Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα και Κύπρος ανανέωσαν την συνεργασία στον τομέα Αθλητισμού

Offsite Team -
29.09.2022 - 16:40

Ελλάδα και Κύπρος ανανέωσαν την συνεργασία στον τομέα Αθλητισμού

Η ανανέωση αλλά και η αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή Πρωτοκόλλου για Αθλητική Συνεργασία μεταξύ ΚΟΑ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ελλάδας. Το Πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή αθλητών, προπονητών, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης, εμπειριών, καλών πρακτικών αλλά και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, υπέγραψαν στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου.

Πριν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Παιδείας μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και τον Ελληνα Υφυπουργό είχαν συνάντηση στο γραφείο του κ. Προδρόμου.

1

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου αφού καλωσόρισε τον κ. Αυγενάκη στο Υπουργείο, είπε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι μόνιμη και πολύ στενή σε όλα τα επίπεδα και κυρίως ανάμεσα στους ανθρώπους του αθλητισμού. «Ο χώρος του αθλητισμού γενικά μας έχει πολύ στενά δεμένους. Είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση να έχουμε εδώ τον κ. Αυγενάκη, πολύ περισσότερο γιατί παρακολουθούμε το έργο της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και τα όσα πολύ σημαντικά γίνονται στον αθλητισμό, από τα οποία πολλές φορές αντλούμε κι εμείς έμπνευση», είπε, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει τις δικές της δομές, αλλά και τις δικές της επιτυχίες σε όλους τους πρόσφατους διεθνείς αγώνες στους οποίους συμμετείχε, είτε αυτοί ήταν ολυμπιακοί, παραολυμπιακοί, κοινοπολιτειακοί ή παγκόσμια γυμνασιάδα».

«Βεβαίως, μέσα από τη συνεργασία με την Ελλάδα», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, όπως είναι και το πνεύμα των αθλητών μας, οι οποίοι διαρκώς επιδιώκουν το καλύτερο και το υψηλότερο».

«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προωθήσουμε την άθληση για όλους τους πολίτες, παρέχοντας τις ευκαιρίες και τις υποδομές». «Το σημειώνω αυτό», επισήμανε, «γιατί διανύουμε και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού».

«Συζητήσαμε εκτενώς με τον φίλο Υφυπουργό όλα τα θέματα της συνεργασίας μας και ανανεώνουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες την κοινή πορεία», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου.

Ο κ. Αυγενακής εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, σε μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ παραγωγική, η οποία ενδυναμώνει τις ήδη στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αφενός, και αφετέρου τις στενότερες σχέσεις μεταξύ τομέα του χαρτοφυλακίου του Υπουργού με το δικό του χαρτοφυλάκιο.

Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία με τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ είναι στενή και συνεχώς ενδυναμώνεται, ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος γι’ αυτά τα οποία έρχονται. «Θα είναι ωφέλιμα και για τις δυο χώρες. Θα είναι ωφέλιμα για την αθλητική οικογένεια της Ελλάδας και της Κύπρου που πορευόμαστε σαν να είμαστε ένα», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπάμιλτιάδη, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

1

Μετά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ προχώρησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου αλλά και στην ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Στο χαιρετισμό του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για Αθλητική Συνεργασία μεταξύ ΚΟΑ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ελλάδας, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως η σημερινή πράξη της υπογραφής και επέκτασης του Πρωτοκόλλου επισφραγίζει σε ένα επίσημο θεσμικό επίπεδο ανάμεσα στα δύο κράτη αυτό που είναι βίωμα μας. «Οι σχέσεις που ενώνουν Κύπρο και Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ ένα επίσημο διακρατικό μνημόνιο συνεργασίας», είπε, τονίζοντας πως οι σχέσεις αυτές είναι εθνικής ταυτότητας, που έχει να κάνει με τη γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη, την κοινή ιστορική συνείδηση των λαών και η αληθινοί δεσμοί ζωής των ανθρώπων.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ιδιαίτερα στον αθλητισμό, διαχρονικά, οι σχέσεις των δύο χωρών μας κάνουν από δύο κράτη ένα, καθώς επιβεβαιώνουν τους ιστορικούς ακατάλυτους δεσμούς των αθλητών και ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, υπενθύμισε πως το 1896 οι Κύπριοι αθλητές με σημαιοφόρο τότε τον Ιωάννη Φραγκούδη εμφανίστηκαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα με τα χρώματα της Ελλάδας. Ένας Στέλιος Κυριακίδης σε δύο ολυμπιάδες και στα νεότερα χρόνια ένας Σταύρος Τζωρτζής αλλά και τόσοι άλλοι, είπε.

