Ενώπιον Ανωτάτου οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του Διοικητικού

Ενώπιον Ανωτάτου οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του Διοικητικού

Στις 20/5 στο Ανώτατο οι εφέσεις του Γ. Εισαγγελέα για Δημοσίους
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, για να εξετάσει τις εφέσεις

Ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραπέμφθηκε η εκδίκαση των εφέσεων επί των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, για να εξετάσει τις εφέσεις.

Η Ολομέλεια θα εξετάσει, επίσης, τις αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης των πρωτόδικων αποφάσεων και σύντομης εκδίκασης των εφέσεων που αναμένεται ότι θα καταχωρηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα. Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταχωρηθεί αίτηση για αναστολή εκτέλεσης των εν λόγω αποφάσεων. Η αίτηση που έχει καταχωρηθεί στις 8.5.19 αφορά μόνο την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές συντάξεων πρώην κρατικών υπαλλήλων, για την οποία επίσης ασκήθηκε έφεση, με αριθμό 177/18. 

Ο Κώστας Κληρίδης ανέλυσε στις 15/4/2019 σε σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας υπέρ της καταχώρησης έφεσης επί των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταχώρηση της έφεσης δικαιολογείται για δύο βασικά λόγους: «Πρώτον, διότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζει ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά του κράτους και δεύτερο, διότι τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό Σώμα της χώρας».

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Home