«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Ευδόκας

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Ευδόκας

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από την ζωή ο ψυχίατρος, πολιτευτής και συγγραφέας Τάκης Ευδόκας σήμερα σε ηλικία 92 ετών.

Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ενώ οι της κηδείας θα ανακοινωθούν αύριο.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Τάκης Ευδόκας ήταν Κύπριος ψυχίατρος, συγγραφέας και πολιτευτής. Γεννήθηκε το 1928 στην Πάχνα της Λεμεσού, έχει δύο γιούς, ιατροί και οι δύο, τον Ανδρέα και τον Πέτρο, εγκατεστημένοι και οι δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ήταν πρόεδρος και ιδρυτής του ΔΕΚ και υποψήφιος στις κυπριακές προεδρικές εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου του 1968 κόντρα στον τότε πρόεδρο, αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος απολάμβανε την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Ο Ευδόκας αντιπροσώπευε μια πολιτική πτέρυγα που χαρακτηρίστηκε ως ενωτική ή αντιμακαριακή δεξιά παράταξη ή ακροδεξιά, που επιζητούσε τη συνέχιση της πολιτικής για Ένωση με την Ελλάδα.

1

Τον Ιανουάριο του 1968 με άρθρο του σε εφημερίδα πραγματοποίησε δριμεία κριτική κατά του Μακαρίου και της κυπριακής Εκκλησίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου υπέβαλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία ενώ σε συνέντευξη τύπoυ που ακολούθησε, δήλωσε πως σκοπός της συμμετοχής του στις εκλογές ήταν η ομαλή πολιτική ζωή και η πολιτική πολυφωνία. Κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία, δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της μακαριακής παράταξης που εκτόξευσαν εναντίον του γιαούρτια, ντομάτες, αυγά κλπ. Στις εκλογές που ακολούθησαν έλαβε 8.577 ψήφους που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 3,71%. Το 1970 φυλακίστηκε προσωρινά λόγω άρθρου του στο οποίο ασκούσε κριτική κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αργότερα, πρόσφερε καταφύγιο στον Ελλαδίτη αξιωματικό και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΟΚΑ Β', Γεώργιο Καρούσο όταν εκείνος βρισκόταν στην Κύπρο.

1

Home