Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Υγείας: «Πέφτουν όλοι» πάνω στον Σιζόπουλο για το ΓεΣΥ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
19.05.2022 - 06:00

Επ. Υγείας: «Πέφτουν όλοι» πάνω στον Σιζόπουλο για το ΓεΣΥ

Αναμένεται έντονη συζήτηση στη σημερινή συνεδρία της Βουλής για την πρόταση Σιζόπουλου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Mάχη για το ΓεΣΥ προμηνύεται στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Στην Επιτροπή θα τεθεί εκ νέου η πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ Δρα Μαρίνου Σιζόπουλου με στόχο την τροποποίηση του Περί Γενικού Σχεδίου Υγείας Νόμου.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου ώστε ο ασθενής να λαμβάνει όλες τις παρεχόμενες από το σύστημα υπηρεσίες φροντίδας υγείας που καταβάλλει εισφορές. Μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικές  αναλύσεις ανεξαρτήτως εάν ο γιατρός ή ο οδοντίατρος που της συνταγογραφει δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ. 

Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται έντονη συζήτηση αφού  τόσο οι βουλευτές όσο και οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Όπως πληροφορούμαστε τα δυο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αντίθετα με την πρόταση Σιζόπουλου. Ταυτοχρόνως, αναμένεται να υπάρξει και αντίδραση από τους οργανωμένους ασθενείς αλλά και από τον ΟΑΥ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο πρόεδρος της Επιτροπης Υγειας της Βουλής Ευθυμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι δύσκολο να ψηφιστεί αφού δεν  έχει την υποστήριξη των κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ μέσω της βουλευτίνας Μαρίνας Νικολάου ανέφερε στην Offsite ότι το κόμμα της είναι κάθετα αντίθετο με  την πρόταση αφού αλλάζει ο χαρακτήρας του ΓεΣΥ και από μονοασφαλιστικό μετατρέπεται σε πολυασφαλιστικό. Όπως είπε η πρόταση δεν εξυπηρετεί αφού μόλις ένα 10% των γιατρών είναι εκτός ΓεΣΥ. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σιζόπουλος: Είναι άδικο 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι είναι παντελώς άδικο αυτό που συμβαίνει με τους ασθενείς. Δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν ασφάλειες για το ΓεΣΥ. Είναι άδικο να μην έχεις  ωφελήματα όλων των γιατρών και των  εξετάσεων ανεξάρτητα εάν είσαι στο Σχέδιο η όχι.  Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει εάν τα υπόλοιπα κόμματα είναι αρνητικά, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε: «Εγώ θ επιμείνω για το συμφέρον των ασθενών».

ΟΑΥ: Κάθετα ενάντια

Ο ΟΑΥ μέσω του διευθυντή του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «διαφωνούμε κάθετα με την πρόταση αφού αλλάζει όλη η φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Σε αυτή την περίπτωση με την πρόταση του κ. Σιζόπουλου έχουμε στα κυπριακά το λεγόμενο διπλοπόρτι. Όλοι οι γιατροί στο ΓεΣΥ εκτός από  δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.. Με την πρόταση  θα παρακαμφθούν οι προσωπικοί γιατροί για χάρη των ειδικών. Εάν ο κ. Σιζόπουλος νοιάζεται για τους ασθενείς, το ΓεΣΥ προσφέρει τα πάντα και πρέπει να το ενισχύσει.

«Κόκκινη γραμμή» για ασθενείς

Εκ μέρους των ασθενών ο Μάριος Κουλούμας ανεφερε στην Offsite ότι «για μας είναι κόκκινη γραμμή. Δεν θέλουμε το σύστημα να μετατραπεί σε πολυασφαλιστικό.  Ο κ. Κουλούμας είπε ότι εάν γίνει κάτι τετοιο το σύστημα θα καταρρεύσει Η πρόταση του κ. Σιζόπουλου παρακάμπτει τους προσωπικούς γιατρούς και παράλληλα δημιουργεί θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ιατρικού φακέλου. . Ακόμα θα δημιουργήσει 2 ταχυτήτων ασθενείς τη στιγμή που 95% των γιατρών είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ.  

 

Home