«Η συνεργασία μας πάντα πολύ στενή επισημοποιήθηκε με την υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου, το οποίο υπογράφθηκε για πρώτη φορά πριν από 34 χρόνια, και σήμερα συνεχίζουμε να το ανανεώνουμε, να το εμπλουτίζουμε και να το αναβαθμίζουμε», είπε.

Το Πρωτόκολλο αφορά ανταλλαγές αθλητών, ομάδων, προπονητών, επιστημονικού προσωπικού που ειδικεύεται στο χώρο του αθλητισμού, εμπειρογνωμοσύνης, καλών πρακτικών, διασφαλίζοντας τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και θεσμικών οργάνων και ενθαρρύνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή κοινών προγραμμάτων και συνεδρίων με στόχο την προάσπιση των αξιών του αθλητισμού των ολυμπιακών ιδεωδών και στην πραγμάτωση των κοινών στόχων, είπε ο κ. Προδρόμου.

Ο Υπουργός έκανε στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία στην εκδήλωση της Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία είχε φέρει χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 μετά από 80 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου πως θεωρεί την υπογραφή αυτή ως ιεροτελεστία, καθώς προωθεί τον αθλητισμό. «Για μένα προσωπικά το σημερινό γεγονός παίρνει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις γιατί ανανεώνουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας υπογράφοντας αυτό το Πρωτόκολλο με έναν αδελφό, τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν είναι απλώς ένας συνεργάτης ή ένας καλός φίλος αλλά είναι ένας αδελφός», είπε.

Είπε επίσης πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή που του ανατέθηκε η τιμή να υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Πρωτόκολλο μεταξύ ΚΟΑ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ελλάδας.

Αφού ευχαρίστησε στη συνέχεια τον κ. Αυγενάκη για τη συνεργασία, σημείωσε πως ο Έλληνας Υφυπουργός έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα και εξέφρασε την ανησυχία μήπως μετακινηθεί και χάσει η Κύπρος ένα τόσο πολύτιμο συνεργάτη.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε αρχικά πως νιώθει ότι είναι μέλος της μεγάλης αθλητικής οικογένειας της Κύπρου. Τόνισε πως οι αδελφικές σχέσεις και η οικειότητα που νιώθει λόγω και της φιλοξενίας των Κυπρίων, «έρχεται να επιβεβαιώσει τις ισχυρότατες σχέσεις των δύο κρατών καθώς είμαστε ένα έθνος, ένας λαός με κοινές ανησυχίες και κοινή αφετηρία» σε πολλούς τομείς, ανάμεσα τους και ο αθλητισμός.

Όπως είπε σήμερα ανανεώσαμε τη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία εξελίσσεται σε επίπεδο συμμετοχής σε μεγάλες παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε επίπεδο που αφορούν τη ΔΟΕ και περνούν μέσα από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, σε επίπεδο που αφορούν τη WADA για το αντιντόπινγκ, που αφορούν την UNESCO σε θέματα αθλητισμού, καθώς και σε θέματα που αφορούν το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ζητήματα αθλητισμού.

«Είμαστε μαζί, συντονιζόμαστε, συνεργαζόμαστε και το πιο σημαντικό είναι ότι φέρνουμε αποτέλεσμα», είπε και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Κύπρο, η οποία συνοδεύεται από «την πρώτη των πρώτων», την Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου. Μια γυναίκα, όπως τόνισε, η οποία αποτελεί σύμβολο για τη νεότερη αθλητική εποχή, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία δίνοντας σε όλους τους Έλληνες λίγη από τη δική της λάμψη.

Ο κ. Αυγενάκης είπε πως είναι διαθέσιμοι ως ελληνική πλευρά να διαθέσουν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και γνώση για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων και έδωσε ως παράδειγμα τη διοργάνωση του Ράλλι Ακρόπολης.  

 

Home