Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένας από τους φονικότερους σεισμούς που χτύπησαν την Κύπρο

Offsite Team -
05.12.2020

Ένας από τους φονικότερους σεισμούς που χτύπησαν την Κύπρο

Thumbnail
Πίσω στο χρόνο: 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ο καταστροφικότερος σεισμός της Κύπρου το 1953 και το τσουνάμι που έπληξε την Πάφο.

Με αφορμή το τελευταίο ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κύπρο λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (5/12) η Offiste σας παρουσιάζει ένα από τους καταστροφικούς σεισμούς που συνέβησαν πότε στη χώρα μας.

Που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή της Μεσογείου και το ενδεχόμενο σεισμού είναι πολύ πιθανό για κάθε στιγμή.

Περίπου 30 ισχυροί σεισμοί έπληξαν το νησί από τα αρχαία χρόνια, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι είχαν ως επίκεντρο τις πόλεις της Πάφου και της Λεμεσού. Ένας από αυτούς ήταν και ο φονικός σεισμός στην Πάφο, στις 10 Σεπτεμβρίου 1953, μεγέθους 6,5 ρίχτερ.

1

Συνολικά σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έγιναν άστεγοι. Ο μεγάλος σεισμός επηρέασε συνολικά 158 χωριά. Καταστράφηκαν 1600 σπίτια ενώ σε άλλα 10000 σπίτια και δημόσια κτήρια προκλήθηκαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και σε άλλα 105 προκλήθηκαν μικρότερες ζημιές.

Κατά την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις υπαίθριες εργασίες τους και έτσι αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι σεισμοί προκάλεσαν επίσης σημαντικές ζημιές στη Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα εδαφικής ρευστοποίησης. Παρατηρήθηκε επίσης ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν δεκάδες αισθητοί μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.

Home