Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επικριτικός για τις κινήσεις σε Βαρώσια και Καρπάσια ο Ακιντζί

Offsite Team
- 21.06.2019

Επικριτικός για τις κινήσεις σε Βαρώσια και Καρπάσια ο Ακιντζί

Thumbnail
Xαρακτήρισε σοβαρό λάθος το ότι αφέθηκε εκτός η «προεδρία» από το θέμα των Βαρωσίων

Επικριτικός έναντι των αποφάσεων και των δηλώσεων που έγιναν από «κυβερνητικής» πλευράς για τα Βαρώσια και τα Καρπάσια, εμφανίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην διάσκεψη Τύπου που έδωσε το πρωί.

 

Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε σοβαρό λάθος το ότι αφέθηκε εκτός η «προεδρία» από το θέμα των Βαρωσίων, ένα ζήτημα – όπως είπε – που αφορά απευθείας το Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι έχουν περάσει 3 μέρες και δεν έχει γίνει κατανοητό τί είναι επιθυμητό να γίνει στα Βαρώσια ενώ ο «πρωθυπουργός» και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις.

 

 «Το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να συμβάλλει στον στόχο της λύσης» ανέφερε. Πριν γίνει «πρόεδρος», είπε ο κ. Ακιντζί, είχε τη θέση ότι μαζί με τις προσπάθειες για περιεκτική λύση, σε μια παράλληλη διαδικασία για την εφαρμογή ΜΟΕ που θα διευκόλυναν την ζωή των πολιτών, να άνοιγε η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ για επανεγκατάσταση και ταυτόχρονα να μπορούσαν οι Τ/κ να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αμμοχώστου και το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξακρίβωσε ότι ήταν κατηγορηματικά ενάντια στην χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου, φοβούμενος την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ σε συνάντησή του με την τουρκική κυβέρνηση είχε διαπιστώσει ότι δεν ήθελαν τα Βαρώσια να αποτελέσουν κομμάτι των ΜΟΕ, αλλά μέρος μια συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Έχοντας την ίδια προσέγγιση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε μια συνολική λύση και γι’ αυτό τα πρώτα δύο χρόνια κατέγραψαν πρόοδο.  

Μετά το Κραν Μοντάνα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία και η τ/κ πλευρά είχαν συμφωνήσει ότι μπορούν να θέσουν στην ατζέντα ως προτεραιότητα έναντι του ανοίγματος των Βαρωσίων στους Ε/κ, υπό διοίκηση ΗΕ, την έναρξη απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Εάν αυτό δεν θα γινόταν, πρόσθεσε, τότε θα αξιολογούσαν ως δεύτερη επιλογή και χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με τα ΗΕ, την προοπτική ανοίγματος της περίκλειστης πόλης υπό τ/κ διοίκηση. «Είναι σημαντικό και στις δύο περιπτώσεις να ενεργείς σύμφωνα με τα ΗΕ και κατ’ επέκταση με το διεθνές δίκαιο».  

Αφήνοντας εκτός τα ΗΕ και την «προεδρία» και λαμβάνοντας αποφάσεις που δεν μπορείς να εξηγήσεις, αυτό είναι μια στάση που απέχει μακράν από την σοβαρότητα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θέλει να προειδοποιήσει πως κάθε βήμα που θα γίνει ενάντια στις πραγματικότητες στην Κύπρο και την διεθνή κοινότητα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να βλάψει την τ/κ πλευρά και να μην μπορεί να διορθωθεί.  

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι ήθελε να αφήσει στην κρίση του κοινού το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσει η διάσκεψη Τύπου ενημερώθηκε πως από το «υπουργείο εξωτερικών» ζητήθηκε ραντεβού για συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να τον ενημερώσουν για την απόφαση που αφορά τα Βαρώσια.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η «κυβέρνηση» δήλωσε ότι διαβουλεύθηκε για το θέμα των Βαρωσίων με την Τουρκία, λέγοντας ότι η «προεδρία» του ψευδοκράτους «δεν είναι σκιάχτρο». Για ένα θέμα που είναι μέρος του Κυπριακού, δεν συζητούν – συνέχισε – με τον «πρόεδρο» ενώ θα μπορούσαν να παρακαθίσουν και με την Τουρκία μαζί να το συζητήσουν αυτό, αλλά ανακοινώνουν αποφάσεις «λέγοντας άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Ο ένας λέει κάτι και ο άλλος μιλά για Λας Βέγκας. Δεν μπορείς να καταλάβεις τί έγινε». Δήλωσε ωστόσο ότι εάν του ζητηθεί θα δει τον «υπουργό εξωτερικών» και θα του επισημάνει τα λάθη, ώστε να μην ξαναγίνουν.  

Όσον αφορά εάν έχει γίνει καταγραφή για τα Βαρώσια, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει κάνεις και δεν γνωρίζει εάν πριν από αυτόν κάποιος στην «προεδρία» έκανε κάτι ανάλογα. Όσον αφορά το αν έχει σχέση η κίνηση αυτή με το ΕΔΑΔ και τις υποθέσεις ε/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν γνωρίζει, αλλά αν είναι ένα τέτοιο βήμα «τότε ρίχνουμε αβγά στον τοίχο».  

Επιστροφή Μαρωνιτών

Για το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών που ήταν μεταξύ των 13 σημείων στα οποία είχαν καταλήξει μετά το Κραν Μοντάνα Τουρκία και τ/κ πλευρά ότι θα έδιδαν σημασία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν ο ίδιος που ανέλαβε την πρωτοβουλία και έκανε την πρώτη σύσκεψη στο «προεδρικό» στις 26 Ιουλίου 2017, στην παρουσία των αρμοδίων της τότε «κυβέρνησης», του τουρκικού στρατού και του Τούρκου «πρέσβη». Η πρωτοβουλία αυτή, ανέφερε, είχε θετικό αντίκτυπο και στους Μαρωνίτες και διεθνώς.  

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την προετοιμασία της επιστροφής των Μαρωνιτών σε νομικό, υλικοτεχνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το κονδύλι που είχε συμφωνηθεί για τις μελέτες, δεν θα μπορούσε να διατεθεί.

Ενάμιση χρόνο μετά από εκείνη την πρωτοβουλία (του ίδιου), συνέχισε, η νυν «κυβέρνηση» φαίνεται ότι προχωρεί από μόνη της στον συντονισμό των ενεργειών, χωρίς την «προεδρία». Η πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες, είπε, αφορούσε και τα τρία χωριά των Μαρωνιτών στο ψευδοκράτος, Αγία Μαρίνα, Ασώματος και Καρπάσια, ενώ η «κυβέρνηση» μίλησε για ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών για την προετοιμασία εγκατάστασης μόνο στα Καρπάσια. Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε, ότι αφορά την επιστροφή μερικών οικογενειών ενώ σημείωσε πως τα Καρπάσια είναι το πιο μικρό χωριό.

«Είναι υποχρεωτικό, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση, να γίνουν απτά βήματα και για τα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος που περιλαμβανόταν στην πρωτοβουλία. Σε αντίθεση περίπτωση δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα περιοριστεί στο να είναι μια συμβολική ενέργεια που θα αφορά μόνο την επιστροφή μερικών οικογενειών στα Καρπάσια» κατέληξε.  

Home