Εμβολιασμένος που κολλά από ανεμβολίαστο μπορεί να κινήσει αγωγή

Εμβολιασμένος που κολλά από ανεμβολίαστο μπορεί να κινήσει αγωγή

Μπορεί να πάρει και αποζημίωση από τον ανεμβολίαστο που τον κόλλησε

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

O εμβολιασμός αποτελεί μια κυρίαρχη συζήτηση το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. Παρά την άποψη της επιστημονικής κοινότητας για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού προκύπτουν πολλές αντιδράσεις με συνέπεια και ακραίες ενέργειες όπως οι απειλές σε βάρος παιδιάτρων αναγκάζοντας ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί με οργίλη αντίδραση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο νομικός και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης με ανάρτησή του έδωσε μια άλλη διάσταση των πραγμάτων. Ο έγκριτος νομικός τόνισε ότι  είναι νομικό δικαίωμα του οποιουδήποτε να μην εμβολιαστεί, ωστόσο εάν κάποιος εμβολιάστηκε και μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο μπορεί να στραφεί νομικά  εναντίον του προσώπου που τον μόλυνε διεκδικώντας αποζημιώσεις.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

«Πρέπει να αποδειχθεί»

Με αφορμή  αυτή την ανάρτηση επικοινωνήσαμε με τον κ. Χρίστο Τριανταφυλλίδη ζητώντας να μας αναλύσει τι ισχύει. Ο κ. Τριανταφυλλίδης μάς εξήγησε ότι η θέση του έχει νομικό έρεισμα με δεδομένο ότι «η επιστημονική άποψη είναι ότι  ο γενικός πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί». 

Όπως είπε, «από τη στιγμή» είπε που «κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί από μη εμβολιασμένο μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις». Από την άλλη όμως ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «βασική προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί ενώπιον Δικαστηρίου το όποιο αδίκημα μέσω μαρτυρίας και σαφώς να εντοπιστεί ο ύποπτος».

Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα αποδειχθεί ότι κάποιος μη εμβολιασμένος μόλυνε άλλα πρόσωπα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «αυτό είναι θέμα απόδειξης μέσω μαρτυρίας και στοιχείων στο Δικαστήριο». Χαρακτηριστικά, παραλλήλισε το αδίκημα της ταχύτητας όπου στο Δικαστήριο οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι υπήρχε παραβίαση ορίου ταχύτητας».

Η κλίμακα αποζημίωσης θα κριθεί από το Δικαστήριο

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι εάν και εφόσον μια υπόθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγηθεί στο Δικαστήριο και καταλήξει σε αποζημιώσεις τότε η κλίμακα θα καθοριστεί σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη,  από το Δικαστήριο που θα κληθεί να αποφασίσει για: 

  • Την οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστη ο παραπονούμενος.
  • Για αποζημιώσεις σε σχέση με τις μέρες καραντίνας
  • Για αποζημιώσεις εφόσον ο εμβολιασμένος που μολύνθηκε έμεινε για νοσηλεία.
  • Οποιαδήποτε άλλη θεραπεία μπορεί να κριθεί ως αρμόζουσα από το Δικαστήριο.

Δεν υπάρχει προηγούμενο

Πολίτες στράφηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των επιδημιολόγων για την εφαρμογή των μέτρων κατά κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο για αγωγή που αφορά μόλυνση εμβολιασμένου από μη εμβολιασμένο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν τέτοιες αγωγές  στο άμεσο μέλλον. 

Home