Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Ακάμα

Offsite Team -
17.08.2022 - 16:31

Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Ακάμα

Tα εγκαίνια του Περιφερειακού Πολυδύναμου Κέντρου Ακάμα τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο, όχι μόνο για την κοινότητα του Κάθηκα, αλλά για ολόκληρο τον Ακάμα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καδής ανέφερε πως το έργο θα προσδώσει στην κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή προστιθέμενη αξία, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε αυτό μαθητές και φοιτητές για εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι συνυφασμένα και με το χαρακτήρα της περιοχής και θα επικεντρώνονται στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο αυτό ανήκει στην ομάδα των έργων που δημιουργεί η Κυβέρνηση στις κοινότητες της περιοχής, όπως στη Δρούσεια το Μουσείο Λαικού Πολιτισμού, στις Αρόδες το Παλαιοντολογικό Κέντρο, και στο Νέο Χωριό το Ερπετολογικό Κέντρο. Όλα αυτά τα έργα συνέχισε εναρμονίζονται με το όραμα της Κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου σε χαιρετισμό της, η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το έργο αυτό προωθήθηκε μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο ως συγχρηματοδοτούμενο έργο Αγροτικής Ανάπτυξης με συνολική δαπάνη 1.136.736,43 πλέον ΦΠΑ και ολοκληρώθηκε τέλος του 2020. Μελετητές του έργου, συνέχισε, ήταν οι Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί Λουκαίδης και Φιλίππου, ενώ εργοληπτική εταιρεία ήταν η εταιρεία Stylianou & Masouri Construction Ltd.

To έργο που έγινε με προσθηκομετατροπές στο παλαιό Δημοτικό σχολείο περιλαμβάνει, όπως είπε, ξενώνα, χώρο εστίασης και χώρους εκπαίδευσης και ενασχόλησης νέων παιδιών ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει συνεργασία με το ίδρυμα Terra Cypria για τη λειτουργία του, με τα συνεπαγόμενα, όπως ανέφερε, οφέλη για την Κοινότητα.

Πρόσθεσε επίσης πως στον Κάθηκα έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά έργα σε συνεργασία με τον φιλοπρόοδο Κοινοτικό Συμβούλιο τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτική πρωτοβουλία για μικρές επιχειρήσεις στο χωριό, έχουν καταστήσει τον Κάθηκα πόλο έλξης επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, είπε, έχει αναβαθμιστεί η κοινότητα με την ανάπλαση δρόμων που έχουν λιθοστρωθεί και έχουν βελτιωθεί οι όψεις των οικοδομών στον πυρήνα. Οι εργασίες αναπλάσεων εκτελέστηκαν σε 4 φάσεις με κόστος 1,3 εκ. ευρώ, περίπου, μέσω του Κρατικού Προυπολογισμού με συντονιστή το Γραφείο της Επαρχιακής Διοίκησης. Στο παρό στάδιο, συνέχισε, εκτελείται η Ε' Φάση ανάπλασης, συνολικής δαπάνης 900.000 ευρώ που θα αποπερατωθεί μέσα στο 2024.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει υλοποιηθεί μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου μέσα στα έτη 2020-2021 το κτιριακό μέρος του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χλωρίδας με κόστος 356.998 ευρώ και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο εξοπλισμός και τα εκθέματα με κόστος 166.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το έργο θα αποτελεί ένα διαδραστικό χώρο επισκεπτών για στοιχεία του περιβάλλοντος της περιοχής Ακάμα, ανέφερε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα, Μενέλαος Τούρβας, ευχαρίστησε τον κ. Καδή για την αποδοχή της πρόσκλησης να τελέσει τα εγκαίνια του Περιφερειακού Πολυδύναμου Κέντρου Ακάμα στον Κάθηκα. Ο κ. Τούρβας σημείωσε πως παρά την περίοδο της πανδημίας το ίδρυμα Terra Cypria έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο του Ακάμα, στον Κάθηκα, πάνω από 250 μαθητές και φοιτητές.

ΚΥΠΕ

Home