Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Εργασίας: Κενά σχετικά με το τιμητικό επίδομα του 1974

Offsite Team
- 26.03.2019

Επ. Εργασίας: Κενά σχετικά με το τιμητικό επίδομα του 1974

Thumbnail
Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας για τα επιδόματα

Τα κενά και οι αδυναμίες που παρουσιάζονται σε σχέση με την παραχώρηση τιμητικού επιδόματος στους αγωνισθέντες, αιχμαλώτους και παθόντες κατά την περίοδο 1974 αλλά και η ανάγκη αναθεώρησης του ύψους του επιδόματος και οι διακρίσεις που προκαλεί ανάμεσα στους δικαιούχους, συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων των Υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε ότι από το σχέδιο του τιμητικού επιδόματος, που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχουν προκύψει αρκετά προβλήματα που έθεσαν στην Υπουργό προκειμένου να επιλυθούν.

Ζήτησαν, είπε, από την Υπουργό την αποσύνδεση του τιμητικού επιδόματος από το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης και είπε ότι η αναγνώριση της πολιτείας σε αυτούς τους ανθρώπους και η παραχώρηση τιμητικού επιδόματος δεν πρέπει να συνδέεται με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν, αλλά με την επιπλέον υπηρεσία που έχουν κάνει κατά την περίοδο του 1974.

Επίσης έθεσαν θέμα να καθοριστεί ένα κατώτατο ποσό τιμητικού επιδόματος, καθώς και ένα ζήτημα που έχει να κάνει με άτομα που λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη και υπηρέτησαν την περίοδο του 1974 ή άτομα που υπηρέτησαν αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη από την Κύπρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε, ζητήσαμε από την Υπουργό να γίνει αλλαγή του σχεδίου ώστε να συμπεριληφθούν. Όσον αφορά τα άτομα που λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη, είπε, αυτά είναι 507 πρόσωπα που υπηρέτησαν το 1974, λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη και δεν δικαιούνται το τιμητικό επίδομα γιατί στο σχέδιο γίνεται αναφορά μόνο για θεσμοθετημένη σύνταξη. Είπε ότι η Υπουργός διαβεβαίωσε σήμερα ότι αυτά τα άτομα θα συμπεριληφθούν και θα πάρουν το τιμητικό επίδομα.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε ότι της ζητήθηκε να εξετάσει τις περιπτώσεις των αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι υπηρέτησαν πέραν της κανονικής στρατιωτικής θητείας τους το 74 και αυτά τα άτομα σήμερα δεν λαμβάνουν το τιμητικό επίδομα γιατί δεν λαμβάνουν σύνταξη θεσμοθετημένη από την Κύπρο.  

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσαν στην Υπουργό, αφορά ανθρώπους που πολέμησαν και υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία στο πραξικόπημα. Αυτά τα άτομα τραυματίστηκαν και δεν  μπόρεσαν να συνεχίσουν στη διάρκεια της εισβολής. Είπε ότι δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις αυτές, αλλά τα άτομα αυτά νοιώθουν έντονη διάκριση γιατί δεν λαμβάνουν το τιμητικό επίδομα γιατί δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη. Είπε ότι η Υπουργός ανέλαβε να εξετάσει και αυτές τις περιπτώσεις και ζήτησε να υποβληθεί αίτημα.  

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει και μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί αφορά τους όμηρους πολέμου, είπε ο κ. Φακοντής, οι οποίοι, πρόσθεσε, ουσιαστικά είναι αιχμάλωτοι πολέμου αλλά με βάση τον νόμο θεωρούνται όμηροι πολέμου. Είπε ότι τα άτομα αυτά είναι όσοι δεν ήταν στρατεύσιμοι, συμμετείχαν στην προάσπιση της δημοκρατίας και της Κύπρου το 1974 και συνελήφθηκαν από τους Τούρκους. Ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί να γίνει μητρώο από το Υπουργείο Εσωτερικών  και έχει ξεκινήσει η διαδικασία που ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου για να υποβάλουν αίτηση με ό,τι αποδεικτικά στοιχεία έχουν. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 215 αιτήσεις και με την ολοκλήρωση των αιτήσεων το μητρώο θα σταλεί στο Υπουργείο Εργασίας για να συμπεριληφθούν και να πάρουν και αυτοί το επίδομά τους που θα υπολογίζεται σε ένα χρόνο επιπλέον στρατιωτική θητεία όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους αιχμαλώτους πολέμου.

