Επ. Θεσμών: Ετοιμάζει επιστολή προς ΥΠΕΣ για την Πολιτική Αμυνα

Επ. Θεσμών: Ετοιμάζει επιστολή προς ΥΠΕΣ για την Πολιτική Αμυνα

politiki amina
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών εξέφρασε σεβασμό και ευαρέσκεια για τους εργαζόμενους και εθελοντές της πολιτικής άμυνας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα απευθυνθεί με επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Αμυνα και θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου μετά τη συζήτηση της λειτουργίας της Πολιτικής Άμυνας εξέφρασε σεβασμό και ευαρέσκεια για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές της πολιτικής άμυνας και το έργο που περατώνουν.

 

Αφού ανέφερε ότι η πολιτική άμυνα στελεχώνεται με 30 άτομα μόνιμο προσωπικό, 70 βοηθητικό προσωπικό 550 εθελοντές και 4.000 αμυνίτες και αμυνίτισσες, είπε πως το οργανόγραμμα προβλέπει για 80 με 90 άτομα μόνιμο προσωπικό.

 

Πρόσθεσε πως ο Προϋπολογισμός ήταν 11 εκ και τώρα μειώθηκε στα 4,5 εκ. την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή με χίλια προβλήματα και άλλους τόσους κινδύνους. Παρουσιάζει έλλειψη οχημάτων και εξοπλισμού είπε ο κ. Ζαχαρίου  και παρατήρησε πως δεν υπάρχουν κίνητρα για να προσελκυστούν εθελοντές.  

Είπε στη συνέχεια ότι η φορολόγηση της αντιμισθίας και των οδοιπορικών αποτελούν αντικίνητρα και διατύπωσε τη θέση πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η Πολιτική Αμυνα.  

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως η Επιτροπή Θεσμών θα απευθυνθεί για τα πολιτικά θέματα στον Υπουργό Εσωτερικών και θα συνταχθεί έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής.  

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική άμυνα. Πρόσθεσε ότι έχει αποκοπεί τον 50% του προϋπολογισμού της, είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική υποστήριξη.  

Ο κ. Περδίκης είπε πως "η πολιτεία που έχει λεφτά για να αγοράζει λιμουζίνες για τους αξιωματούχους, δεν έχει χρήματα να δαπανήσει για να αγοράσει οχήματα για την πολιτική άμυνα".

Πρόσθεσε πως με τα λιγοστά και πεπαλαιωμένα οχήματα 20 χρονών κλήθηκε να προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, όπως συνέβη πρόσφατα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Την ώρα που αυτή η πολιτεία διαθέτει 80 άτομα για τις φρουρές των πολιτικών αφήνει με 30 άτομα την πολιτική άμυνα, ενώ οι μελέτες αναφέρονται σε 80 με 90 άτομα προσωπικό, είπε ο κ. Περδίκης.

Χάλια και κατάντια για την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να ντρεπόμαστε και που το λέμε και το διαπιστώνουμε, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Home