Εντός 24ώρων ξεκαθαρίζει το σκηνικό προσλήψεων σε Αστυνομία

Εντός 24ώρων ξεκαθαρίζει το σκηνικό προσλήψεων σε Αστυνομία

Παράπονα και από επιτυχόντες - έμειναν άνεργοι... σε αναμονή

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα που προέκυψε με τις προσλήψεις στην Αστυνομία και το τι θα γίνει τελικά με όσους ''κόπηκαν'' στο τελευταίο τεστ γνωστικών ικανοτήτων. 

Θυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής την Τετάρτη και ουσιαστικά δόθηκε στον Αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου μια εβδομάδα διορία για να λύσει το πρόβλημα που προκύπτει. Όπως πληροφορούμαστε ο Αρχηγός ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα και αναμένεται σύντομα η οριστική απόφαση. Σημειώνουμε πάντως ότι από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε ο νέος Αρχηγός πήρε πάνω του την υπόθεση και ψάχνει μια σωστή και νόμιμη λύση που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Η Αστυνομία χρειάζεται την ενίσχυση και ο νέος Αρχηγός κάνει τα πάντα για να ενισχύσει το Σώμα και ποιοτικά και ποσοτικά.  

Παράπονα και από επιτυχόντες - έμειναν άνεργοι... σε αναμονή

Πέραν όμως από το θέμα που προέκυψε με αρκετούς από τους υποψήφιους που έφτασαν ένα βήμα πριν τον διορισμό και τελικά ‘’κόπηκαν’’ σε ένα αμφιλεγόμενο όπως λέγεται τεστ, προκύπτει και θέμα με τους 107 που πέρασαν όλα τα τεστ, είναι έτοιμοι δηλαδή να διοριστούν αλλά δεν ξέρουν το πότε θα γίνει αυτό. 

Αρκετοί από αυτούς επικοινώνησαν τις τελευταίες μέρες με την ιστοσελίδα μας και μας μετέφεραν ουσιαστικά το πρόβλημα που προκύπτει. Όπως πληροφορήθηκε η offsite λοιπόν, οι 107 υποψήφιοι αστυνομικοί που θα διοριστούν σίγουρα, (θα ξεκαθαρίσει για τους υπόλοιπους) πέρασαν τις προηγούμενες μέρες από νάρκοτεστ. Εκεί ενημερώθηκαν προφορικά ότι ο διορισμός τους θα γίνει στις 20 Ιουλίου, κάτι που τους λέχθηκε ξανά και πριν λίγο καιρό από τους αρμόδιους, πάλι σε προφορικό επίπεδο. 

Αρκετοί λοιπόν από τους 107, ήδη έδωσαν παραίτηση από την δουλειά τους αφού θεωρούν ότι σε λίγες μέρες ουσιαστικά θα διοριστούν. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν κάτι επίσημο στα χέρια τους για την ακριβή ημερομηνία διορισμού τους, και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έρχεται Αύγουστος όπου η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου θα είναι κλειστή.

Ως εκ τούτου, αν δεν γίνουν οι προσλήψεις μέσα στον Ιούλιο όπως λέχθηκε στους υποψηφίους, τότε αυτό θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα αρκετοί που ήδη έδωσαν παραίτηση από την δουλειά τους να μείνουν τουλάχιστον 2 μήνες άνεργοι. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται σε δουλειές που δεν μπορεί να γίνει πλέον κάποια προσωρινή διευθέτηση μέχρι να γίνει ο διορισμός στην Αστυνομία.  

Επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστο Ανδρέου ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το όλο ζήτημα θα ξεκαθαρίσει συνολικά αφού αποφασιστεί το τι θα γίνει τελικά και με το θέμα που προέκυψε με όσους απέτυχαν στο τελευταίο τεστ.

Όπως  μας είπε, ''η Αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με την Νομική Υπηρεσία και αναμένεται εντός ημερών να ανακοινωθεί το τι θα γίνει τελικά. Αφού βγει η απόφαση, θα ενημερωθούν όλοι οι επιτυχόντες πότε θα γίνει τελικά ο διορισμός τους. Δεν υπάρχει δεδομένη ημερομηνία αυτή τη στιγμή''.

