Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένας χρόνος πανδημίας στην Κύπρο-Σαν σήμερα τα 2 πρώτα κρούσματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 09.03.2021

Ένας χρόνος πανδημίας στην Κύπρο-Σαν σήμερα τα 2 πρώτα κρούσματα

Thumbnail

Από τα πρώτα κρούσματα και στο πρώτο lockdown, στο δεύτερο κύμα με αυστηρότερα μέτρα - Ελπίδα για το τέλος, τα εμβόλια - Όσα έγιναν από την 9η Μαρτίου που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, μέχρι σήμερα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Χαραγμένο στο μυαλό όλων μας θα μείνει το 2020. Κανείς δεν φανταζόταν αρχές του περασμένου χρόνου πώς θα εξελίσσονταν οι επόμενοι μήνες. 

Τέλη Δεκεμβρίου του 2019, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, μιας ιογενούς πνευμονίας, που κανείς δεν γνώριζε τι ήταν, ούτε και από πού προήλθε. Οι ειδήσεις που έφθαναν τότε στον υπόλοιπο κόσμο, δεν προμήνυαν το τι θα ακολουθούσε και πόσο θα άλλαζε η καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας σε διάστημα μερικών μηνών.

Μέχρι την 8η Μαρτίου, καταγράφηκαν στην Κύπρο 37,230 κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο covid-19 ανέρχεται σε 233, εκ των οποίων οι

  • 156 άντρες (67%), και
  • 77 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

365 ημέρες πριν ... 

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε τον εντοπισμό των δύο πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο. Επρόκειτο για δύο άνδρες ηλικίας 25 και 64 ετών. Ο 25χρονος έφθασε στο νησί από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο 64χρονος, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου.

3

Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και επανέλαβε ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό όλοι να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα αυτό-προστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, τη χρήση χαρτομάντηλου όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, κτλ. 

Παρά τις εκκλήσεις του Υπουργού και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, προκλήθηκε πανικός κυρίως για το ότι το ένα από τα δύο κρούσματα αφορούσε επαγγελματία υγείας. Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού, εισαγωγών και χειρουργείων για 48 ώρες, ενώ απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια για όλους τους ασθενείς για διάστημα 2 ημερών.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ορίστηκε ως Νοσοκομείο Αναφοράς και ξεκίνησε να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό.

4

Αυτό που ακολούθησε, ήταν κατά κάποιον τρόπο το αναμενόμενο. Ο κορωνοϊός είχε ξεκινήσει ήδη να εξαπλώνεται στο νησί.

Το πρώτο διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου, με το οποίο απαγόρευε μέχρι και την 31η Μαρτίου τη συγκέντρωση πέραν των 75 ατόμων σε θέατρα, σινεμά, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παγωταρίες και αίθουσες εκδηλώσεων.

Ακολούθησε διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου, όπου και ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα τα οποία αφορούσαν τα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα αναστάληκε και η λειτουργία των σχολείων με τους μαθητές να συνεχίζουν εξ’αποστάσεως την εκπαίδευσή τους.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν άφηνε περιθώρια εφησυχασμού, με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων να ήταν μονόδρομος. 21 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών με το οποίο απαγορεύονταν οι πτήσεις στα αεροδρόμια για 14 ημέρες.

Πρώτος θάνατος και lockdown

Την 21η Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Και ενώ τα μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ, ξεκίνησαν να φθάνουν στα αεροδρόμια της Κύπρου πτήσεις για επαναπατρισμό όσων είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω των αυστηρών μέτρων που ίσχυαν.

Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημέρα που σίγουρα δε θα ξεχαστεί αφού ανάμεσα σε όλα τα άλλα μέτρα που ίσχυαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας. 

5

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα. Οι πολίτες μπορούσαν να διακινούνται μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή SMS, ενώ απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις σε οικίες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε από τις 21:00 μέχρι και τις 06:00.

Τα αυστηρά μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ, έπαιρναν παράταση.

Το ξεκλείδωμα

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος εισέρχεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με τους πολίτες δειλά δειλά να προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα που είχαν πριν τον κορωνοϊό.

21η Μαΐου. Η Κύπρος ξεκλειδώνει. Την συγκεκριμένη ημέρα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, μόνο 1 κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 21 Μαΐου είχαν διαγνωστεί 923 άτομα με την νόσο COVID-19, ενώ 24 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους.

Μετά … ύφεση

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που ακολούθησε τους καλοκαιρινούς μήνες, έφερε την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ακολούθησε ένα καλοκαίρι όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μηδαμινός ή μικρός.

Αναζωπύρωση και δεύτερο κύμα

Αρχές Οκτωβρίου η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως εφαρμοστούν μέτρα στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν. Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, χάθηκε. Οι δείκτες «κτύπησαν» κόκκινο. Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Δέκα ημέρες αργότερα, ενισχύθηκαν τα μέτρα, με την Λεμεσό και την Πάφο να «κλειδώνονται». Τα τοπικά lockdown στις δύο επαρχίες, έφεραν αντιδράσεις καθώς εκτός από τους χώρους εστίασης που ήταν κλειστοί και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, απαγορεύτηκε επίσης η διέλευση από και προς τις δυο επαρχίες με την Αστυνομία να στήνει μπλόκα.

6

Από την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μετά από σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι και τις 5 το πρωί ενώ παράλληλα οι χώροι εστίασης λειτουργούσαν μέχρι τις 19:00.

Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών έδειχναν αυστηροποίηση των μέτρων. Ο Υπουργός Υγείας στις 9 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε νέα μέτρα τα οποία θα ίσχυαν μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2020. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, των χώρων εστίασης, ενώ οι μαθητές των Λυκείων θα συνέχιζαν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Παράταση πήραν τα μέτρα που αφορούσαν την απαγόρευση διακίνησης ενώ ο αριθμός των συναθροίσεων παρέμεινε στα 10 άτομα ανά οικία.

Τελευταίες ημέρες του χρόνου, και ενώ ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ότι ήταν ο χειρότερος μέχρι τότε, μήνας της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας αυστηροποίησε τα μέτρα, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δεκέμβριο & Ιανουάριο οι περισσότεροι θάνατοι 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 έχει καταγραφτεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων ατόμων θετικών στη νόσο COVID-19, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το ποσοστό να φτάνει στο 60% του συνολικού αριθμού θανάτων (85 και 86 θάνατοι αντίστοιχα).

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ατόμων θετικών με την νόσο COVID-19, με υποκείμενη αιτία θανάτου την νόσο COVID-19, αφορά άτομα με μόνιμη διαμονή την Επαρχία Λευκωσίας (ν=85, 37%) και ακολούθως την Επαρχία Λεμεσού (ν=69, 30%).

Στην αναμονή για χαλαρώσεις

Ο πρώτος μήνας του χρόνου έφυγε αφήνοντας μια πικρή γεύση, αφού ολόκληρο το νησί ήταν «κλειδωμένο». Δρόμοι άδειοι, επιχειρήσεις κλειστές, σχολεία βουβά… 

Φθάνοντας στον Φεβρουάριο, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να έχει βελτιωθεί, αποφασίστηκαν οι πρώτες χαλαρώσεις. Οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν μεταβατικός μήνας και όχι μήνας χαλαρώσεων αφού σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

Μεταξύ άλλων από 1η Φεβρουαρίου επαναλειτούργησαν κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής. Παράλληλα μπορούσαν να γίνονταν επισκέψεις στα σπίτια μέχρι 2 άτομα, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ο αριθμός αυξήθηκε.

Επιπλέον υπήρξε το μερικό «unlock» στον αθλητισμό ενώ οι τελειόφοιτοι μαθητές στις 8 Φεβρουαρίου επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες. 

Αρχές Μαρτίου, ήρθαν περισσότερες χαλαρώσεις, με το Υπουργικό να αποφασίζει την επιστροφή των μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου πίσω στα σχολεία, την επανέναρξη των φροντιστηρίων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων και άλλα. Ταυτόχρονα τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για την επανέναρξη των πτήσεων. 

7

Στην αναμονή για το μεγάλο βήμα

Από τις αρχές Μαρτίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεκίνησε να ανεβαίνει, ενώ τέλος της εβδομάδας σημειώθηκε αύξηση και στον αριθμό των νοσηλευόμενων. Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δεν δέχεται πιέσεις, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη αφού θα αποφασιστούν οι περαιτέρω χαλαρώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δεδομένα, από τις 16 Μαρτίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, θα αλλάξει η ώρα του κέρφιου, τα μηνύματα αναμένονται να αυξηθούν και οι μαθητές Γυμνασίου θα επιστρέψουν στα σχολεία. 

Οι εμβολιασμοί

Ως μια σπουδαία ημέρα χαρακτηρίστηκε η 26η Δεκεμβρίου καθώς έφθασαν στο νησί μας, οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της Pfizer, ενώ ακολούθησαν τα εμβόλια της Moderna και την AstraZeneca. 

Μέχρι και την Κυριακή, 7 Μαρτίου, διενεργήθηκαν 99,275 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 70,534 είναι εμβολιασμοί με την 1η δόση και οι 28,741 αφορούν σε άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Ταυτόχρονα, η 1η δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 1,277 άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο ρυθμός εμβολιασμού των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19 αυξάνεται τις επόμενες μέρες, με στόχο να καλυφθούν, τουλάχιστον με την 1η δόση, περίπου 30,000 άτομα μέχρι το τέλος του μήνα.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), η Κύπρος έχει εμβολιάσει με την 1η δόση το 9,2% του πληθυσμού 18 ετών και άνω και βρίσκεται στην 3η θέση των κρατών της Ευρώπης ως προς την εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα OurWorldInData, η Κύπρος παραμένει στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της μιας δόσης των εμβολίων, με μέσο όρο 11,42 δόσεις ανά 100 άτομα (στοιχεία μέχρι 5 Μαρτίου). Παράλληλα, η Κύπρος έχει ολοκληρώσει σε πολύ υψηλό ποσοστό τον βασικό της στόχο να διασφαλίσει την προστασία, μέσω του εμβολιασμού, των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 75 ετών, τα οποία έχουν αυξημένες πιθανότητες βαριάς νόσησης και θανάτου. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τις συστάσεις του ECDC, η Κύπρος έχει φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμβολιασμό τουλάχιστον του 80% των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο.

2

Ο μεγάλος στόχος

Ο στόχος είναι ένας. Το ξεκλείδωμα είναι αργό και στοχευμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Θα είναι καταστροφικό, πρώτα για την κοινωνία και μετά για την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. 

Ευχή λοιπόν όλων, είναι να συνεχίσουν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί ούτως ώστε να είναι θωρακισμένοι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ηλικίες.

Υπομονή για λίγο ακόμη. Και όλα θα φτιάξουν! 

Home