Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκλογές: Mε νόμο του 1959 κυνηγούν παραβάτες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
07.02.2023

Εκλογές: Mε νόμο του 1959 κυνηγούν παραβάτες

Αστυνομία, Γραφείο Προσωπικών Δεδομένων και Υπηρεσία Εκλογών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα αφού σχεδόν όλα κύλησαν ομαλά. Ωστόσο, κάποια μικροζητήματα δεν έλειψαν τα οποία επιλαμβάνονται Αστυνομία και Επίτροπος Προστασίας  Προσωπικών Δεδομένων. Σημειώνεται ότι τρεις υπηρεσίες Αστυνομία, Γραφείο Προσωπικών Δεδομένων και Υπηρεσία Εκλογών κυνηγούν παραβάτες της εκλογικής νομοθεσίας που ισχύει από το 1959.

Το θέμα έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος σε τιτίβισμά του ανέφερε ότι «Ο νόμος προεδρικών εκλογών είναι του 1959. Αρχαίος και γεμάτος τρύπες, περιλαμβανομένων τεραστίων κενών και στρεβλώσεων στο θέμα ελέγχου εσόδων/εξόδων και διαφάνειας. Η ενημέρωση στο νέο νόμο πρέπει να είναι πλήρης (μκδ, ΜΜΕ, εκδηλώσεις κλπ) και συνεχής». 

 

Δυο καταγγελίες στην Αστυνομία

Η Αστυνομία την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών  προχώρησε σε γραπτή καταγγελία δύο προσώπων. Όπως είπε, η μια υπόθεση αφορά 22χρονο στην Επαρχία Πάφου, ο οποίος φαίνεται με τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου να φωτογράφισε το ψηφοδέλτιο. Σημείωσε ότι έγινε έρευνα από μέλος της Αστυνομίας, ο οποίος ήταν επί καθήκον εκεί και εντοπίστηκε το κινητό. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια ο 22χρονος κατηγορήθηκε γραπτώς.

Σε μια δεύτερη περίπτωση στην Επαρχία Λάρνακας, 55χρονη, χρησιμοποίησε το δελτίο ταυτότητας της 25χρονης κόρης της, για να ψηφίσει. Η γυναίκα εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε γραπτώς για πλαστοπροσωπία. 

Μιλώντας στην Offsite News, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου  είπε ότι τα δυο περιστατικά θα εξεταστούν και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, θα ζητηθεί και η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα. \

Ειρήνη: Καταμετρούμε παράπονα

Μπόλικη δουλειά υπάρχει και στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μιλώντας στην Offsite News η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου είπε ότι αυτή τη στιγμή καταμετρούμε τα παράπονα που έγιναν από πολίτες οι οποίοι προσεγγίστηκαν από εκλογικά επιτελεία για υπερψήφιση κάποιου υποψηφίου. 

Ταυτοχρόνως, η Επίτροπος εξετάζει περιπτώσεις παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας (μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού) για συμβάντα που έγιναν μετά την απαγόρευση προεκλογικών μηνυμάτων δηλαδή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 03 Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι η Επίτροπος ενεργεί στη βάση δικής της νομοθεσίας και επιβάλλει πρόστιμα.

>>>>Διαβάστε επίσης:Aρχηγός Αστυνομίας: Κάποια μικροζητήματα λύθηκαν αμέσως<<<<

Στήθηκε ομάδα από την Υπηρεσία Εκλογών

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται και η Υπηρεσία Εκλογών. Μιλώντας στην Offsite News ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μαρίνος Βασιλείου ανέφερε ότι στήθηκε ομάδα 4 ατόμων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που παρακολουθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ο νόμος είναι απηρχαιωμένος)  Εφόσον προκύψουν αδικήματα παραβίασης του εκλογικού νόμου θα τεθούν στη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα. Παράλληλα, από την Υπηρεσία Εκλογών εστάλη μια περίπτωση στο Γραφείο της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων

Home