Υπάρχει επίσης ακόμη μια άλλη κατηγορία που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα το επίδομα αφορά άτομα που έχουν καταταγεί ως έφεδροι τον Ιούλιο του 74 και συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι πολέμου, όπου ακόμη δεν έχουν διακριβωθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία και η Επιτροπή ζήτησε από το Υπ. Αμυνας να δει αυτές τις περιπτώσεις. Το Υπουργείο, ανέφερε, είπε ότι έχουν απλοποιήσει τις διαδικασίες και ότι αρκετοί από αυτούς θα πιστοποιηθούν και θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν και αυτοί το τιμητικό επίδομα.

Έχουμε ζητήσει από την Υπουργό να ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε.

Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι φθάνουν τις 12, 410 άτομα, αρχικά είχε υπολογιστεί όταν θα ήταν γύρω στις 18,000 και στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα κονδύλι της τάξης του 6,8 εκατ. και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 6 εκατ.  122,000 ευρώ.  Σημείωσε ότι εάν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες πιθανόν να χρειαστεί συμπληρωματικό κονδύλι.  

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου δήλωσε για το θέμα του τιμητικού επιδόματος ότι ήδη έχει παραχωρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του εγκριθέντος κονδυλίου που ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ενώ απομένουν σε εκκρεμότητα κάποιες εκ των αιτήσεων των επηρεαζόμενων, οι οποίες επανεξετάζονται.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το μητρώο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σίγουρα, είπε, πρόθεση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία αδικία για κανέναν.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Γεώργιος Ποταμός, Πρόεδρος της Κίνησης Πολεμιστών 1974 είπε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του επιδόματος παρατηρήθηκαν προβλήματα αλλά είπε ότι υπήρξε θέληση από την Υπουργό Εργασίας και εκπροσώπους των Υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών αυτά να επιλυθούν.  

Είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ύψος των επιδομάτων και σημείωσε ότι το επίδομα είναι συνδεδεμένο με τη θεσμοθετημένη σύνταξη και ως εκ τούτου κάποιος που παίρνει ένα καλό ποσό σύνταξης τότε το ποσό επιδόματος είναι πολύ χαμηλό. Ανέφερε ότι  η Υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα για να υπάρξει ένα ελάχιστο ποσό. Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα ελάχιστο ποσό της τάξης των 20, 25 ευρώ είναι καλύτερο από το εξευτελιστικό, όπως είπε, των 6 ή 7 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, ανέφερε ότι όσοι έχουν υπερασπιστεί την πατρίδα το 1974, υπηρετούσαν τότε ως κανονικοί στρατιώτες (που ήταν οι γεννηθέντες 1954, 55 και 56), είτε κλήθηκαν ως έφεδροι και πρόσφεραν υπηρεσία, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση και ανάλογα με τους μήνες υπηρεσίας πέραν των 24 μηνών - γιατί η κανονική θητεία ήταν 24 μήνες - κάποιοι έφεδροι είχαν υπηρετήσει ένα μήνα, δικαιούνται το επίδομα για τον ένα επιπλέον μήνα, κάποιοι άλλοι είχαν υπηρετήσει 12 μήνες επιπλέον, δικαιούνται το επίδομα για την πέραν των 24 μηνών θητεία τους που είναι οι 12 μήνες.

Είπε ότι οι τραυματίες πολέμου είναι μια άλλη κατηγορία, όπως και οι αιχμάλωτοι, που καλύπτονται επίσης.  

Σημείωσε ότι στις επαρχίες Αμμοχώστου Κερύνειας και Μόρφου έχουν χαθεί τα στρατολογικά στοιχεία και είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι με ειδική διευθέτηση που έκανε το Υπουργείο Αμυνας αφού δηλώσουν την μονάδα όπου υπηρετούσαν τότε και με μαρτυρίες 2, 3 στρατιωτών που ήταν μαζί τους, είτε ενός αξιωματικού, ότι όντως υπηρετούσαν το διάστημα εκείνο, τότε γίνονται αποδεκτές.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του, ο Βάσος Χρίστου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου του 1974, είπε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του σχεδίου για το τιμητικό επίδομα προς τους αιχμαλώτους πολέμου του 74 υπάρχουν πολλά προβλήματα, λέγοντας ότι είναι ένα επίδομα που έπρεπε να δοθεί σε όλους τους αιχμαλώτους, αλλά προέκυψε θέμα μητρώων από τα Υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, έπρεπε να κάνει μητρώο για τους πολίτες αμάχους αιχμαλώτους πολέμου, τους οποίους κατονομάζουν ομήρους. 