Το στόρι

Η ιστορία πάει αρκετά πίσω αφού οι συγκεκριμένες θέσεις προκηρύχθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 ενώ οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. 

Στις γραπτές εξετάσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο λοιπόν παρακάθισαν 855 άτομα από τους οποίους, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, πέτυχαν μόνο οι 192. Απέτυχαν δηλαδή 663 άτομα.

Από τους 192 όμως βγήκαν και άλλοι εκτός… κούρσας μετά από διάφορες ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις. Στο τελικό στάδιο έφτασαν 145 άτομα και κάπου εκεί ξεκίνησε το απόλυτο μπάχαλο.  

Και ενώ λοιπόν οι 145 πέρασαν ουσιαστικά όλα τα τεστ και ήταν έτοιμοι για να ενταχθούν στην Αστυνομία ξαφνικά η Επιτροπή Προσλήψεων της Αστυνομίας τους ζήτησε να περάσουν από ακόμα δύο εξετάσεις. Τους κάλεσαν λοιπόν σε Τεστ Προσωπικότητας και Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων.

Οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν λοιπόν και σε αυτά τα 2 τεστ. Πέρασαν όλοι το Τεστ Προσωπικότητας αλλά στο Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων απέτυχαν αρκετοί. Σημειώνουμε ότι σε τεστ για γνωστικές ικανότητες υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι και κατά τις πρώτες γραπτές εξετάσεις που παρακάθισαν τον Σεπτέμβριο. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των υποψηφίων που κινούνται πλέον νομικά και εκφράζουν μέσω δικηγόρου τις αμφιβολίες τους για το νόμιμο της διαδικασίας. 

‘’Έκδηλα παράνομη η διαδικασία’’

Προ ημερών ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, ο οποίος εκπροσωπεί αριθμό υποψηφίων που ‘’κόπηκαν’’ από το τελευταίο τεστ των γνωστικών ικανοτήτων, απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Πρόεδρο Συμβουλίου Προσλήψεων της Αστυνομίας με την οποία καταγγέλλει την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντας την ‘’Έκδηλα Παράνομη’’. Ζητά επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων οι οποίοι πέτυχαν σε όλα τα προηγούμενα τεστ και εξετάσεις. 

Χάος στην διαδικασία

Ο κ. Καραπατάκης στην επιστολή του περιγράφει πολλά παράδοξα που συνέβησαν κατά την όλη διαδικασία. Όπως αναφέρει π.χ. κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών, 20 υποψήφιοι συμμετείχαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις χωρίς να περάσουν πρώτα από την δοκιμασία των αθλητικών γυμναστικών αγωνισμάτων όπως προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού. Από αυτούς τους 20 τελικά πήγαν μετά για αθλητικές δοκιμασίες οι 16 και κατάφεραν να τις περάσουν μόνο οι 8. Με αυτό τον τρόπο όπως σημειώνεται αλλοιώθηκε η βαθμολογία όλων των υποψηφίων αφού επηρεάστηκε ο μέσος όρος επιτυχίας. 

 Επιπλέον, 12 άτομα θεωρήθηκαν επιτυχόντες χωρίς να παρακαθίσουν στις Ψυχομετρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Τα συγκεκριμένα τεστ όπως τονίζεται επίσης στην επιστολή, δεν διενεργήθηκαν από την Αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας όπως αναφερόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού αλλά από κάποια ελληνική εταιρεία που καθόρισε μάλιστα εκ των υστέρων την βάση επιτυχίας. 

Δεν καθορίστηκαν δηλαδή τα αποδεκτά όρια βαθμολογίας εξ αρχής ούτε ο τρόπος διεξαγωγής τους όπως ορίζει ο Περί Αστυνομίας Κανονισμός. 

Ο κ. Καραπατάκης εκπροσωπώντας αριθμό υποψηφίων ζητά όπως γίνει επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων στις Ψυχομετρικές εξετάσεις που έγιναν. 

 

Home