Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκδήλωση με ομιλητή τον Καθ. Γ.Μπαμπινιώτη στο Παγκύπριο Γυμνάσιo

Offsite Team
- 11.02.2020

Εκδήλωση με ομιλητή τον Καθ. Γ.Μπαμπινιώτη στο Παγκύπριο Γυμνάσιo

Thumbnail
Στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Παιδείας

Εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στην Λευκωσία, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής που θα οριστεί για τους εορτασμούς των 200χρόνων από την επανάσταση.

 

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική», απόσπασμα από το έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο απαγγέλθηκε από την μαθήτρια της Γ41, Ελένη Αραβή, καθώς και με το τραγούδι «Γλωσσολαλιά», από το Μουσικό Σύνολο του Σχολείου, σε στίχους: Σοφίας Αθανασιάδου και μουσική: Παντελή Θαλασσινού.

 

Ο Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, Λοϊζος Σέπος, σε σύντομο χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον κ. Μπαμπινιώτη είπε: «Η παρουσία σας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας, όπως και οι συχνές επισκέψεις σας στην Κύπρο μας».

«Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ σήμερα που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να σας γνωρίσουν από κοντά, να σας ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί σας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ευκαιρία που τους δίνεται θα είναι εμπειρία ζωής», πρόσθεσε.  

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σέπος πρόσφερε διάφορα δώρα στον κ. Μπαμπινιώτη, εκ των οποίο το ένα ήταν καράβι, το οποίο, όπως είπε ο Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, «ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κύπρο».

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Παγκύπριου Γυμνασίου Άριστος Λουκαϊδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Μπαμπινιώτη , είπε: «Σας ευχαριστούμε για την αγάπη, με την οποία περιβάλλετε την γλώσσα μας και τους ορατούς και αόρατους αγώνες που διεξάγετε καθημερινά για να διατηρήσετε και να διαφυλάξετε το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας». Στο σημείο αυτό, ο κ.   Λουκαϊδης του πρόσφερε ως δώρο το σύμβολο του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε ομιλία του προς μαθητές και καθηγητές του Παγκύπριου Γυμνασίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι τιμή του και χαρά του που βρίσκεται, σε ένα ιστορικό σχολείο, όπως το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως, συζήτησε για θέματα γλώσσας με τα παιδιά και τους καθηγητές.

Όπως είπε, η γλώσσα είναι ταυτότητα, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός, είναι σκέψη πάνω απ΄όλα, είναι η προέλευση μας, είναι ο ψυχισμός μας. Η γλώσσα, συνέχισε, είναι αξία.

«Είναι η αξιακή θεώρηση της γλώσσας. Πάνω και πρώτα απ΄ όλα η γλώσσα είναι αξία», συμπλήρωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι το κυριότερο είναι ότι η γλώσσα έρχεται και συντάσσει, συνδέει τις λέξεις, τις ντύνει γραμματικά και δημιουργεί το λόγο.  

«Η γλώσσα είναι η σκέψη σου και με τις σκέψεις σου είναι ο κόσμος σου. Κάθε ποιότητα γλώσσας, είναι ποιότητα σκέψης και ποιότητα βίωσης του κόσμου. Κάθε ποιότητα το να προσέξω αυτό που λέω ή που γράφω σημαίνει να προσέξω τη σκέψη μου να την διατυπώσω όσο γίνεται πιο καλά. Και αν μπορώ αυτό να το κάνω, τότε μπορώ να ζήσω καλύτερα και τον κόσμο μου να τον βιώσω και την ζωή μου. Δηλαδή, αυτά που λέμε έχουν σχέση με την καλλιέργεια της γλώσσας που παίρνετε μέσα στην δωδεκάχρονη δουλειά σας στο σχολείο», σημείωσε.

Ο κ. Μπαμπινιώτης πρόσφερε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δύο βιβλία του: «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους» και «Το Ελληνικό Αλφάβητο», για την βιβλιοθήκη του σχολείου και κάλεσε τους μαθητές να τους ρίξουν μια ματιά.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του χρόνου τα 200χρόνια από την Παλιγγενεσία και την επανάσταση των Ελλήνων.

«Και βεβαίως θα είναι η ευκαιρία να δώσουμε από την σκοπιά τη δική μας τα όσα συνέβησαν εδώ και το πως ήταν συνδεδεμένη ήδη η Κύπρος με τον ξεσηκωμό του γένους, τα όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 1821, αλλά και την πνευματική διάσταση της αναγέννησης του Ελληνισμού. Και αυτή η πνευματική διάσταση μας ενδιαφέρει, ιδιαίτερα, γιατί και στην Κύπρο για να γίνει ο ξεσηκωμός, ο αντιαποικιακός ξεσηκωμός και το 31΄ και το 55΄με τον αγώνα τον ένοπλο της ΕΟΚΑ, προηγήθηκε μια μορφωτική επανάσταση», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, οι Κύπριοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν αναλφάβητοι.

«Μέχρι τα μέσα του αιώνα τι άλλαξε; Φτιάχτηκαν σχολεία σε όλη την Κύπρο. Πρέπει να ξέρουμε και να συνειδητοποιούμε πόσο τα γράμματα έχουν βοηθήσει να κρατηθεί ζωντανός αυτός ο τόπος και φυσικά η γλώσσα μας, δεν θα έλεγα ότι είναι η κιβωτός για αυτά τα γράμματα, η κιβωτός είναι μια και έξω. Η γλώσσα μας  είναι ζωντανή και εξελίσσεται. Για να καταλάβουμε και να νοιώσουμε την εξέλιξη και να προχωράμε σωστά μαζί με την γλώσσα και να κατακτάμε τα πολιτιστικά αγαθά που μας επιτρέπει να τα κατακτήσουμε η γνώση της, εξυπακούεται αυτή η γνώση. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι η γλώσσα δεν είναι απλώς ένας κώδικας επικοινωνίας. Η γλώσσα, όμως, είναι ένας ολόκληρος κόσμος», πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο κ. Μπαμπινιώτης θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής που θα οριστεί για τους εορτασμούς των 200χρόνων από την επανάσταση.

ΚΥΠΕ

Home