Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκτός των Νοσοκομείων ΓΕΣΥ όσοι Γιατροί δεν μπουν στο Σύστημα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
23.06.2022 - 06:30

Εκτός των Νοσοκομείων ΓΕΣΥ όσοι Γιατροί δεν μπουν στο Σύστημα

Thumbnail
Στα χέρια Χατζηπαντέλα η γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα - Είτε μπαίνουν ΓεΣΥ, είτε κλείνουν οι Α' Βοήθειες Ιδιωτικών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Άμεσα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του ΟΑΥ για ένταξη στο ΓεΣΥ και των Πρώτων Βοηθειών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τα οποία είναι ήδη εντός του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας έλαβε τη γνωμάτευση που ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα και έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Μιλώντας στην OffsiteNews ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Εισαγγελέα «ώστε να ενταχθούν οι Πρώτες Βοήθειες στο ΓεΣΥ με τις σωστές συμφωνίες και να μην παραβιάζεται καμία νομοθεσία». 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται 6600 e-classes: Laptop, projector, smart TV και όχι μόνο

Μάλιστα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα εντός των ημερών θα στείλει επιστολή στον ΟΑΥ με την οποία ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν βάσει της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως μας εξηγήθηκε, η νομοθεσία αναφέρει πως τα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων που είναι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξυπηρετούν ασθενείς που είναι μόνο στο ΓεΣΥ και οι γιατροί να είναι εντός ΓεΣΥ. 

Άρα οι γιατροί που δεν είναι στο ΓεΣΥ θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το σύστημα υγείας.

ΟΑΥ για ιδιωτικές Α’ Βοήθειες: Είτε μπαίνουν ΓΕΣΥ, είτε κλείνουν

Αφού μελετηθεί η επιστολή του υπουργού Υγείας από τον ΟΑΥ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Απολλώνειο Νοσοκομείο (Λευκωσία), το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (Πάφος) και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ (Λάρνακα) τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, όμως οι Πρώτες Βοήθειες τους δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα υγείας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως Απολλώνειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ λειτουργούν κανονικά τα ΤΑΕΠ όμως εκτός του ΓεΣΥ.

Παράλληλα το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός διατηρεί το τμήμα των Πρώτων Βοηθειών του κλειστό λόγω μη ένταξης του τμήματος στο ΓεΣΥ.

Από πλευράς ΟΑΥ πάντως τονίζεται πως τα συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είτε θα εντάξουν στο ΓεΣΥ και τα τμήματα Πρώτων Βοηθειών τους, είτε θα τα κλείσουν.

Για τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια που είναι εντός ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ θα δώσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022, ώστε οι γιατροί να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο σύστημα υγείας ή θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από τα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια. Έχουν δηλαδή ένα περιθώριο περίπου 6 μήνων να αποφασίσουν.  

Στο ΓεΣΥ και το Ιπποκράτειο 

Στο μεταξύ στο ΓεΣΥ αναμένεται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ άλλα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πρόκειται για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (Λευκωσία) και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος (Πάφος). Σημειώνεται πως τα δύο αυτά ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν έχουν τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Σημειώνεται πως όσοι γιατροί εργάζονται στα δύο συγκεκριμένα νοσηλευτήρια θα πρέπει αν είναι εντός ΓεΣΥ. 

Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάλογα με το τι θα αναφέρετε στην επιστολή, θα κριθεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των Πρώτων Βοηθειών στο ΓεΣΥ. 

Καμία εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του ΣΥΟΠ

Offsite Team -
28.06.2022 - 08:30

Καμία εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του ΣΥΟΠ

Παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο ΓΝ Λευκωσίας ο καταδρομέας ΣΥΟΠ που τραυματίστηκε

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ο καταδρομέας ΣΥΟΠ, ηλικίας 27 ετών, έπειτα από τραυματισμό του σε προγραμματισμένη άσκηση με πτήση ελικοπτέρου και την πτώση του στην θάλασσα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρήστο Πιερή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πιερής ανέφερε πως από πρωινή ενημέρωση που έτυχε από τον ιατρό που τον παρακολουθεί η κατάσταση του 27χρονου καταδρομέα ΣΥΟΠ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο κ. Πιερής είπε πως ο καταδρομέας ΣΥΟΠ φέρει κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και οίδημα στο κεφάλι και την Δευτέρα μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερή, ο καταδρομέας ΣΥΟΠ, στο πλαίσιο της άσκησης πήδηξε από το ελικόπτερο, όπως ήταν προγραμματισμένο, βάσει του σεναρίου της άσκησης, και έπεσε στο νερό στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας.

Τον καταδρομέα ΣΥΟΠ περισυνέλεξε σκάφος, βάσει του σεναρίου, και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ακολούθως διεκομίσθη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

ΚΥΠΕ

Home