Εκδρομές: Τα βρίσκουν ΠΟΕΔ & Υπ.Παιδείας-Ποιο πρόβλημα παραμένει

Εκδρομές: Τα βρίσκουν ΠΟΕΔ & Υπ.Παιδείας-Ποιο πρόβλημα παραμένει

Ποιο πρόβλημα παραμένει και ποια παιδιά αφορά - Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ

Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε εδώ και λίγο καιρό με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις εκδρομές των δημοτικών σχολείων φαίνεται να βρίσκουν ΠΟΕΔ και Υπουργείο. 

Συγκεκριμένα, το θέμα που προέκυψε ήταν το γεγονός ότι η εγκύκλιος για τις εκδρομές έριχνε όλο το βάρος των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις διευθύνσεις των σχολείων με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να καλούνται να χειριστούν όλες τις διαδικασίες. Η εγκύκλιος αυτή έφερε την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔ, η οποία κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αποφύγουν τις μετακινήσεις και τις εκδρομές.

Παρόλα αυτά, θέμα ημερών φαίνεται να είναι η λύση του προβλήματος με τις εκδρομές. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ Φίλιος Φυλακτού στην Ofssite: “Στείλαμε κάποιες παρατηρήσεις και το θέμα οδεύει προς λύση. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμα την τελική μορφή της εγκυκλίου, αφού αυτό είναι θέμα του Υπουργείου. Κάναμε όλες τις παρατηρήσεις που έπρεπε να κάνουμε, το θέμα φαίνεται να λύνεται ωστόσο,  παραμένει το θέμα με τα ανυψωτικά καθίσματα των παιδιών κάτω των 6 ετών”.

Το πρόβλημα που παραμένει 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα παιδιά κάτω από 6 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν ανυψωτικό κάθισμα και να δένονται με ζώνη, όπως και στα αυτοκίνητα. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Φυλακτού, τα λεωφορεία με τα οποία γίνονται οι εκδρομές των παιδιών δεν έχουν ζώνες τριών σημείων, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν ζώνες μέσης.  “Οπότε όταν ένα παιδί κάτσει σε ανυψωτικό κάθισμα η ζώνη μέσης έρχεται στο ύψος των ποδιών του, άρα σε περίπτωση ατυχήματος το παιδί θα πέσει μπροστά με το κεφάλι” εξήγησε ο κ. Φυλακτού. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι υπάρχει κάλυψη από τον νόμο για ανυψωτικά καθίσματα και ζώνη στα παιδιά, ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα τα παιδιά δε θα έχουν την απαιτούμενη ασφάλεια για να μη χτυπήσουν. Για το λόγο αυτό, η ΠΟΕΔ  συστήνει στα σχολεία και ιδιαίτερα τα νηπιαγωγεία, είτε να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία με ζώνες τριών σημείων για την ασφάλεια των παιδιών, είτε να αποφύγουν τις εκδρομές μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. H ΠΟΕΔ έστειλε σχετική επιστολή στη Βουλή απαιτώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (25/10). 

 

Home