Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Εθελοντισμού: Δημόσια Διαβούλευση για Ενεργό Πολιτότητα

Offsite Team
- 05.03.2021

Επ. Εθελοντισμού: Δημόσια Διαβούλευση για Ενεργό Πολιτότητα

Thumbnail
Η Διαβούλευση θα βασιστεί στο μέχρι τώρα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιήθηκε από τον Επίτροπο Εθελοντισμού.

Την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για την εκπόνηση της  Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και Εθελοντισμό 2021 – 2023, παρουσίασε χθες σε διάσκεψη Τύπου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021, και  να υποβληθεί από τον Επίτροπο για έγκριση και εφαρμογή, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η Διαβούλευση θα βασιστεί στο μέχρι τώρα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιήθηκε από τον Επίτροπο Εθελοντισμού τα τελευταία οχτώ χρόνια.

 

Σύμφωνα με τον Aπολογισμό 2013-2021, τον οποίο παρουσίασε στη Διάσκεψη, και με την επιβεβαίωση Διεθνών Οργανισμών , όπως τα Ηνωμένα Έθνη – Τομέας Εθελοντισμού,  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες η οποία έχει ολοκληρωμένο και καινοτόμο πλαίσιο στρατηγικής για τον Τρίτο Τομέα, ο οποίος ενσωματώνει τους πυλώνες  του Εθελοντισμού, την Ενεργό Πολιτότητα, τις  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνία των Πολιτών.

 

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι το μέχρι τώρα έργο του Γραφείου του, συμπεριλαμβάνει ανάδειξη του εθελοντισμού ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και ως το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες και παραβατικότητα, εκσυγχρονισμό νομοθεσιών με έμφαση στην οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, συμμετοχή  σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής συμβάλλοντας στη βελτίωση νομοθεσιών και  υποβάλλοντας εισηγήσεις.  

Επίσης, θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Διακήρυξης των ‘’Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών’’, την ``Χάρτα του Ενεργού Πολίτη`` και το ``Έγγραφο Πολιτικής της Κοινωνίας των Πολιτών``, δημιουργία υποδομών όπως το καινοτόμο  ‘’Σπίτι του Εθελοντή’’, τη δημιουργία του  Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το οποίο αξιοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις.  

Ακόμη, δημιουργία  του πρωτοκόλλου διαχείρισης εθελοντών, με το οποίο παρέχεται ασφάλιση στους εθελοντές  καθιστώντας την Κύπρο ως μια από τις λίγες χώρες η οποία παρέχει την ασφάλιση αυτή, εκδίδει πρωτόκολλα, διοργανώνει διαδικτυακές εκπαιδεύσεις εθελοντών, και όταν χρειάζεται παραχωρεί και τον αναγκαίο εξοπλισμό.  

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στην λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμα ‘’ΠΡΟΣΦΕΡΩ’’ – www.prosfero.com.cy η οποία δίνει δωρεάν πρόσβαση σε ΜΚΟ, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες καθώς και στην εκστρατεία με την προβολή βίντεο με έμφαση στις δυνατότητες που δίνει ο εθελοντισμός, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, στην  ενδυνάμωση της προσωπικής ανάπτυξης με νέες δεξιότητες και γνώσεις αλλά και ως το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά, αλκοολισμό και καταπολέμηση της παραβατικότητας.  

«Θεσμοθετήθηκαν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διοργανώνοντας τρεις διαβουλεύσεις με τη συμμέτοχη πέραν των 300 Οργανώσεων. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου καθιερώθηκε η «Ημέρα του Πολίτη» και στο  πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας την ευκαιρία, σε   πολίτες, με έμφαση στη νέα γενιά,  να  παρακολουθήσουν τη λειτουργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εισηγήσεις και απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς», είπε.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανέφερε ο κ. Γιαννάκη, προωθείται η αναγνώριση της «Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης», δηλαδή οι δεξιότητες και οι γνώσεις οι οποίες αποκτούνται στον ελεύθερο χρόνο και στον εθελοντισμό.  

Επίσης, σχεδιάστηκε  το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς για την ενεργό πολιτότητα και εθελοντισμό, το οποίο ενδυναμώνει τις προσπάθειες εφαρμογής βιωματικών δράσεων για τον εθελοντισμό στα σχολεία. Καθιέρωση σε ετήσια βάση των βραβείων Ενεργού Πολίτη, με στόχο την επιβράβευση, ενθάρρυνση αλλά και ανάδειξη  πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων πολιτών.

Στον απολογισμό του, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι ενισχύθηκαν  συνεργασίες  και υπογράφηκαν μνημόνια με Πανεπιστήμια, την Εθνική Φρουρά, το Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης και με άλλους φορείς. Σε συνεργασία με το  Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) έγινε η έκδοση του «Οδηγός Εταιρικού Εθελοντισμού για την υλοποίηση δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Σε συνεργασία με την  Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου διεξήχθηκαν 2 έρευνες για να καταγραφούν  τα επίπεδα του εθελοντισμού το τόπο μας, για το 2015 και  το 2017.

Φιλοξενήθηκε, είπε, με επιτυχία η διοργάνωση του 1ου  Διεθνούς Συνεδρίου «Act for Heritage» στη Λευκωσία, 24-26/10/19, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού & ΜΚΟ και του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν δυο επισκέψεις στις Βρυξέλλες, με συναντήσεις με αρμόδιους Επίτροπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς  και επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε για ακόμα μια φορά τον σημαντικό ρόλο του Εθελοντισμού, όταν αυτός λειτουργεί σωστά και οργανωμένα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πάνω από 8,000 δράσεις από εκατοντάδες εθελοντές.

Η συμβολή του εθελοντισμού στην πανδημία και ο τρόπος διαχείρισης τους, σημείωσε,  είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να  παραλάβει συγχαρητήριες επιστολές από τα Ηνωμένα Έθνη (UN Volunteers) και αρμόδιων Επιτρόπων της   Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρακτική της Κύπρου στη διαχείριση της εθελοντικής προσφοράς αναδείχθηκε ως Ευρωπαϊκή Καλή Πρακτική.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, συνέχισε, ότι σε Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού & ΜΚΟ συμβάλλει στη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση των ΜΚΟ στην Κύπρο.

Για ακόμα μια φορά, πρόσθεσε, η κυπριακή  κοινωνία ανταποκρίθηκε άμεσα στη στήριξη του λάου του Λιβάνου μετά τη φονική έκρηξη, με την άμεση κινητοποίηση της  Κυπριακής  κοινωνίας και όλων των φορέων, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και του Γραφείου, στάλθηκαν σχεδόν 300 τόνοι ξηράς τροφής.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ‘’Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου’’ , στην δημιουργία του Γραφείου Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού από το Δήμο Στροβόλου  και του  Δήμου Αθηένου. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home