Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εισαγωγή νομοθετικού περιορισμού σε πέντε αλάτα κοβαλτίου

Offsite Team -
30.01.2019 - 18:10

Εισαγωγή νομοθετικού περιορισμού σε πέντε αλάτα κοβαλτίου

Thumbnail
Καρκινογένεση μπορεί να προκαλέσει σε εργαζόμενους η έκθεση τους σε άλατα κοβαλτίου

Την εισαγωγή νομοθετικού περιορισμού στη χρήση πέντε αλάτων κοβαλτίου σε χημικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες χρήστες και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πρότεινε μετά από μελέτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), αφού η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συγκεκριμένα προτάθηκε για τα άλατα κοβαλτίου σε μείγματα να μην υπερβαίνουν σε συγκέντρωση το 0,01% κατά βάρος, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η έκθεση των εργαζομένων δεν θα υπερβαίνει το όριο του 0,01 μg κοβαλτίου/m3.

Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH).  

Ο προτεινόμενος περιορισμός αφορά τα ακόλουθα άλατα: Θειικό κοβάλτιο, χλωριούχο κοβάλτιο, νιτρικό κοβάλτιο, ανθρακικό κοβάλτιο και οξικό κοβάλτιο.

Η ανησυχία για τις συγκεκριμένες ουσίες πηγάζει από τον κίνδυνο καρκινογένεσης λόγω της έκθεσης των εργαζομένων σε αυτές μέσω εισπνοής.

Αποδείχθηκε ότι οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς και δραστηριότητες στις οποίες χρησιμοποιούνται τα εν λόγω άλατα υπερβαίνουν το διεθνές αποδεκτό όριο του 10-5 (μία περίπτωση ανά δέκα χιλιάδες).

Τα άλατα κοβαλτίου χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσα στη διαδικασία παραγωγής άλλων χημικών ουσιών και για την παρασκευή καταλυτών.

Όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα καλούνται να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να υποβάλουν τις απόψεις τους καθώς και οποιαδήποτε δεδομένα κατέχουν σχετικά με την έκθεση εργαζομένων (αποτελέσματα μετρήσεων, μέτρα μείωσης της έκθεσης και αντίστοιχες προκλήσεις, μέγεθος σωματιδίων των εισπνεόμενων αλάτων κοβαλτίου) στην ακόλουθη ιστοσελίδα του ECHA: http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 19η Ιουνίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

Kitasweather: Ισχυροί άνεμοι σήμερα, βροχές αύριο

Offsite Team -
26.06.2022 - 09:34

Kitasweather: Ισχυροί άνεμοι σήμερα, βροχές αύριο

Η πρόβλεψη του καιρού από kitasweather - Φθάνει τους 36 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία

Σήμερα Κυριακή, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά το απόγευμα σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλατεία Ηρώων: Βγαίνουν σε προσφορές & ξεκινά η ανάπλαση (φωτος)

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. 

Αύριο Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν στα νοτιοανατολικά παράλια τα 5 μποφόρ το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την πρόβλεψη από KITASWEATHER

Home