Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έχουμε πύργους αλλά δεν έχουμε ναυαγοσώστες να τους λειτουργήσουν

Offsite Team
- 03.06.2022

Έχουμε πύργους αλλά δεν έχουμε ναυαγοσώστες να τους λειτουργήσουν

Το πρόβλημα υποστελέχωσης παραμένει σημείωσε ο Υπεύθυνος Τμήματος Ναυαγοσωστών Λεμεσού κ. Πέτρος Αντωνίου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Παρόλο που φέτος έγινε μια αναβάθμιση στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη, υπάρχει καλύτερη αμοιβή και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αυξήσει τους πύργους σε κάθε επαρχία, εντούτοις οι κατάλληλοι ναυαγοσώστες δεν είναι αρκετοί για να τους λειτουργήσουν, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο Υπεύθυνος Τμήματος Ναυαγοσωστών Λεμεσού κ. Πέτρος Αντωνίου. «Δεν βρέθηκαν οι κατάλληλοι ναυαγοσώστες για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο  και με το ΚΣΕΔ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», σημείωσε. 

Το πρόβλημα στελέχωσης είναι σε παγκύπρια βάση, σημείωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την Λεμεσό που έχει στην διάθεση της 50 αντί για 75 ναυαγοσώστες. 

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Αντωνίου συστήνει στον κόσμο να είναι προσεκτικός επισκεπτόμενος μια παραλία, προστατεύοντας τα αντικείμενα του αλλά και τον εαυτό του από πιθανότητα πνιγμού.

1

Τι χρειάζεσαι για να γίνεις ναυαγοσώστης

Για να θεωρηθεί κάποιος κατάλληλος για να εργαστεί ως επαγγελματίας ναυαγοσώστης, κατά τον κ. Αντωνίου, πρέπει να κατέχει 4 μετάλλια, που αυτό σημαίνει να έχει φτάσει στο 4ο στάδιο, να έχει συγκεκριμένες ικανότητες κολύμβησης και εξειδικευμένες γνώσεις. «Παλαιότερα για να καλύψουμε τις κενές θέσεις γίνονταν υποχωρήσεις σε σχέση με τα μετάλλια, αλλά από την στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να αναβαθμίσει τον κλάδο με την σύμφωνο γνώμη όλων, αναβαθμίστηκαν και οι προϋποθέσεις», σημείωσε.

Αναφορικά με τις ικανότητες πρέπει να μπορεί να καλύπτει 300 μέτρα απόσταση μέσα σε 7.5 λεπτά κολυμπώντας,  να είναι γνώστης χρήσης οξυγόνου, να ξέρει πως να χρησιμοποιήσει αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και να είναι άριστος γνώστης των πρώτων βοηθειών.  

Αν ενδιαφέρεται κάποιος να ασχοληθεί με αυτό τον κλάδο, ο κ. Αντωνίου συστήνει να επικοινωνήσει με τον επαρχιακό ναυαγοσωστικό όμιλο της πόλης του, καθώς προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα. «Στην επαρχία Λάρνακας, ο επαρχιακός ναυαγοσωστικός όμιλος έχει εξαγγείλει ότι ξεκίνησε εντατικά μαθήματα για να δώσει μετάλλια σε αυτούς που ανταποκρίνονται στα κριτήρια και πιστεύω θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις», σημείωσε.

Όπως ανέφερε εξετάζεται το ενδεχόμενο των εντατικών μαθημάτων για να προωθηθούν κάποιοι ως βοηθοί ναυαγοσώστες. «Θα βρεθεί λύση αλλά δεν πιστεύω φέτος να καλυφτούμε πλήρως αλλά τουλάχιστον να υπάρχουν σε όλες τις παραλίες πύργοι με έστω και ένα ναυαγοσώστη», πρόσθεσε.

Ωράριο εργασίας ναυαγοσωστών

Ειδικότερα σημείωσε ότι είναι κανόνας, σε κάθε πύργο να υπάρχουν δύο ναυαγοσώστες. Τα ωράρια σε κάποια σημεία είναι 10.30 – 18:00 το απόγευμα εκτός κάποιων σημείων, όπως πχ σε 7 παραλίες της Λεμεσού που λειτουργούν με σύστημα βάρδιας από τις 6:30 – 20:00. Επισημαίνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι στην Λεμεσό μόνο τα 2 από τα 7 σημεία λειτουργούν, με δύο βάρδιες.

Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν όλα τα πόστα, τόνισε ο κ. Αντωνίου και μετά να δουν το θέμα με τις βάρδιες.

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air:

Home