ΕΚΥΣΥ: Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για συντάξεις

ΕΚΥΣΥ: Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για συντάξεις

Αυξάνονται οι συντάξεις τέλος του μήνα – 162.000 δικαιούχοι
Τι λέει σε ανακοίνωση η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων

Πλήρως δικαιολογημένες, θεωρεί η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες  αιτητών για σύνταξη γήρατος (θεσμοθετημένη σύνταξη) για την απαράδεκτα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως αναφέρει, που παρουσιάζεται στην εξέταση των αιτήσεων τους η οποία  φτάνει  μέχρι επτά μήνες από την ημερομηνία που αποκτούν δικαίωμα ή 10-12 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.  

Σε σημερινή ανακοίνωση η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων ζητά από το Υπουργείο Εργασίας «να  πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, στελεχώνοντας, αν χρειάζεται, τα αρμόδια τμήματα εξέτασης των αιτήσεων ούτως ώστε να επιληφθούν  αυτού του σοβαρού προβλήματος το οποίο δεν είναι νέο», όπως σημειώνει. 

 

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει δεν είναι η πρώτη φορά που έχει κάνει διαβήματα, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και αντίθετα έχει χειροτερέψει η κατάσταση.

 

Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΥΣΥ, παρουσιάζονται και για την εξέταση των αιτήσεων για σύνταξη ανικανότητας. Εξετάζονται οι αιτήσεις  Σεπτεμβρίου 2018 νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε ιατρικό συμβούλιο. (δηλαδή 9μηνες ) ενώ στις περιπτώσεις εξέτασης από δευτεροβάθμιο ιατρικό συμβούλιο εξετάζονται οι ιεραρχικές προσφυγές  Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2018.

 

Προσθέτει πως «ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν άτομα - αιτητές οι οποίοι  είναι άνεργοι και δεν έχουν εισοδήματα».  

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει πως με βάση επίσημη ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας  ημερ. 30/5/2019 οι αιτήσεις που εξετάζονται αυτή τη περίοδο αφορούν άτομα που αποκτούν δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη το Νοέμβριο  του 2018, ενώ για συντάξεις χηρείας στις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα σύζυγος δεν λάμβανε  θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Ιανουαρίου  2019.  

Προσθέτει πως για περιπτώσεις που λάμβανε σύνταξη γήρατος εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Δεκεμβρίου 2018.

Home