Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ενημερώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες για κίνδυνο πλημμυρών

Offsite Team
- 09.12.2019

Ενημερώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες για κίνδυνο πλημμυρών

Thumbnail
Ημερίδα από την Πολιτική Άμυνα

Ημερίδα με θέμα «Η αξιολόγηση κινδύνων και οι πλημμυρικοί χάρτες. Νέες λύσεις για την  δόμηση στην Κύπρο», πραγματοποίησαν σήμερα στο Ινστιτούτο Κύπρου στην Αγλαντζιά, η Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το ΕΤΕΚ, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών  Κύπρου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κύπρου.

 

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι σε χαιρετισμό του ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Ανδρέας  Φραντζής ανέφερε ότι έγιναν πέντε περιφερειακές ενημερωτικές συναντήσεις για να ενημερωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και η κοινή γνώμη για τον κίνδυνο πλημμύρας και τους διαδραστικούς πλημμυρικούς χάρτες, ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις δημοσιότητας.

 

Ο Χρήστος Ιωσήφ, Ανώτερος πολιτικός μηχανικός στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «μια σειρά από λόγοι ενισχύουν την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμύρας και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση ωθεί τα κράτη-μέλη να έχουν σχέδια διαχείρισης πλημμύρας. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, εντάσσονται και οι χάρτες επικινδυνότητας, όπως και οι ρυθμίσεις από 38 μέτρα που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τις πλημμύρες» ανέφερε.

 

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης αναφέρθηκε στον « κίνδυνο από πλημμύρες που προέρχεται από χειμάρρους» και είπε ότι η συσσώρευση ύδατος λόγω έντονης βροχόπτωσης αντιμετωπίζεται «με βελτίωση των υποδομών, με πρόληψη, με ετοιμότητα διαχείρισης του κινδύνου».

 

Εξάλλου ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Μάρκος Μάρκου σημείωσε ότι «οι βροχές έφεραν στην επιφάνεια παλαιά προβλήματα καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει το κλειδί για τους κινδύνους» και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος ζητά «νέα έργα υποδομής και νέους αυστηρούς κανόνες δόμησης».  

Ο Δρ Νικόλας Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας στη δική του ομιλία ανέπτυξε το θέμα «Η Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της δόμησης;» δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην «καθοριστική η συμβολή της ΕΕ για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη». Είπε ακόμα ότι «η Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων θα ανανεωθεί το 2020».  

Ο Γιώργος Ζίττης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Τάσεις και Εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο με εστίαση στην Κύπρο και τις πλημμύρες», εξηγώντας τι είναι οι κλιματικές αλλαγές και σημείωσε πως «τα τελευταία  150 χρόνια σημειώνεται δραματική αύξηση της θερμοκρασίας». Πρόσθεσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφεται «αύξηση της θερμοκρασίας με μείωση της βροχόπτωσης» είπε πως «αναμένεται περαιτέρω μείωση της βροχόπτωσης» ενώ θα «μεγαλώσουν οι περίοδοι καύσωνα» και σημείωσε ότι παραμένει η ανάγκη «για μείωση των θερμοκηπιακών αερίων».  

Ο Δημήτρης Κατσούρας, συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου ανέπτυξε το θέμα «ERMIS-F: Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων-Πλημμύρες Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου. Παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο» και ενημέρωσε για τον κόμβο ERMIS-F στον οποίο «οι πολίτες και οι φορείς θα ενημερώνονται για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους». Είπε ακόμα ότι ο κόμβος, συνιστά «μια πραγματική βάση γνώσης για αντιπλημμυρικά μέτρα».  

Ο Υδρολόγος στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Κώστας Αριστείδου ανέπτυξε το θέμα «Η εφαρμογή του Περί Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κινδύνων Πλημμύρας Νόμου και το 1ο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της Κύπρου», λέγοντας πως «στην Κύπρο έχουν εντοπιστεί δεκαεννιά περιοχές πλημμύρας» και πρόσθεσε ότι οι στόχοι του Σχεδίου διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας  είναι «η μείωση της επικινδυνότητας» με την ταυτόχρονη «μείωση της τρωτότητας».  

Ο Δρ Κυριάκος Κύρου, Πολιτικός Μηχανικός, συντονιστής της Επιτροπής Υδατικού του ΕΤΕΚ στη δική του ομιλία είπε πως «η Ολλανδική προεδρία το 2004 έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ευρωπαϊκής  νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας». Για την Κύπρο σημείωσε πως «τα συστήματα συλλογής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ξεπερασμένα».  

Εξάλλου σε ομιλία του ο Δρ Αντώνης Τουμαζής, Πολιτικός Μηχανικός, ανεξάρτητος σύμβουλος  είπε ότι παρατηρούνται, κυρίως «πλημμύρες από ποταμούς, καθώς και αστικές πλημμύρες», σημειώνοντας πως «οι αστικές πλημμύρες είναι αναπόφευκτες», γι’ αυτό είναι σημαντικό «να αποφεύγονται επεμβάσεις σε περιοχές που κινδυνεύουν».

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του ΣΑΛ, του ΣΥΛ του ΣΑΛΑ, του  Τμήματος Δημοσίων Εργων, του Τμήματος Μετεωρολογίας, του Δήμου Λευκωσίας, της ΑΗΚ και στελέχη της Πολιτικής Αμυνας.

ΚΥΠΕ

 

Home