Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένας χρόνος από την καταστροφικότερη πυρκαγιά της Κύπρου (Φωτο)

Της Μαρίας Αντωνίου
- 03.07.2022

Ένας χρόνος από την καταστροφικότερη πυρκαγιά της Κύπρου (Φωτο)

Η φύση ξαναζωντανεύει - 4 Κοινοτάρχες της περιοχής μιλούν στην Offsite News

Έχει κιόλας συμπληρωθεί ένας χρόνος από την καταστροφικότερη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κύπρο μετά το 1974. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου, 2021 στο χωριό Αρακαπά της ορεινής Λεμεσού και μέσα σε λίγες μόνο ώρες εξαπλώθηκε σε 8 χωριά της Κύπρου, άφησε πίσω της μόνο στάχτη.

Η απογραφή των ζημιών έδειξε καμένη γη έκτασης 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ολική καταστροφή περιουσιών, μεγάλο αριθμό θανάτων σε ζώα ενώ στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπινες ζωές. Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι των χωριών προσπαθούν ακόμη να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ανακτήσουν τις περιουσίες που έχασαν.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου 2021, το Τμήμα Δασών δέχτηκε τηλεφώνημα από κάτοικο του χωριού Αρακαπά για ανεξέλεκτες φλόγες σε γεωργική περιοχή. Μέσα σε λίγα μόνο η λεπτά οι φλόγες άρχισαν να εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα και έξω από αυτήν. Το Τμήμα Δασών έδρασε άμεσα με την πρώτη ρίψη νερού από πυροσβεστικό αεροσκάφος όμως η πύρινη λαίλαπα προχωρούσε ραγδαία αναγκάζοντας τους κατοίκους του χωριού να το εκκενώσουν. Λίγες ώρες μετά, το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε την επείγουσα εκκένωση και των διπλανών χωριών: Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μη γνωρίζοντας αν θα τα βρουν όπως τα είχαν αφήσει όταν επιστρέψουν.

π

Οι σφοδροί άνεμοι σε συνδυασμό με τη δύσβατη δασική έκταση στην οποία επεκτεινόταν η πυρκαγιά ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες εξάπλωσης της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, στη διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε με το τέλος της πυρκαγιάς, ο Αρακαπάς κάηκε μέσα σε 10 λεπτά

>>>Δείτε επίσης: Αποκαρδιωτικό βίντεο πριν και μετά από τις πυρκαγιές Αρακαπά

Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα χωριά και οι κάτοικοι

Σε συνομιλία που είχε η Offsite News με τους κοινοτάρχες Αρακαπά, Οδούς, Οράς και Επταγώνιας, φαίνεται πως πέρα από κάποια βήματα που έχουν γίνει για την αποκατάσταση των ζημιών, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά και όλα κινούνται με αργούς ρυθμούς. 

Όσον αφορά τις καλλιέργειες, οι κοινοτάρχες συμφωνούν ως προς το ότι τα άτομα που ήταν επαγγελματίες/εγγεγραμμένοι γεωργοί, είναι ικανοποιημένοι από τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις που τους δόθηκαν από το κράτος. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Οδούς, Μενέλαο Φιλίππου, η αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες για όσα άτομα ήταν εγγεγραμμένα ως επαγγελματίες γεωργοί, ξεπερνά το 70%. 

g

Το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις βρίσκεται στους κάτοικους των χωριών που καλλιεργούσαν είτε για προσωπική τους χρήση είτε ερασιτεχνικά τη γη τους. Οι «μικρογεωργοί» αναμένουν ακόμα την παροχή στήριξης από την κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρουν τουλάχιστον να αρχίσουν την αποκατάσταση των καλλιεργιών τους.

Το βασικό εμπόδιο που υπάρχει στην παροχή των επιδοτήσεων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των χωραφιών δεν ήταν νομίμως εγγεγραμμένα και έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δύναται να τα αποζημιώσει. Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Αρακαπά, Βάσος Βασιλείου, οι πληγέντες καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι για τις ζημιές στα υποστατικά τους και έπειτα, μετά από καταχώρηση αίτησης, να λάβουν τη σχετική αποζημίωση από το κράτος,  «Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει ειδικά από ηλικιωμένους που δεν έχουν ούτε την οικονομική άνεση να το πράξουν αλλά ούτε και την τεχνολογική γνώση για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους».

