Ενημερώθηκε για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη το ΑΚΕΛ

Ενημερώθηκε για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη το ΑΚΕΛ

akel
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον ΓΓ ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε σήμερα τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το νομοθετικό πακέτο που θα προωθήσει στη Βουλή σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι με τα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί η Κύπρος ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της GRECO και εκφράζοντας την πρόθεσή του η ενημέρωση των κομμάτων να είναι συνεχής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «έχουμε πει στον Υπουργό ότι ως ΑΚΕΛ θα λειτουργήσουμε με τρόπο εποικοδομητικό, συμβάλλοντας στις προσπάθειες να εκσυγχρονίσουμε τον θεσμό, να εισάγουμε περισσότερη διαφάνεια έτσι ώστε ο κόσμος να νοιώθει ότι πραγματικά απονέμεται αντικειμενική και αμερόληπτη δικαιοσύνη».

Η δικαιοσύνη να απονέμεται γρήγορα

Και ταυτόχρονα βέβαια, πρόσθεσε, «να ληφθούν και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται γρήγορα, γιατί η δικαιοσύνη η οποία απονέμεται με καθυστέρηση νομίζω ότι χάνει εντελώς το νόημά της και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όλοι οι κατάλληλοι χώροι για να μπορούν να εκδικάζονται διάφορες υποθέσεις».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «έχουμε ακούσει με προσοχή τον Υπουργό και έχουμε πει ότι θα αναμένουμε τα συγκεκριμένα πλέον νομοσχέδια για να διατυπώσουμε κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις απόψεις μας».

Ο Υπουργός, ανέφερε, «είπε ότι θα επιδιώξει να γίνεται ενημέρωση συστηματική όλη αυτή την περίοδο μέχρι που να κατατεθούν τα νομοσχέδια για να υπάρχει μια προεργασία, έτσι ώστε την ώρα της κατάθεσης να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποβάλουμε συγκεκριμένες σκέψεις, προτάσεις, ιδέες οι οποίες θα μπορούν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά η οποία γίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Σημαντικό πλήγμα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία γεγονότα, η δικαιοσύνη στον τόπο μας έχει δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε το κύρος της να αποκατασταθεί».

Βέβαια, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «είναι πεποίθησή μας ότι το κύρος της δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε με διοικητικές πράξεις, ούτε με τον οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Είναι, είπε, «μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά και μέσα από τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, που θα πειστεί ο κόσμος ότι η δικαιοσύνη είναι και φαίνεται, βέβαια, ότι είναι αντικειμενική και αμερόληπτη».

Και θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχουν να τον διαδραματίσουν οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, οι δικαστές, οι δικηγόροι και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι». «Έχουν ακουστεί πάρα πολλά και είναι απαίτησή μας αυτά τα οποία έχουν ακουστεί να διερευνηθούν, γιατί δεν πρέπει να παραμένουν σκιές σε βάρος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της δικαιοσύνης στον τόπο μας», είπε.

Από την πλευρά του ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι προέβη «σε μια ενδελεχή ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για σκοπούς μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

«Θα έλεγα ότι είναι ίσως οι πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν ποτέ στη δικαιοσύνη στον τόπο μας. Ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη η οποία έγινε το 1964», είπε.

Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «για αυτές τις αλλαγές η επιδίωξή μας είναι να υπάρξει συναίνεση, συμμετοχή και προσπάθεια από όλους, τόσο από την εκτελεστική, τη δικαστική αλλά και την νομοθετική εξουσία».

Συνεχής και τακτική ενημέρωση

Αναφορικά με τη νομοθετική εξουσία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η επιδίωξή μας θα είναι να υπάρχει μια συνεχής και τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ώστε να είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια με πολλές θεσμικές αλλαγές, η οποία θα καθορίσει το κράτος δικαίου και το επίπεδο της δημοκρατίας στον τόπο μας για τα επόμενα χρόνια».

«Συμφωνώ απόλυτα ότι θα πρέπει να επικρατεί πάντοτε η διαφάνεια. Οι διαδικασίες και τα κριτήρια να είναι τέτοια, που να μπορούν να κερδίζουν από μόνα τους την αξιοπιστία για τις επιλογές και τις αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Είναι αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε, «που θα έχω και την ευκαιρία αύριο να συζητήσω και με τους εκπροσώπους της GRECO, επαναλαμβάνοντας ότι οι συστάσεις της GRECO είναι υποχρεωτικές, είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να είναι α λα καρτ».

