Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιμένουν για αλλαγές στο κάπνισμα οι Οικολόγοι-Αύξηση προστίμων

Offsite Team -
21.09.2021 - 13:01

Επιμένουν για αλλαγές στο κάπνισμα οι Οικολόγοι-Αύξηση προστίμων

Αναλυτικά οι προτάσεις των Οικολόγων - Θα απαγορευτεί σε συγκεκριμένους χώρους το κάπνισμα;

Προτάσεις νόμου με τις οποίες θα υπάρξουν αλλαγές στην νομοθεσία για το κάπνισμα όπου μεταξύ άλλων προνοείται και αύξηση των προστίμων από τους παραβάτες, κατέθεσε ξανά το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. 

Ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ήταν καλεσμένος την Τρίτη στην εκπομπή της Digital Tv, «Offsite on air», όπου έδωσε απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως αρχικά εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το τελικό κείμενο για την νομοθεσία για το κάπνισμα που ψηφίστηκε από την Βουλή, οι Οικολόγοι ετοίμασαν και υπέβαλαν προτάσεις νόμου στις οποίες υπάρχουν πρόνοιες όπου καθορίζονται ξεκάθαρα τι σημαίνει ανοικτός χώρος.

«Οι προτάσεις νόμου αυξάνουν το ποσό όσον αφορά την 1η και την 2η καταδίκη. Επίσης αφαιρούμε από τον νόμο τους ιδιαίτερους χώρους που υπάρχει τώρα πρόνοια για ειδικά δωμάτια που δικαιούται κάποιος να καπνίσει για παράδειγμα μέσα σε ένα ξενοδοχείο». 

Την ίδια ώρα, η νομοθεσία, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, θα απαγορεύει το κάπνισμα για παράδειγμα σε ένα σχολείο, -εντός ή εκτός των κτιρίων- ή σε αθλητικούς χώρους.

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα και το τι εισηγούνται οι Οικολόγοι, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε πως εισηγούνται όπως αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ. 

«Το ποσό που ήταν 2.000 γίνεται 3.000 ευρώ για παράδειγμα και αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες. Για τους καπνιστές υπάρχει ειδική αναφορά, αλλά μέσα στον νόμο που ψηφίστηκε μπαίνει για πρώτη φορά πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και υπάρχει και ένα άλλο ποσό το οποίο μπαίνει εάν υπάρχει επανάληψη του αδικήματος».  

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοπέμπτου έκανε αναφορά στον όρο «ανοικτός χώρος», όπου παρατηρείται πως υπάρχει μπέρδεμα μέχρι σήμερα. 

«Με τον τρόπο που καθορίστηκε ο ανοικτός χώρος μέσα στον νόμο ο οποίος είναι σε ισχύ, φαίνεται ότι μπορεί κάποιος εκτός του κτιρίου να το σφραγίσει και θεωρείται έτσι πως είναι εξωτερικός χώρος. Η τροπολογία η δική μας λέει πως εξωτερικός χώρος είναι ο χώρος στον οποίο έχει 3 πλευρές ανοικτές». 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση ποινών για όσους πουλούν καπνικά προϊόντα σε ανήλικους, ο βουλευτής τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο η πολιτεία πρέπει να δώσει σημασία καθώς δεν υπάρχει επιβολή της νομοθεσίας. 

Θα απαγορεύεται το κάπνισμα στις κερκίδες γηπέδων;

Ακολούθως αναφερόμενος στην πρόταση των Οικολόγων και ερωτηθείς ο κ. Θεοπέμπτου εάν θα απαγορευτεί το κάπνισμα και στις κερκίδες ανοικτών γηπέδων δήλωσε πως «η τροπολογία μας αναφέρεται στην απαγόρευση καπνίσματος οπουδήποτε μέσα στον περίκλειστο χώρο μιας αθλητικής εγκατάστασης ή ακόμα και μέσα στην αυλή του σχολείου έξω από τα κτίρια. Στο εξωτερικό υπάρχει ακόμα μια πιο αυστηρή εφαρμογή. Για παράδειγμα στην Φινλανδία απαγορεύεται να καπνίσεις στη βεράντα της πολυκατοικίας. Έχουν πολύ πιο αυστηρές νομοθεσίες από αυτές που έχουμε εμείς».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Καταληκτικά ο κ. Θεοπέμπτου υποστήριξε πως οι τροπολογίες των Οικολόγων θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν στην επιτροπή υγείας της Βουλής και ακολούθως να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Θεοπέμπτου στην εκπομπή 

Home