Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έφτασε Κύπρο το χάπι για COVID - Ποιοι θα μπορούν να το πάρουν

Offsite Team -
11.01.2022 - 13:35

Έφτασε Κύπρο το χάπι για COVID - Ποιοι θα μπορούν να το πάρουν

Ποιες ομάδες πληθυσμού ΔΕΝ θα μπορούν να πάρουν το χάπι - Άρχισαν και θεραπείες με μονοκλονικά αντισώματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Έφτασε από την Δευτέρα (10/1) στην Κύπρο το χάπι της Merck (molnupiravir) κατά του κορωνοϊού, το οποίο όμως την Τρίτη (12/1) θα παραληφθεί από τις φαρμακευτικές αποθήκες αφού  έχουν προηγηθεί όλες οι προαπαιτούμενες διεργασίες, όπως η ετοιμασία σχετικού πρωτοκόλλου από την ad hoc επιτροπή, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air, η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Κύπρου, Έλενα Παναγιωτοπούλου, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2022.

Το χάπι της MERC, επεσήμανε η κα. Παναγιωτοπούλου, θα συνταγογραφείται με βάση πρωτόκολλο από τους προσωπικούς γιατρούς και θα δίνεται  μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

«Αφορά ομάδες που αν μολυνθούν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο», τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το χάπι της MERCΚ χορηγείται στις πρώτες 5 ημέρες διάγνωσης του ασθενή ως κρούσμα, για 5 μέρες, 4 χάπια το πρωί και 4 το βράδυ Πρόσθεσε πως αν το χάπι χορηγηθεί στον ασθενή με κορωνοϊό μετά το πέρας των 5 ημερών από την διάγνωση του, απλά το χάπι δεν θα δουλέψει. 

«Επειδή είναι αντιικό φάρμακο, σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό αλλά δεν παύει να είναι ένα θεραπευτικό μέσο που μπορεί να χορηγηθεί.

Αυτό που υπογράμμισε η κα. Παναγιωτοπούλου είναι ότι πρέπει να χορηγείται με φειδώ καθώς υπάρχουν αρκετές αντενδείξεις από την χορήγηση του, ενώ είναι περιορισμένος ο αριθμός δοκιμών, συνεπώς δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν η εύκολη λύση και σίγουρα όχι σαν μέθοδος πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Όχι στις έγκυες

Ειδικότερα, είναι απαγορευτικό το εν λόγω χάπι για τις εγκυμονούσες ή τις θηλάζουσες και ο λόγος είναι ότι στην κατάσταση τους δεν γίνεται να πάρουν αντιικά φάρμακα, κατηγορία στην οποία υπάγεται το χάπι αυτό.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που γίνεται εισήγηση στις εγκυμονούσες και θηλάζουσες να προχωρήσουν με το προληπτικό μέσο, δηλαδή τον εμβολιασμό΄κατά του κορωνοϊού.

Τι γινεται με τις θεραπείες με μονοκλωνικα αντισωματα 

Σε σχέση με θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη και μάλιστα χορηγούνται ήδη, όπως το RoActemra που δίνεται ήδη σε σοβαρά νοσούντες. Το εν λόγω σκεύασμα χορηγείται ήδη για αντιμετώπιση ρευματοπαθειών και έχει έγκριση από τον ΕΜΑ.

Υπάρχει ακόμη το Kineret και χορηγείται ήδη σε άτομα τα οποία έχουν πνευμονολογικά προβλήματα από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενώ έχουν εγκριθεί 4 μονοκλωνικά σκευάσματα  το τελευταίο διάστημα και περιμένουμε και τα υπόλοιπα, μόνο ένα από αυτά ανταποκρίνεται στην παραλλαγή Όμικρον το Xevudy της GlaxoSmithKline.

Επιπρόσθετα,η κα. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως τα μονοκλωνικά σκευάσματα είνα ιγια σοβαρά νοσούντες υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα του εμβολιασμού  και ειδικά της ενισχυτικής / 3ης δόσης η οποία προφυλάσσει κατά 75% σε λιγότερες νοσηλείες και από την όμικρον.

Tις επόμενες μέρες αναμένεται και η έγκριση για το χαπι της Pfizer 

Για το χάπι της Pfizer (Paxlovid), η κα. Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι αναμένεται να εγκριθεί τέλη Ιανουαρίου και κινείται στην ίδια φιλοσοφία με αυτό της MERC όπου πρέπει να χορηγείται με φειδώ λόγω των σοβαρών αντενδείξεων ενώ επίσης θα αποφεύγεται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Είναι όπως σημείωσε πιο αποτελεσματικό από αυτό της MERCK αλλά το μειονέκτημα του έιναι ότι έχει αλληλεπιδράσεις με άλλες υφιστάμενες φαρμακευτικές αγωγές που ενδεχομένως να λαμβάνουν ορισμένα άτομα.

Παρενέργειες σε 4 περιπτώσεις στις ηλικιακές ομάδες 12-18

Κληθείσα να σχολιάσει αν έχουμε νεότερα από παρενέργειες από τον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, ότι δεν έχει κατατεθεί κάτι επίσημα μέσω της κίτρινης κάρτας. Την ίδια ώρα όμως, σημείωσε ότι έγινα 4 αναφορές για την ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών που ευτυχώς ήταν διαχειρίσιμα.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή ''Οffsite on Air'':

 

Home