«Γι αυτό ως εκτελεστική εξουσία, όλη αυτή την περίοδο, έχουμε ανταποκριθεί και έχουμε υλοποιήσει το σημαντικότερο μέρος των συστάσεων που είχαν γίνει κατά καιρούς και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και στη δικαστική εξουσία για να υλοποιηθούν και εκείνες οι συστάσεις που έχουν γίνει σε αυτή την περίπτωση τώρα», είπε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι με τα νομοσχέδια τα οποία έχουμε ετοιμάσει, τουλάχιστον, με εξαίρεση τα θέματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί από το ίδιο το Δικαστήριο, ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις απαιτήσεις που έχει η GRECO, στο μέγιστο μάλιστα βαθμό, όχι γιατί το ζητούν εκείνοι, αλλά γιατί το ζητούμε και το θέλουμε και εμείς γιατί αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το δικαστικό μας σύστημα.

Ο κ. Νικολάου ενημέρωσε επίσης ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης «έχουμε συμφωνήσει ότι θα οριστεί μια ομάδα με την οποία θα έχω μια συνεχή επικοινωνία». Σύμφωνα με τον ίδιο «θα γίνεται αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, ούτως ώστε όλη αυτή η προεργασία να είναι καθοριστική και για τον χρόνο τον οποίο θα χρειαστούμε ενώπιον της Επιτροπής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση των νομοσχεδίων».

Έκανε λόγο για «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε», προσθέτοντας ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα πλαίσια αυτά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνη την υποδομή, η οποία ουσιαστικά θα συμβάλει στη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που θα οδηγήσει σταδιακά στο να μπορεί να ανακτήσει τη αναγκαία εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Πρόθεση της  Αστυνομίας  να διερευνηθεί πλήρως η καταγγελία Απόλλωνα

Σε ερώτηση για την καταγγελία του Απόλλωνα για υπόθεση πλαστογραφίας του δελτίου υγείας ποδοσφαιριστή ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο, βέβαια, μπορεί να φαίνεται ότι ξεφεύγει από τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός πολιτικού κόμματος, όμως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές οι καταγγελίες, οι οποίες γίνονται από το σωματείο του Απόλλωνα και θα πρέπει να διερευνηθούν».

«Αν όντως έχει γίνει πλαστογραφία τότε, αντιλαμβάνεστε, ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα και είναι θέμα που αφορά ευρύτερα την πολιτεία.

Χρειάζεται λοιπόν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης», είπε. Θεωρώ, πρόσθεσε, πως είναι υποχρέωση της Αστυνομίας και του Υπουργείου να εξιχνιάσουν πλήρως την υπόθεση.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι «η αρμοδιότητα του Υπουργείου όσον αφορά την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων είναι περιορισμένη, είναι περισσότερο αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας».σ

Σοβαρή η καταγγελία

Όμως, συνέχισε, «λόγω του ότι πρόκειται πράγματι για σοβαρή καταγγελία πολύ σωστά ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες όπως η καταγγελία αυτή διερευνηθεί από το ΤΑΕ Αρχηγείου, εκεί που ουσιαστικά διερευνώνται όλες οι πολύ σοβαρές υποθέσεις».  Άρα, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «από εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις. Πρόθεση είναι να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος αυτή η καταγγελία που έχει γίνει ούτως ώστε να μην παραμένει οτιδήποτε το οποίο να είναι αμφισβητούμενο».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, ο χειρισμός της όλης υπόθεσης, σίγουρα είναι από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, απ’ όπου και θα δοθούν οι οδηγίες για το τι θα γίνει περαιτέρω, είτε για πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης, είτε για την προώθηση της υπόθεσης σε οποιαδήποτε άλλα όργανα όπως είναι το δικαστήριο.

Κληθείς να πει την άποψή του για το διορισμό πολιτικών προσώπων σε ανεξάρτητους οργανισμούς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ο κάθε άνθρωπος έχει μια πολιτική τοποθέτηση. Πρέπει να τον κρίνουμε από τις πράξεις στις οποίες προβαίνει εάν και εφόσον διοριστεί σε ένα συγκεκριμένο σώμα».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να αποφεύγονται κάποιοι διορισμοί».

Ο κ. Νικολάου δεν προέβηκε σε σχόλιο.

Home