Εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου

Εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου

Έχουμε καινούργιες θεραπείες, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές, σημείωσε ο Δρ. Παύλος Δράκου στην Offsite On Air

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Ο Δρ. Δράκου, υπογράμμισε την εξέλιξη που έχει γίνει όσον αφορά την διάγνωση και τη θεραπεία κατά του καρκίνου συγκρίνοντας πως ήταν τα πράγματα όταν ξεκινούσε την επαγγελματική του πορεία με τα σημερινά εργαλεία που έχουμε σήμερα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στην εκπομπή Offsite On Air, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή στις θεραπείες αντανακλάται στο προσδόκιμο επιβίωσης καθώς σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς ζουν και σπάνια χάνουμε εκτός αν είναι προχωρημένος, παραμελημένος ή ειδικά είδη.

«Έχουμε καινούργιες θεραπείες, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές» σημείωσε. Πρόκειται για στοχευμένες θεραπείες οι οποίες στοχεύουν τον ίδιο τον όγκο ή κάποιο χαρακτηριστικό του, πρόσθεσε ο Δρ. Δράκου. Η επιστήμη έχει επίσης επενδύσει χρήματα και μεγάλη προσπάθεια και έχουμε τις ανοσοθεραπείες. «Είναι εργαλεία, όπλα τα οποία μας δίνουν κουράγιο και ευελπιστούμε ότι με τα εμβόλια που έρχονται και άλλα θα έχουμε ακόμη πιο καλά αποτελέσματα».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται εμβόλια με τεχνολογία mRNA, όπως γίνεται και για τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι, ο κορωνοϊός μας υπέδειξε καλά και κακά στοιχεία. Στα καλά συγκαταλέγεται η αναβάθμιση της έρευνας της τεχνολογίας. «Ήδη οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, που σημαίνει αντί να βάζουν μέσα κάτι που να δημιουργεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού για πράδειγμα, να βάζουν κάτι που προκαλεί αντισώματα εναντίων κάποιων κατηγοριών. «προσπαθούμε να βρούμε την ουσία που υπάρχει σε καρκινικά κύτταρα ώστε να δημιουργήσουμε ανοσοποιητική αντίδραση μόνο εναντίων των καρκινικών κυττάρων».

Ένα παράδειγμα εμβολίου που χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου το οποίο παράγεται από τον ίδιο τον όγκο για συγκεκριμένο όγκο και ασθενή σε πιο μεγάλη έκταση για όλους τους ασθενείς.

Εμβόλιο που λειτουργεί προληπτικά

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, υπάρχει και το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που λειτουργεί προληπτικά.

Ακόμα και για το εμβόλιο αυτό, μέσα στην πανδημία η εταιρεία που παράγει ένα από τα κύρια εμβόλια, ανέφερε μια μείωση των πωλήσεων της τάξεως του 40%. «Αυτό το εμβόλιο λειτουργεί στα πρώτα χρόνια του ατόμα και ειδικότερα στις ηλικίες 9 – 11 χρονών για αγόρια και κορίτσια, επομένως χάνουμε την καλύτερη δυνατή ανοσοποιητική αντίδραση».

Πρόληψη, κατά τον Δρ Δράκου σημαίνει απομακρύνω τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο, ενισχύω τον οργανισμό. Την ίδια ώρα αν δω κάτι περίεργο στον οργανισμό μου, κάτι που με προβληματίζει, επισκέπτομαι άμεσα τον γιατρό μου και δεν περιμένω ένα χρόνο. Σήμερα, λόγω της πανδημίας ο κόσμος έχει περιοριστεί, φοβάται και δεν επισκέπτεται τον γιατρό του. 

Επιπλεόν, καλεί τον κόσμο να συμμετέχει σε όλους τους επιστημονικούς ελέγχους, οι οποίοι  εντοπίζουν έγκαιρα τον καρκίνο, όπως είναι οι εξετάσεις μαστογραφίας, κολονοσκοπήσεις, ΠΑΠ τεστ, η ειδική αξονική για τους πολύ βαρείς καπννιστές.

Έκκληση του Δρ. Δράκου είναι αν δούμε κάτι το οποίο δεν είναι το σύνηθες και να πάμε κατευθείαν στον γιατρό.

«Η θεραπεία καθίσταται πιο δύσκολη και αργή όταν δεν εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αξίζει να ειπωθεί ότι κατά τον Δρ Δράκο, το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να πάθει κάποιος καρκίνο, με την άσκηση, την σωστή διατροφή, να μην καπνίζει και να καταναλώνει αλκοόλ και να μένει μακριά απο μολυσματικούς παράγοντες, καθώς είναι πιο απλό να το αντιμετωπίσει κάποιος που είναι υγιής. Σύστησε μάλιστα να ακολουθούμε τον Ευρωπαϊκό Κώδικα υγείας.

Μάλιστα χρησιμοποίησε τα λόγια ενός ογκολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος είχε πει, μετά από χιλιάδες χημειοθεραπείες που έδωσε σε ασθενείς, συμπεραίνω πως πιο εύκολα θεραπεύεις κάποιον που δεν είναι άρρωστος, γι αυτό αφιερώνω το υπόλοιπο μέρος της ζωής μου για να ενημερώνω τον κόσμο για την πρόληψη και πως να μην αρρωστήσει.

Δείτε όσα ανέφερε ο Δρ. Παύλος Δράκου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home