Εισήγηση: Τιμωρία με δενδροφύτευση για τροχαίες παραβάσεις

Εισήγηση: Τιμωρία με δενδροφύτευση για τροχαίες παραβάσεις

Πάρκαρες σε πεζοδρόμιο; Φύτεψε 10 δέντρα - Εισήγηση για εναλλακτική τιμωρία για τροχαίες παραβάσεις

Και ενώ η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο που φέρνει αυξήσεις φωτιά στα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις συνεχίζεται με τις απόψεις να ποικίλουν, ο Βουλευτής των Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης… ψάχνεται για μία ξεχωριστή και εναλλακτική τιμωρία για όσους παρανομούν. 

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη, ο κ. Περδίκης του απευθύνει το ερώτημα πώς αξιολογεί την εισήγηση του να ρυθμιστεί νομοθετικά το ενδεχόμενο η δενδροφύτευση να αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής μορφής πληρωμής εξώδικων προστίμων.

Όπως αναφέρει ο κ. Περδίκης στην offsite, πρόκειται για μια ιδέα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, π.χ. στις Φιλιππίνες. ‘’Αντί για εξώδικο να είναι υποχρεωμένοι να φυτέψουν δέντρα. Χρειάζεται οργάνωση αλλά είναι εφικτό να γίνει. Θα περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού και ανάλογα θα ενεργήσουμε’’. 

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Περδίκη ήταν οι διάφορες πρωτοβουλίες που προέκυψαν σχεδόν ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα από διάφορες εθελοντικές ομάδες και προωθείται δενδροφύτευση χιλιάδων δέντρων στις πόλεις της Κύπρου. Οι προσπάθειες φαίνεται ότι είναι οργανωμένες και έχουν πλάνο. Πρόκειται κυρίως για τις ομάδες που δραστηριοποιούνται και στο facebook:

Μάλιστα την περασμένη Τρίτη 17/9, εκπρόσωποι των πιο πάνω εθελοντικών ομάδων πολιτών είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή και τον Βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.  Στην συνάντηση  συμφωνήθηκε όπως αρχίσουν το επόμενο διάστημα μαζικές δενδροφυτεύσεις σε όλη την Κύπρο.  

Ο Υπ. Γεωργίας υποσχέθηκε να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με Τμήμα Δασών και Υπουργείο Γεωργίας ενημερωτική/εκπαιδευτική ημερίδα για το πως θα στηριξει το Υπουργείο την προσπάθεια αυτή. 

Μετά τις 11 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν αμέσως δενδροφυτεύσεις.  

Ήδη θυμίζουμε ότι στις 4 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου  παραχωρηθούν πέραν των 70 χιλιάδων δεντρυλλίων για δενδροφύτευση ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα παραχθούν το επόμενο διάστημα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

 

Home