«45 χρόνια μετά ψάχνουμε να βρούμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να αποκαλούν ανθρώπους, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν, με τον ίδιο τρόπο να τους αποκαλούν ομήρους, ακόμα και στρατιώτες αλλά και εφέδρους που υπηρετούσαν τη θητεία τους αποκαλούν όμηρους και δεν τους δίνουν αυτό το επίδομα. Το ΥΠΕΣ που έπρεπε να κάνει αυτό το μητρώο δεν το έχει κάνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι μετά από παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας ξεκίνησαν να κάνουν το μητρώο αυτό, αλλά μετά προέκυψε το πρόβλημα των προσωπικών δεδομένων τα οποία επικαλούνται και δεν μπορούν να κάνουν το μητρώο και ζήτησαν τις υπογραφές των αιχμαλώτων ότι εξουσιοδοτούν το Υπουργείο Εσωτερικών για να κάνει το μητρώο αυτό. Είπε ότι  η προθεσμία λήγει 31 του Μάρτη για να γίνει αυτό το μητρώο και ότι το επίδομα έχει αναδρομική ισχύ.  

«Οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι όμηροι όπως τους αποκαλεί ο νόμος είναι η πλειοψηφία των αιχμαλώτων. Από τους 2,376 αιχμάλωτους σύμφωνα με το μητρώο του Ερυθρού Σταυρού, οι 1,508 ήταν πολίτες, άμαχοι, ή όμηροι όπως αποκαλούνται στον νόμο» είπε ο κ. Χρίστου, λέγοντας ότι ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων κ. Κουκουμά να απαλειφθεί ο όρος όμηρος και να αντικατασταθεί από τη λέξη άμαχος πολίτης που είναι η κατάλληλη λέξη.

Η πολιτεία έπρεπε να είχε κάνει τα μητρώα αυτά εδώ και χρόνια, είπε και υπενθύμισε ότι  ο νόμος του 2008 έλεγε ότι το Υπ. Αμυνας έπρεπε να δημιουργήσει μητρώο για τους στρατιώτες και εφέδρους και το Υπ. Εσωτερικών για τους πολίτες κάτι που δεν έγινε.

Σημείωσε ότι έστειλε επιστολή στον Υπ. Εσωτερικών στις 15/2/2018 για τη δημιουργία του μητρώου, η οποία και χάθηκε, όπως είπε, «και ξεκινήσαμε μετά από παρέμβαση της Υπουργού για να γίνει αυτό το μητρώο».  

 

Το θέμα συζητήθηκε ως αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Ανδρέα Φακοντή, Σκεύης Κουκουμά και Ελένης Μαύρου.  

Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων

Εξάλλου, η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε και για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, ένα νομοσχέδιο, όπου όπως είπε ο κ. Φακοντής, έχει επιστρέψει πίσω στη Βουλή για συζήτηση και ελπίζουμε για ψήφιση.  

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως εξαιρετικής σημασίας λέγοντας ότι θα συμβάλει στην πιο στοχευμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας αλλά και στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  

Είπε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ «με διάφορες προφάσεις καθυστέρησαν τη ψήφισή του» κάνοντας πλάτες, όπως ανέφερε, "σε μερίδα εργοδοτών που βολεύονται με την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας".  

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται να έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες των εργοδοτικών οργανώσεων και των συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ στο επίπεδο της Υπουργού Εργασίας έγιναν διαβουλεύσεις και υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τις τροποποιήσεις που θα γίνουν επί του νομοσχεδίου που ωστόσο δεν αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.  

Όπως είπε, θα συνεχιστεί η συζήτηση την επόμενη Τρίτη με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και εάν ολοκληρωθεί η συζήτηση την Τρίτη τότε θα οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Home