργανισμός ότι αυτή δεν είναι η τελική λίστα, θα ακούσουν και τις απόψεις τις δικές μας ούτως ώστε μαζί να διαμορφώσουμε τον τελικό κατάλογο. Κάπως έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμός. Πιστεύω με καλή διάθεση τα περισσότερα από αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν», διευκρίνισε.  

Ο κ. Καδής είπε πως κατά την σύσκεψη υπήρχαν διαφορετικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. «Ο ΠΑΣΙΝ είναι ένας δημοκρατικός σύνδεσμος, ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει στα πλαίσια του δικού του νοσηλευτηρίου, καμία απόφαση του ΠΑΣΙΝ δεν θα είναι δεσμευτική για οποιοδήποτε μέλος του αλλά το κάθε μέλος θα αποφασίσει βάζοντας κάτω τα δικά του δεδομένα και αναλόγως θα πορευθεί και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ ή θα μείνει εκτός ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home