Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Είσαι φοιτητής; Δικαιούσαι €3,000 εως €4,000 υποτροφία ανά έτος

Offsite Team -
17.05.2022

Είσαι φοιτητής; Δικαιούσαι €3,000 εως €4,000 υποτροφία ανά έτος

Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και πότε ένας φοιτητής χάνει την υποτροφία του - Τι ισχύει για μεταπτυχιακό & διδακτορικό

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Από την Τετάρτη 11 Μαΐου έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση κρατικών υποτροφιών για πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές εντός, εκτός Κύπρου σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις αφορούν φοιτητές/φοιτήτριες, που άρχισαν σπουδές τα ακαδημαϊκά έτη 2020/21 ή 2021/22.

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου Σωκράτης Φράγκου ο οποίος ήταν καλεσμένος την Δευτέρα (16/5) στην εκπομπή Offsite on air, ανέφερε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και φοιτητές.

Αρχικά ο κ. Φράγκου δήλωσε ότι η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Πλατφόρμας «ΑΡΙΑΔΝΗ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ariadni.gov.cy μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2022. 

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται μόνο από τους φοιτητές / φοιτήτριες. Δεν μπορεί κάποιος άλλος να υποβάλει την αίτηση εκ μέρους τους.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και κάποια κριτήρια τα οποία απαιτούνται για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος για υποτροφία. Σημειώνεται ότι η αξία της κρατικής υποτροφίας για πτυχιακές σπουδές ανέρχεται σε €3.000 ετησίως, για μεταπτυχιακές σπουδές ανέρχεται συνολικά στις €4.000 και για διδακτορικές σπουδές ανέρχεται σε €4.000 ετησίως για τρία έτη σπουδών.

>>> Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες

«Στις πτυχιακές σπουδές είναι όλοι όσοι είχαν απολυτήριο Λυκείου με βαθμός 18.5 και άνω και χωρίζεται σε 3 προγράμματα. Με βαθμό 19.65 είναι το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ, με βαθμό 19.25 το πρόγραμμα Α και 18.5 το πρόγραμμα Β1. Το πρόγραμμα Β2 αφορά τα άτομα που αποφοιτούν από Τεχνικές Σχολές και θα πρέπει να έχουν βαθμός απολυτηρίου 17.5. Στις μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει ο φοιτητής να έχει στο πτυχίο του “Λίαν καλώς” και στις διδακτορικές σπουδές θα πρέπει ο υποψήφιος να τηρεί τις προϋποθέσεις για τις προηγούμενες σπουδές ή να έχει “Άριστα” σε προπτυχιακό επίπεδο -στην περίπτωση που δεν έκανε μεταπτυχιακό-».

Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο αριθμός των υποτροφιών

Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια ο κ. Φράγκου σημείωσε ότι αυτά είναι ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. 

«Για τις πτυχιακές σπουδές και το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ δεν έχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Το πρόγραμμα Α η βαρύτητα είναι 70% ο βαθμός του απολυτηρίου και 30% τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στο πρόγραμμα Β1 αντιστρέφονται και είναι 70% τα εισοδηματικά κριτήρια και 30% ο βαθμός απολυτηρίου».

Συνεχίζοντας ο κ. Φράγκου πρόσθεσε πως «παίρνουμε ως δεδομένο τα 720 ευρώ μηνιαίως ως κατά κεφαλήν εισόδημα. Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, τα εισοδήματά τους δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2.880 ευρώ. Όλοι μπορούν να κάνουν την αίτηση και όλοι θα αξιολογηθούν».

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου σημείωσε πως ως συνήθως δίνονται περίπου 500-600 υποτροφίες για πτυχιακές σπουδές, 160-180 για μεταπτυχιακές σπουδές εάν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και περίπου 30-35 υποτροφίες και διδακτορικές σπουδές

«Οι περισσότεροι παίρνουν την υποτροφία. Στις μεταπτυχιακές σπουδές δεχόμαστε περίπου 400 αιτήσεις και αναλόγως του κονδυλιού δίνουμε σχεδόν μέχρι και το 50%. Για τις διδακτορικές σπουδές, κάθε χρόνο δεχόμαστε 90 αιτήσεις και δίνονται 35 υποτροφίες. Οι αριθμοί αυτοί είναι πάντα υπό την αίρεση του προϋπολογισμού». 

Σε ποιες περιπτώσεις ένας φοιτητής χάνει την υποτροφία του

Παράλληλα, ο κ. Φράγκου αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών ενός υποτρόφου.

«Όταν κάποιος είναι υπότροφος μας έχει μόνο μια υποχρέωση, Κάθε χρόνο πρέπει να καταθέτει την αναλυτική του βαθμολογία στην οποία δεν πρέπει να χρωστά πέραν των 2 μαθημάτων ή μέχρι και 12 ects. Για παράδειγμα ένας προπτυχιακός φοιτητής έχει 60 ects κάθε έτος σπουδών. Θέλουμε να έχει 48 από τα 60 ects στο 1ο έτος. Στο 2ο θα πρέπει να έχει 108 από τα 120».

Στην περίπτωση ωστόσο που δεν πληρούν τα όσα πρέπει σε σχέση με τη βαθμολογία του ένας υπότροφος, τότε η υποτροφία του θα ανασταλεί. «Εάν κάποιος αποτύχει σε ένα έτος τότε δύσκολα μπορεί να επαναφέρει την υποτροφία του».

Στην περίπτωση που ένας φοιτητής δεν ενημερώθηκε ή δεν μπόρεσε να υποβάλει αίτηση για υποτροφία για το 1ο έτος των σπουδών του, θα μπορεί να το πράξει για το 2ο έτος. «Αίτηση επίσης μπορούν να υποβάλουν για 2η φορά όσους έχουν αλλάξει η σύνθεση της οικογένειας τους πχ εάν καταγραφεί κάποιος θάνατος ή κάποιο ιατρικό πρόβλημα».

Καμπάνια για ενημέρωση του κόσμου

Καταληκτικά ο κ. Φράγκου δήλωσε ότι στο ΔΣ του Ιδρύματος συμμετέχουν άτομα τα οποία εκπροσωπούν τον Οργανισμό Νεολαίας, την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων. «Με αρκετές παρεμβάσεις ενημερώνεται ο κόσμος. Γίνεται και καμπάνια».

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την υποβολή της αίτησης, προτρέπονται όπως επικοινωνούν με το Ίδρυμα στο τηλέφωνο 22456433 από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 3:00 μ.μ. Δευτέρα με Παρασκευή.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Φράγκου στην εκπομπή Offsite on air

 

Home