Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκταφή οστών Αθ. Νικολάου: Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.01.2021 - 06:00

Εκταφή οστών Αθ. Νικολάου: Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση

Thumbnail
Ανά πάσα στιγμή ίσως προκύψουν εξελίξεις για να σταλούν τα οστά στο εξωτερικό - Αποχώρηση Ματσάκη από την διαδικασία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού Αθανάσιου Νικολάου, μετά την εκταφή των οστών που έγινε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020.  O Νικολάου βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού.

Μετά το πρώτο σκέλος των ερευνών, τα οστά βρίσκονται στο νεκροτομείο Λεμεσού υπό την φρούρηση της Αστυνομίας. Η πρόθεση της οικογένειας είναι όπως ένα μικρό μέρος των οστών  μεταφερθούν στο εξωτερικό και δη στην Ελλάδα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις. 

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite ότι η μεταφορά των οστών για εξειδικευμένες εξετάσεις πρέπει να γίνει μόνο με δικαστικό διάταγμα. Το εν λόγω διάταγμα μπορεί να εκδοθεί και πριν από τις 15 Ιανουαρίου. Με βάση απόφαση του Δικαστηρίου Λεμεσού μέχρι την 15η Ιανουαρίου τα οστά φρουρούνται από την Αστυνομία.

Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου ανέφερε στην Offsite ότι «τα οστά του θανόντα Αθ. Νικολάου βρίσκονται υπό αστυνομική φρούρηση και δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς διάταγμα. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι η Αστυνομία αναμένει τις οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις». Σημειώνεται ότι ένα  μέρος των  οστών που είναι μικρού μεγέθους και κρίθηκε ότι βρίσκονται σε καλή  κατάσταση  εξετάζονται τη δεδομένη στιγμή από ειδικό ανθρωπολόγο. Εφόσον εκδοθεί το διάταγμα, στο εξωτερικό θα μεταφερθούν τα υπό εξέταση οστά που φρουρούνται σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα.

Στην Κύπρο βρέθηκε για τη διαδικασία της εκταφής o Eλλαδίτης ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης και συνεργάτες του. Παράλληλα, στην εκταφή συμμετείχε και ο Μάριος Ματσάκης ο οποίος όμως προ ημερών αποχώρησε από τη διαδικασία όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος. 

Τα τελικά  πορίσματα θα κατατεθούν στις αστυνομικές Αρχές οι οποίες σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα αποφανθούν για τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται ότι το ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα  και επιδίκασε 32.000 ευρώ στην οικογένεια του θύματος.

Home