Στο ζήτημα αποκατάστασης κατοικιών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, οι εκκρεμότητες φαίνεται να είναι αρκετές. Ούτε οι κάτοικοι αλλά ούτε και οι κοινοτάρχες είναι ικανοποιημένοι με τις δράσεις από πλευράς κράτους για την αποζημίωση των πληγέντων.

k

h

Στις περιπτώσεις που δόθηκαν οι επιδοτήσεις, τα ποσά δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση την αρχική αξία της περιουσίας που έχει καταστραφεί και δεν είναι αρκετά για να φτιάξουν οι κάτοικοι ένα σπίτι με τις προδιαγραφές αυτού που έχασαν. 

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα επιδοτήσεις, αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι πολλές από τις κατοικίες που κάηκαν, δεν κατείχαν τις απαραίτητες άδειες με αποτέλεσμα να προσπαθούν οι ιδιοκτήτες να τις εκδώσουν εκ των υστέρων. Οι διαδικασίες για την έκδοση τους φαίνεται πως γίνονται με πολλή αργοπορία και αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι και οι κοινότητες από το κράτος πλέον είναι η επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης. Ο κοινοτάρχης Οδούς τόνισε πως «Πρέπει να δοθεί λίγη παραπάνω σημασία σε ζητήματα απώλειας κατοικιών. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αυτή τη στιγμή που να μείνουν. Με αυτούς πρέπει να ασχοληθούμε παραπάνω».

k

Εκείνο που θυμόμαστε από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου είναι η συσπείρωση των πολιτών και η αλληλεγγύη που επέδειξαν προς τους πληγέντες από την πρώτη μόλις στιγμή. Οι κινητοποιήσεις ήταν τεράστιες αφού εκτός από τις πρωτοβουλίες για συλλογή τροφίμων και την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους, εξίσου σημαντική υπήρξε και η συμβολή των πολιτών στις προσπάθειες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Οι εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια είτε μέσω δεντροφυτεύσεων είτε δράσεις για να αποκτήσουν ξανά χρώμα τα χωριά αυτά, άφησαν ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε όλους. Οι δεντροφυτεύσεις αποτελούν ένα υποκατάστατο του πράσινου που χάθηκε στις φλόγες κι όμως, οι κοινότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς το πότισμα τους.

>>>Διαβάστε επίσης: «Δε θα τα βάψουμε μαύρα. Θα τα βάψουμε πολύχρωμα» 

h

Οι κοινοτάρχες Οράς, Άριστος Μιλτιάδους και Επταγώνιας, Παναγιώτης Τσολάκης ανέφεραν πως δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω δεντροφυτεύσεις με τον πρώτο να δηλώνει «Προς το παρόν δεν θα προχωρήσουμε σε άλλες δεντροφυτεύσεις λόγω της έλλειψης νερού». Ο κοινοτάρχης Αρακαπά, Βάσος Βασιλείου μας ενημέρωσε αντίστοιχα «Έγιναν δεντροφυτεύσεις. Τα φυτά που βρίσκονται στους δρόμους του χωριού ποτίζονται από το Τμήμα Δασών ενώ, τα υπόλοιπα αναγκαζόμαστε να τα ποτίζουμε εμείς ως κοινότητες μέχρι να βρεθεί μια λύση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε στη ζωή και τα φυτά που βρίσκονται σε πιο δύσβατα σημεία μέχρι να βρεθεί μια πιο εκσυγχρονισμένη λύση για το πότισμα τους».

η

Αυτό που φαίνεται πως δεν θα αποκατασταθεί στο σύντομο μέλλον είναι η καταστροφή των δασών και συγκεκριμένα η απώλεια των πευκόδεντρων.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφεραν και οι τέσσερις κοινοτάρχες στην Offsite News, η φύση άρχισε να ανασταίνεται και να ξαναζωντανεύει, μαζί με την αισιοδοξία των κατοίκων.

κκ

Home