Επιλέγουν αγροτουρισμό οι Κύπριοι τις γιορτές-Αυξημένες κρατήσεις

Επιλέγουν αγροτουρισμό οι Κύπριοι τις γιορτές-Αυξημένες κρατήσεις

Ψηλά ποσοστά πληρότητας σε αγροτουριστικά καταλύματα, ακυρώσεις σε ξενοδοχεία - Οι προσφορές

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Τα διάφορα αγροτουριστικά καταλύματα στα ορεινά φαίνεται να επιλέγουν μαζικά οι Κύπριοι για να περάσουν λίγες στιγμές ξεγνασιάς τις ημέρες των γιορτών, προσπαθώντας να ομορφύνουν όσο γίνεται τις δύσκολες μέρες που ζούμε λόγω της πανδημίας αλλά και των μέτρων περιορισμού. στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Λειτουργό της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, κ. Εύη Παναγιώτου, μας ανέφερε πως οι περισσότεροι Κύπριοι προτιμούν την διαμονή σε αγροτουριστικά καταλύματα γιατί τα καταλύματα είναι ήδη απομονωμένα και ο κόσμος νιώθει ότι έχει περισσότερη ασφάλεια λόγω και της πανδημίας. 

«Η πληρότητα κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι αρκετά ψηλή» 

Στα βουνά στο Τρόοδος, την ορεινή Λάρνακα και στα κρασοχώρια Λεμεσού, όπως μας ανέφερε η κ Παναγιώτου υπάρχει ζήτηση μεγάλη και κρατήσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων ακόμα και τις τελευταίες ημέρες των γιορτών. 

Σύμφωνα με την κ Παναγιώτου, από την αρχή του κορωνοϊού και μετά το lockdown φάνηκε ότι ο κόσμος πηγαίνει στα αγροτουριστικά καταλύματα, και η πλειοψηφία είναι Κύπριοι ή ξένοι οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις επιλογές για αγροτουριστικά καταλύματα

agrotoyrismos

Η πανδημία επηρέασε τα ξενοδοχεία στα ορεινά – Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων

Σε αντίθεση με τον αγροτουρισμό, τα ξενοδοχεία φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρκετά από την πανδημία και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δεν είναι ικανοποιημένοι. 

Μιλώντας στην Offsite, ο Υπεύθυνος ορεινών Τρόοδους ΠΑΣΙΚΑ, Άρης Αριστείδου όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένοι. 

Με τα νέα μέτρα, όπως έχει αναφέρει στην ιστοσελίδα μας, ο κόσμος θα σκεφτεί και δύο φορές να πάει να μείνει σε ξενοδοχεία γιατί ναι θα πληρώσει διαμονή αλλά μετά όταν θα είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα κλειστεί μέσα σε ένα δωμάτιο. 

«Περιμένουμε να δούμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» 

Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα μας, παρόλο που υπάρχουν τα μέτρα, για τα Χριστούγεννα υπάρχουν κρατήσεις για τις 26/12 αλλά όχι σε πλήρη πληρότητα «Υπάρχει κόσμος που θα έρθει πάνω». 

Επίσης, ο κ Αριστείδου ανέφερε πως ο κόσμος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάνει κρατήσεις, αλλά υπήρξαν και μαζικές ακυρώσεις μετά την ανακοίνωση των κλείσιμο των καφέ – εστιατορίων και περιορισμό στα ξενοδοχεία. 

>>> Όλη η σημερινή επικαιρότητα <<<

Ποια περιοχή προτιμούν οι περισσότεροι;

Σύμφωνα με τον κ Αριστείδου, ως προς την προτίμηση δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Τόσο ο Καλοπαναγιώτης, όσο η Κακοπετριά και οι Πλάτρες και Αγρός, έχουν την χάρη τους είναι ξεχωριστά μέρη, γιατί το βουνό είναι πάντα ένας προορισμός που δεν ξεχνιέται και αρκετοί τα προτιμούν.

Για παράδειγμα, όπως μας είπε ο κ Αριστείδου μπορεί κάποιος να διανυκτερεύσει Κακοπετριά και μετά να πάει περίπατο στα χωριά, μιας και οι αποστάσεις δεν είναι μακρινές. 

Τουρίστες ή Κύπριοι οι περισσότεροι

Γενικά ο τουρίστας των ορεινών είναι ένα περίπου 85% ντόπια αγορά και ένα 15% σαν αναπτυξιακή Τρόοδους έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν σε διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού που είναι εξιδεικευμένες, δηλαδή σε μονοπάτια της φύσης – θρησκευτικού θέματος (εκκλησίες βυζαντινές 11ου αιώνα, μοναστήρια), οινοποιεία, ιστορικά χωριουδάκια όπου οι τουρίστες ψάχνουν να δουν όταν έρχονται στην Κύπρο και κάποια ήθη-έθιμα-παράδοση που μόνο στα ορεινά πλέον θα τα βρεις, είπε καταληκτικά ο κ Αριστείδου. 

Σε ισχύ μέχρι 31/3/21 το σχέδιο του Υφ. Τουρισμού για Ενίσχυση του Εγχώριου Τουρισμού

Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό τρέχει και θα έχει ισχύ μέχρι 31/3/21, το σχέδιο του Υφ. Τουρισμού για Ενίσχυση του Εγχώριου Τουρισμού που δίνει την δυνατότητα για διαμονή σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα με πολύ χαμηλές τιμές. 

Στο Σχέδιο  συμμετέχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα), που  προσφέρουν για όλη την περίοδο την ανώτατη τιμή των 60 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ.

Πρόσθετα, το Σχέδιο προβλέπει την κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο, αντί του 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για παιδιά, που θα διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.

Ως ελάχιστη διαμονή για χρήση των πιο πάνω τιμών έχουν καθοριστεί τα δύο βράδια.

Το Υφυπουργείο παρακαλεί το κοινό όπως επικοινωνεί απευθείας με τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στις ακόλουθες λίστες ή με οργανωτές ταξιδίων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά επαρχία

Δείτε επίσης ΕΔΩ τα ξενοδοχεία στα ορεινά που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΑΣΥΞΕ και τις τιμές τους.

1

2

 

Home