Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελεγκτική: Ασυμβίβαστο για Πρόεδρο ΔΣ ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου

Offsite Team -
04.08.2022 - 11:48

Ελεγκτική: Ασυμβίβαστο για Πρόεδρο ΔΣ ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου

Πρόεδρος ΟΑΥ:Οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει το όριο τους από φορείς
Η γυναίκα του συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020 στην ειδικότητα της φυσιοθεραπείας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελεγκτική υπηρεσία σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς η γυναίκα του είχε συμβληθεί με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Συγκεκριμένα σε σχέση με τις αναφορές του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κ. Θωμά Αντωνίου και σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το ασυμβίβαστο, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει τα εξής:

(α) Η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε.

>>> Διαβάστε επίσης: Προεδρος ΔΣ ΟΑΥ: Γι αυτούς τους λόγους έθεσα την παραίτηση μου

(β) Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «Νομικό Τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ. Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ. Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές.

(γ) Δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός αφού δεν είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ, κ.λπ.Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου.

>>> Διαβάστε επίσης:Συνεχίζονται το ψηλά ντεσιμπέλ στον ΟΑΥ

(δ) Η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει. Αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.

Σημειώνεται ότι χθες η Ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε και στην αποστολή επιστολής στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή ασυμβίβαστου μέσω της οποίας ενημερώνει για τα ευρήματα της έρευνας που προέβηκε μετά από σχετική ανακοίνωση του ΚΕΒΕ στις 27/7/2022.

Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες, λέει ο Γ. Ελεγκτής για Πρόεδρο ΟΑΥ

Μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη, «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες!», χρησιμοποιεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε ανάρτηση του στο τουίτερ για το θέμα ασυμβίβαστου του Προέδρου του ΔΣ  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου.

Η ανάρτηση συνοδεύεται και από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ασυμβίβαστο Θωμά Αντωνίου.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την τρισέλιδη επιστολή

Home